Inima este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman, de aceasta depinzând în totalitate procesul de circulație a sângelui în organism. Cunoscută ca fiind cel mai puternic mușchi din corpul uman, inima are funcție de pompă și este un organ foarte complex.

În partea dreaptă a inimii, prin intermediul venelor, ajunge sângele neoxigenat. Prin contracția mușchiului cardiac, sângele ajunge în plămâni, unde se oxigenează, pentru ca mai apoi acesta să treacă prin camerele stângi ale inimii. De aici sângele oxigenat este pompat de către inimă prin vena aortă spre organism, adică spre organe și țesuturi. În tot acest proces, inima este construită astfel încât să nu permită curgerea deficitară a sângelui, fiind ajutată de valve.

Atunci când inima nu își mai poate îndeplini funcția de pompă sau atunci când circulația sângelui este influențată de anumiți factori, apar afecțiunile numite boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare pot apărea ca urmare a stilului de viață, ca urmare a unor afecțiuni sau pot fi dobândite ereditar.

Cea mai cunoscută afecțiune la nivel de cardiologie este infarctul miocardic. Această problemă constituie o urgență medicală și necesită tratare imediată, deoarece infarctul reprezintă blocarea unei artere a inimii și implicit blocarea circulației sângelui prin această arteră.

Principala cauză a infarctului miocardic este depunerea grăsimilor la nivelul arterelor coronare. Aceste depozite de grăsimi sunt favorizate de colesterol (colesterol rău), de fumat și de o alimentație nesănătoasă, de lipsa mișcării fizice sau de consumul excesiv de alcool. În unele situații, existența unor boli precum tensiune arterială sau diabet, favorizează de asemenea apariția depunerilor de grăsime și astfel a infarctului miocardic.

Alte boli cardiovasculare, la fel de grave ca și infarctul miocardic sunt:

  • accidentul vascular cerebral (AVC);
  • boala coronariană;
  • anevrismul de aortă/ disecție de aortă;
  • tromboza venoasă;
  • boala arterială periferică;
  • boala cardiacă congenitală.

Care sunt simptomele bolilor cardiovasculare?

În general, bolile cardiovasculare prezintă simptome relativ similare, însă fiecare afecțiune are particularitățile sale. Simptomele stau la baza diagnosticării, alături de examinarea fizică a pacientului și de analize speciale de sânge sau screeninguri.

Dintre cele mai evidente și cunoscute simptome ale bolilor cardiace pot fi menționate:

– durerile puternice în piept, durerile de tip ”gheară” care strânge;

– aritmii cardiace;

– transpirații reci, alături de o stare de moleșeală și sensibilitate;

– dificultăți respiratorii, dificultăți motorii;

– tuse puternică, frecventă;

– senzația de răceală la nivelul extremităților și a membrelor;

– disconfort la nivelul membrelor, gurii și a gâtului (pacientul are dificultăți în a întoarce capul sau nu poate mișca mandibula).

Ce teste se fac pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare?

Pe lângă simptomatologie și istoric medical, există o serie de teste care pot fi efectuate în vederea diagnosticării corecte a bolilor cardiovasculare. Acestea sunt recomandate de către un medic specialist cardiolog și pot însemna:

Analize de sânge

Analizele de sânge au în vedere determinarea colesterolului rău sau non HDL (lipoproteine cu densitate mare), a glucozei serice și a proteinei C reactive, datorită faptului că aceasta înregistrează niveluri mari în episoade inflamatorii.

Teste și screeninguri non-invazive de diagnosticare

  • EKG sau electrocardiograma

Acesta este un test neinvaziv care măsoară activitatea electrică a fibrelor musculare ca urmare a contracțiilor inimii. Activitatea cardiacă înregistrată este mai apoi reprezentată grafic, iar pe baza acestei reprezentări se poate stabili în primă fază diagnosticul unei boli cardiovasculare. EKG-ul oferă informații prețioase despre activitatea inimii, despre aritmii, dar și despre iminența producerii unui infarct miocardic acut.

  • Test de stres la efort

În mod normal, în cazul unui pacient sănătos, vorbim despre un număr de 60-70 de bătăi pe minut ale inimii, valoare care se dublează în timpul efortului fizic. Atunci când apar bolile cardiace, valorile sunt influențate, mai ales în cazul efortului fizic.

Din acest motiv medicul cardiolog poate recomanda performarea unui test de stres la efort pentru a observa eventuale aritmii sau alte probleme ce țin de funcționarea inimii. Testul de stres la efort presupune solicitarea inimii, în condiții de monitorizare a efortului, pentru a observa modul de comportare a mușchiului cardiac în aceste condiții.

  • Monitorizare Holter EKG

Atunci când este necesară monitorizarea activității cardiace pentru o perioadă mai mare de timp, se poate face monitorizarea Holter EKG. Aceasta presupune folosirea unui dispozitiv cu ajutorul căruia este înregistrată în mod continuu activitatea cardiacă, în decursul a 24 de ore. În acest fel pot fi urmărite mai ușor episoadele de dureri toracice, poate fi urmărit răspunsul cardiac la anumite tratamente și medicamente și se poate monitoriza evoluția post infarct a mușchiului cardiac.

  • Tomografie computerizată

Tomografia computerizată, cunoscută și sub abrevierea CT, este un test imagistic ce se realizează cu ajutorul unui scanner performant cu ajutorul căruia pot fi observate în timp real arterele și vasele de sânge, dar și activitatea cardiacă a inimii. Tomografia computerizată este o metodă de screening neinvaziv, care folosește raze X pentru a evidenția zonele care trebuie să fie evaluate.

Bolile cardiovasculare necesită diagnostic și tratament imediat

Este important de reținut faptul că bolile cardiovasculare reprezintă urgențe medicale, din cauza potențialului rapid de evoluție. Astfel, necesitatea vizitei la cardiolog este evidentă, chiar de la primele simptome. Hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul ridicat, istoricul familial, toate aceste elemente ar trebui să ridice suspiciuni în cazul în care pacienții suferă simptomele specifice bolilor cardiovasculare. Este nevoie să mergi la medic în vederea diagnosticării rapide, deoarece există soluții de tratament ce pot fi adaptate nevoilor tale.

Prevenția bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt o problemă acută la nivel mondial, iar pentru a preveni apariția și dezvoltarea acestora există câteva aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere:

– reducerea fumatului și a consumului excesiv de alcool;

– păstrarea unei greutăți corporale moderate și implementarea unor programe zilnice de activitate fizică;

– reducerea consumului de hrană procesată și a alimentelor nesănătoase;

– monitorizarea constantă a stării de sănătate.

Te așteptăm în clinica MediBlue pentru a realiza analizele specifice pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare, dar și pentru a primi o interpretare clară a rezultatelor pentru acestea. Folosește formularul de contact sau sună-ne pentru a stabili o programare!