Odată cu modul de lucru hibrid sau chiar complet remote, impus de piața muncii, nevoia unui spațiu convenabil pentru a-ți desfășura activitatea de acasă a devenit tot mai stringentă. Foarte mulți angajați s-au confruntat în pandemie fie cu limitări legate de amenajarea încăperii, fie cu lipsa de obiecte de mobilier care să îi ajute pentru confort sporit. Toți acești factori combinați au dus la improvizații care au culminat cu efecte negative pe plan personal: burnout, confuzia involuntară între acasă și birou, dar și probleme relaționate de postura corporală.
Poziția incorectă, căci despre aceasta este vorba în prezentul material, poate să ducă la diverse probleme de sănătate, inclusiv la afecțiuni respiratorii, dureri de spate, hipertensiune arterială, disfuncție a coloanei vertebrale și degenerare articulară. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști legat de disfuncție posturală, pentru a ști cum să eviți consecințele acesteia și pentru a te putea prezenta la un consult medical ortopedic, atunci când este nevoie de acesta.
Disfuncția posturală
Cu toții avem tendința de a petrece mai mult timp în aceeași poziție. Fie că îți place să stai cu picioarele încrucișate sau că ai o poziție de lucru în care spatele este încovoiat, aliniamentul normal al oaselor este afectat.
Orice poziție care scoate coloana vertebrală din poziția normală este o disfuncție posturală. Odată cu ea, mușchii se vor adapta și ei, cauzând dezechilibre la nivelul întregului corp.
Disfuncția posturală este caracterizată de presiuni aplicate asupra articulațiilor și dezechilibru muscular. În aceste situații, nervii sunt stresați și apare, evident, durere și disconfort. Chiar dacă un singur mușchi este afectat, dacă poziția nu este corectată și disfuncția posturală nu este tratată, problema poate să devină una de natură neuro-musculară-scheletică, afectând și alte părți ale corpului.
Care sunt semnele unei poziții incorecte?
Problemele posturale interferează cu activitățile de zi cu zi. Dacă simți durere sau rigiditate musculară la aproape orice mișcare, aceasta este o consecință a menținerii unei poziții incorecte pentru o perioadă lungă de timp.
Semnele unei poziții incorecte includ:
- dureri de lombar
- senzație de încordare musculară
- nervi tensionați
- tendinite în diverse zone ale corpului
- dureri de cap
- dureri de gât (cervical)
- senzație de presiune în zona umerilor
- dureri de genunchi
- fatigabilitate (scăderea anormal de rapidă a forței musculare)
Atunci când observi că oricare dintre aceste simptome se intensifică și cauzează durere, trebuie să apelezi la metode ce au drept scop atenuarea disconfortului. De asemenea, corectarea progresivă a posturii este un factor cheie pentru o calitate îmbunătățită a vieții.
Factori care contribuie la poziția incorectă
Problemele posturale se pot manifesta în moduri diferite, iar descoperirea cauzelor disconfortului este esențială pentru a corecta poziția și pentru a ameliora simptomele. Factorii comuni care contribuie la poziția corporală incorectă includ:
- sedentarism – tehnologia are un impact foarte mare asupra oamenilor, iar utilizarea excesivă a device-urilor, inclusiv la locul de muncă, ne face mai sedentari. Aum foarte multe sarcini se pot rezolva direct de la birou, așa că pot să treacă ore în șir până când să ne schimbăm poziția corporală. Acest lucru are un efect negativ asupra sănătății și, bineînțeles, asupra posturii.
- tensiune musculară sau slăbiciune musculară – solicitarea unei grupe de mușchi în mod special și ignorarea altora poate să creeze un dezechilibru cu impact asupra posturii.
- istoric cu traume la diverși mușchi sau oase – de cele mai multe ori, persoanele care s-au lovit într-o anumită parte a corpului, tind să protejeze acea zonă, iar mușchii respectivi devin mai slăbiți cu timpul, ceea ce afectează postura.
- încălțăminte de proastă calitate – aceasta forțează mersul și pune presiune excesivă pe șolduri, glezne sau genunchi.
- kilograme în plus – greutatea are un impact mare asupra posturii corporale, deoarece kilogramele în plus aplică presiune pe coloana vertebrală și pe articulații, culminând cu o postură incorectă.
Opțiuni de tratament
În primul rând, prevenția este cea mai importantă pentru a evita o postură corporală greșită. Astfel, încearcă să rămâi atent la poziția corpului, indiferent de activitatea pe care o desfășori și să te corectezi ori de câte ori este cazul. Nu sta la birou cu spatele încovoiat și nu uita să te ridici de pe scaun la fiecare 30 de minute pentru a face câțiva pași și pentru a-ți îndrepta coloana. Exercițiile de stretching sunt simple și pot să fie făcute în orice spațiu.
Dacă ai început să ai probleme din cauza posturii corporale și resimți deja disconfort și chiar durere, ai câteva opțiuni de tratament la îndemână, bazate pe fizioterapie:
- evaluarea și diagnosticarea obiceiurilor posturale
- formare posturală
- masaj
- bandaj ortopedic pentru mușchi
- electroterapie
- exerciții și mișcări pentru a îmbunătăți flexibilitatea, forța și postura
- exerciții Pilates
Pentru a te asigura că nu te vei confrunta cu probleme de postură și cu efectele negative ce le secondează pe acestea, încearcă să îți creezi un spațiu confortabil, indiferent de activitățile pe care le faci. O stație de lucru ergonomică și introducerea unor obiceiuri sănătoase în rutina zilnică, precum exercițiile de stretching, reprezintă factori cheie pentru a evita complicațiile ce vin odată cu timpul, atunci când menții o postură corporală incorectă.
În cazul în care ai nevoie de sfaturi sau tratament, în cadrul clinicii MediBlue te așteaptă o echipă de specialiști alături de care vei combate aceste probleme.