Atunci când inima pompează sângele ce urmează să circule prin corp, contracțiile mușchiului cardiac sunt ritmice și se simt în zone precum încheietura mâinii sau venă jugulară, sub formă de puls. În mod normal bătăile inimii sunt regulate, cu o frecvență de circa 60-100 de bătăi pe minut în condiții de repaus și nu produc senzații care să inducă panică. Uneori însă, bătăile inimii pot fi neregulate, accelerate și însoțite de disconfort (palpitații), aceasta fiind o anomalie ce poate indica o afecțiune cardiacă.
Ce sunt palpitațiile de inimă?
Palpitațiile sunt bătăi accelerate ale inimii, mai puternice decât în mod normal, care se pot întinde pe durata a câteva secunde și care pot apărea cu recurență la anumite intervale de timp. Aceste bătăi neregulate ale inimii se mai numesc aritmii, iar ele pot avea la bază diferite cauze. Palpitațiile pot apărea atât în perioadele de activitate, în momente cu multă adrenalină, cât și în perioadele de repaus, chiar și atunci când persoana se odihnește. Apariția palpitațiilor nu este în sine o problemă care să producă efecte semnificative la nivel medical, însă sunt simptome ale unor afecțiuni cardiace, iar din acest motiv ar trebui ca persoana care suferă de palpitații să meargă la medicul cardiolog, în vederea efectuării unui consult.
Care sunt simptomele palpitațiilor?
Persoanele care experimentează palpitații descriu momentul ca fiind situația în care inima sare o bătaie, pentru ca mai apoi să urmeze un șir rapid și puternic de bătăi ale inimii. Palpitațiile pot fi însoțite și de alte simptome precum senzație de frică, anxietate, senzație de amețeală și leșin, moleșeală sau tremur în zona inimii sau a toracelui.
Care sunt cauzele apariției palpitațiilor?
Inima este un mușchi, iar acesta este responsabil cu pomparea sângelui către întregul organism. De-a lungul vieții, un om se poate confrunta cu o multitudine de situații care pot avea implicații asupra funcționării inimii: muncă fizică dificilă, stres emoțional, situații critice repetate sau dezvoltarea unor altor afecțiuni adiacente celor cardiace. De asemenea, obiceiurile de consum influențează și ele apariția palpitațiilor, cum ar fi consumul de cafea, cola, droguri sau medicamente. Palpitațiile pot apărea și în timpul sarcinii sau menstruației, ca urmare a modificărilor hormonale. Indiferent de cauze însă, palpitațiile sunt un motiv să mergi la medic, deoarece acestea pot indica o afecțiune mai gravă.
În unele cazuri palpitațiile pot apărea și ca efect al unor anumite medicamente, iar câteva exemple sunt antibioticele, medicamentele antidepresive sau unele medicamente pentru inimă, asociate unui tratament care poate avea efecte adverse (spre exemplu medicamente antihipertensive).
Ce afecțiuni pot indica palpitațiile de inimă?
Palpitațiile pot indica anumite probleme de sănătate și afecțiuni, cu efecte de la moderate la servere.
Palpitațiile pot fi asociate cu:
– stres (fizic și mental)- stresul este cel mai mare inamic al unui corp sănătos;
– deshidratare (indusă de lipsa consumului de lichide sau de febră ridicată);
– anemie;
– diabet.
Afecțiunile pe care le pot indica palpitațiile sunt:
– malformații ale inimii, care împiedică inima să funcționeze în mod corect;
– insuficiența cardiacă- incapacitatea parțială mușchiului cardiac de a pompa sânge către organism;
– aritmie cardiacă- cunoscută și sub numele de tulburare de ritm cardiac;
– flutter atrial- afecțiune a atriilor ce constă în contracții repetate ale mușchiului inimii;
– tahicardie- creștere exacerbată a ritmului cardiac;
– bradicardie- scădere accentuată a ritmului cardiac;
– fibrilație atrială.
Când este recomandat să mergi la medic?
În funcție de cauzele care stau la baza apariției palpitațiilor se poate determina dacă este nevoie să mergi la medic pentru un consult de specialitate. Dacă palpitațiile apar rar și doar ca urmare a unor stimuli ce țin de emoții, adrenalină sau situații mai stresante, sau câtă vreme palpitațiile nu apar cu recurență, nu este neapărat nevoie să mergi la medic, însă nici nu ar trebui să ignori aceste situații.
Situații în care palpitațiile sunt o urgență medicală
În cazul în care palpitațiile devin o stare de fapt și apar zilnic, chiar și în perioadele de odihnă, fără factori declanșatori, atunci este indicat să mergi la medicul cardiolog pentru un examen de specialitate. Constituie urgență medicală situațiile în care palpitațiile sunt însoțite de simptome periculoase precum: durere în piept (apăsătoare sau ca o gheară), stare de amețeală sau leșin, dificultăți de concentrare, dureri la nivelul claviculei și umerilor sau imposibilitatea de a respira corect.
Inima este motorul organismului uman și este nevoie să ai grijă de aceasta pentru ca fiecare organ să funcționeze în mod corect. Este recomandat să mergi la medic atunci când simți că inima bate neregulat, cu pauze sau atunci când apar palpitații recurente. Dacă în istoricul familial sunt membri ai familiei care au suferit sau suferăd e boli cardiace și care au palpitații, acesta poate fi un motiv în plus să faci analize amănunțite, preventiv, pentru a fi sigur că ești sănătos.
Vino în clinica MediBlue pentru a realiza un control cardiologic, astfel încât să îți știi inima în siguranță. Te așteptăm cu echipamente cardiologie moderne și cu o echipă de medici specialiști care să îți ofere răspunsurile la întrebările pe care le ai despre inima ta și despre felul în care ar trebui să funcționeze aceasta.