În lumea medicală, unul dintre termenii des întâlniți este „trigliceridele”, însă puțini știu cu adevărat ce înseamnă și cât de importante sunt pentru sănătatea noastră.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele reprezintă un tip de grăsime găsită în sânge. Ele sunt esențiale pentru organism, deoarece reprezintă una dintre principalele surse de energie. Trigliceridele sunt, de asemenea, depozitate în celulele adipoase, unde sunt folosite ulterior pentru a furniza energie organismului.

De ce sunt importante trigliceridele?

Trigliceridele sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului, dar nivelurile ridicate pot fi asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Împreună cu colesterolul, trigliceridele alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de profil lipidic, un set de măsuri utilizate pentru evaluarea riscului cardiovascular.

Factorii care duc la creșterea trigliceridelor

Există mai mulți factori care pot contribui la creșterea nivelului de trigliceride din sânge. Printre aceștia se numără:

 • Alimentația necorespunzătoare: Consumul excesiv de grăsimi saturate și carbohidrați simpli poate duce la creșterea trigliceridelor.
 • Obiceiurile de viață nesănătoase: Fumatul, consumul excesiv de alcool și lipsa activității fizice pot influența negativ nivelurile de trigliceride.
 • Factorii genetici: Anumite condiții medicale ereditare, cum ar fi hiperlipidemia familială, pot crește nivelurile de trigliceride.
 • Medicația: Unele medicamente, cum ar fi anumite tipuri de contraceptive orale, diuretice și medicamente pentru tratarea depresiei, pot crește nivelurile de trigliceride.

Boli asociate cu valori ridicate ale trigliceridelor

Nivelurile ridicate ale trigliceridelor pot fi asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv:

 • Boala coronariană: Depozitele de grăsime acumulate în arterele coronariene pot duce la îngustarea acestora și la creșterea riscului de atac de cord.
 • Accident vascular cerebral: Trigliceridele ridicate pot contribui la formarea cheagurilor de sânge, crescând astfel riscul de accident vascular cerebral.
 • Pancreatită: Nivelurile foarte ridicate de trigliceride pot duce la inflamarea pancreasului, o afecțiune cunoscută sub numele de pancreatită.

Ce poți face pentru a scădea valoarea trigliceridelor?

Există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a reduce nivelul trigliceridelor și a-ți proteja sănătatea cardiovasculară:

 • Adoptă un stil de viață sănătos: Mănâncă o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, cum ar fi cele găsite în pește și uleiuri vegetale.
 • Fii activ fizic: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea nivelului de trigliceride și la menținerea unei greutăți sănătoase.
 • Evită fumatul și alcoolul în exces: Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot contribui la scăderea nivelului de trigliceride.
 • Monitorizează-ți nivelurile de trigliceride: Este important să faci teste regulate pentru a verifica nivelul de trigliceride și pentru a evalua riscul cardiovascular.

Pentru a-ți monitoriza nivelurile de trigliceride și pentru a primi îngrijire medicală adecvată, te încurajăm să programezi o consultație pentru un profil lipidic complet la Clinica MediBlue. Echipa noastră de medici specializați îți poate oferi consiliere și tratament personalizat pentru protejarea sănătății tale cardiovasculare.