Odată cu înaintarea în vârstă, densitatea osoasă a organismului nostru începe să scadă.

Ca urmare a acestui fapt, poate apărea osteoporoza, afecțiune caracterizată prin oase mai puțin dense și mai puțin puternice decât oasele normale. Această afecțiune mărește riscul pentru fracturi osoase chiar și la traumatisme minore,  cum ar fi tusea, strănutul sau căderea de la înălțimi foarte mici.

Multe persoane nu conștientizează că au osteoporoză până când  nu efectuează un test screening complet la recomandarea medicului.

Prin măsurarea densității osoase, este posibilă aprecierea riscului pentru fractură, la fel cum măsurarea tensiunii arteriale poate prezice riscul pentru un accident vasculat cerebral.

Osteodensitometria  reprezintă o investigație simplă pentru pacient, astfel încât expunerea la radiații este redusă.

 

osteodensitometru rems

Tehnologia REMS (Radiofrequency Echo-graphic Multi Spectrometry) sau Multi Spectrometria Ecografică cu Radiofrecvență este o soluție diagnostică a osteoporozei și osteopeniei de ultimă generație și prima metodă de diagnostic fără radiație.

Această tehnologie revoluționară folosește radiofrecvența (ultrasunete) pentru determinarea densității și fragilității osoase în vederea stabilirii diagnosticului de osteoporoză sau detectării stadiului premergator acesteia, respectiv osteopenia.

Pentru efectuarea investigației, pacientul stă întins, scanarea durând aproximativ 15-20 minute,  fără a produce durere, zgomot sau orice alt discomfort. Uzual sunt scanate zona lombară si zona femurală. 

Datorită nivelul ridicat de precizie și absența completă a radiațiilor ionizate, cu ajutorul acestei tehnologii poate fi diagnosticată boala osteoporotică într-un stadiu precoce, poate fi monitorizată evoluția DMO și fragilitatea osoasă.

Precizia (de 5 ori mai mare decât DEXA), rapiditatea și siguranța examinării fac din aceasta un instrument extrem de valoros atât pentru diagnosticul osteoporozei, cât și pentru monitorizarea densității osoase în scopul prevenției sau încetinirii evoluției acestei boli, dar și monitorizării eficienței tratamentelor specifice.

REMS este utilizată deja în peste 40 țări (inclusiv SUA, Japonia și Australia) iar pentru anumite categorii speciale (ex. femei gravide) reprezintă singura metodă de a determina densitatea și fragilitatea osoasă.

Tehnologia REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectrometry), prima metodă de diagnostic neinvaziv al osteoporozei și de evaluare a riscului de fracturi de fragilitate, a fost oficial inclusă în Ghidurile pentru identificarea corectă și managementul fracturilor de fragilitate din Italia. 

Ghidurile “Diagnosticul, stratificarea riscului și continuitatea îngrijirii fracturilor de fragilitate” constitue cele mai avansate recomandări de bună practică clinică. Ele sunt necesare garantării unei asistențe și îngrijiri ale pacientului în concordanță cu cele mai înalte standarde de calitate fiind în același timp unice la nivel național și internațional.

Includerea tehnologiei neinvazive REMS în ghidurile italiene este un pas important către includerea în ghidurile de diagnostic europene care vor fi preluate mai apoi de toate statele din Uniunea Europeană, făcând această tehnologie inovatoare mai accesibila pacienților care au nevoie de ea.

 

Densitometru osos cu ultrasunete, de ultimă generație Echolight

𝐋𝐚 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐁𝐥𝐮𝐞, efectuăm teste de screening și monitorizăm osteoporoza prin evaluarea densității minerale osoase ce se poate face direct din clinică. Noul Osteodensitometru ce utilizează tehnologia REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectometry), fără radiații, folosește semnale de radiofrecvență dobândite în timpul unei ecografii simple. Astfel, acest test reduce expunerea suplimentară la radiații ionizante în cazul pacienților care nu își doresc acest lucru.