Vitamina D este esențială pentru sănătatea generală a organismului, jucând un rol crucial în mai multe procese fiziologice.

Ce este vitamina D și care este rolul acesteia în organism?

Vitamina D, cunoscută și sub denumirea de calciferol, este o vitamină solubilă în grăsimi care are multiple roluri în organism. Printre cele mai importante funcții ale vitaminei D se numără absorbția calciului și fosforului, esențiale pentru sănătatea oaselor și a dinților, susținerea sistemului imunitar, reglarea tensiunii arteriale și contribuția la funcționarea optimă a sistemului muscular și nervos.

Testarea pentru vitamina D

Nivelurile de vitamina D pot fi testate prin măsurarea concentrației de 25-hidroxi-vitamina D în sânge. Acest test poate indica dacă există un deficit sau un exces de vitamina D în organism.

Doza zilnică recomandată de vitamina D

Doza zilnică recomandată de vitamina D poate varia în funcție de vârstă, sex și alte factori individuali. În general, adulții au nevoie de aproximativ 600-800 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi.

Principalele surse de vitamina D

Principalele surse alimentare de vitamina D includ expunerea la razele ultraviolete ale soarelui, care activează sinteza vitaminei D în piele, alimente precum peștele gras (somon, ton, sardine), laptele fortificat, ouăle și unele tipuri de ciuperci, precum și suplimente alimentare de vitamina D, recomandate în special în cazul persoanelor cu risc crescut de deficit de vitamina D sau care nu primesc suficientă expunere la soare.

Hipovitaminoza D și hipervitaminoza D

Hipovitaminoza D este un termen folosit pentru a descrie un nivel scăzut de vitamina D în organism, care poate duce la probleme de sănătate precum osteoporoza sau rahitismul. Pe de altă parte, hipervitaminoza D este caracterizată de un exces de vitamina D în organism, care poate avea efecte adverse, cum ar fi acumularea excesivă de calciu în sânge.

Contactați-ne pentru consultații specializate

Pentru evaluarea nivelului de vitamina D în organism și pentru sfaturi personalizate referitoare la suplimentarea sau menținerea unei diete echilibrate, vă invităm să contactați MediBlue. Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru consultații și recomandări în domeniul nutriției și sănătății generale.