O piele fină, curată și hidratată, atât în ceea ce privește tenul, cât și restul corpului, este un deziderat pentru fiecare dintre noi, deopotrivă femei și bărbați. Pielea este cel mai mare organ al corpului, însă pielea tenului este în mod cert cel mai des expusă la intemperii și raze UV. Din acest motiv, ea are nevoie de protecție și de o îngrijire superioară, dar și de o rutină de skincare adaptată tipului de ten, din care acidul hialuronic nu ar trebui să lipsească. Discutăm așadar în acest material despre întinerirea pielii și despre efectele acidului hialuronic, dar și despre avantajele pe care le aduce acesta mai ales la vârsta adultă.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un compus pe care în mod normal îl găsim în organism, iar rolul acestuia este acela de a reține apa. Acidul hialuronic este produs de către organism, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă această producție scade,  iar pielea începe să își piardă din elasticitate. Este nevoie așadar de un aport din exterior, fie prin folosirea unor produse de îngrijire potrivite, fie prin proceduri cosmetice de injectare.

Ce roluri îndeplinește acidului hialuronic în organism?

Acidul hialuronic este deosebit foarte important pentru organism, fiind o protecție naturală a acestuia. El are capacitatea de a reține apa, ajutând astfel la hidratarea de care are nevoie inclusiv pielea. În același timp, acidul hialuronic mai îndeplinește și alte roluri precum:

 • Lubrifiere a articulațiilor;
 • Menținere a elasticității pielii, reducere a liniilor fine, reducerea ridurilor;
 • Repararea țesuturilor și vindecarea rapidă a rănilor;
 • Menținerea umidității ochilor;
 • Stimulează formarea de noi celule.

Formele de administrare a acidului hialuronic?

Acidul hialuronic este unul dintre compușii care nu trebuie să lipsească din organism, iar aportul poate veni din diferite forme de administrare. În mod normal, până la vârsta adultă acidul hialuronic este produs de organism într-o cantitate suficientă, însă o dată cu înaintarea în vârstă este nevoie de suplimentare, care se poate realiza prin următoarele metode:

Produse de skincare- creme și seruri

Cel mai des se vorbește în prezent despre introducerea acidului hialuronic în rutinele de skincare (AM/PM). În acest sens sunt folosite creme sau serumuri cu diferite concentrații de acid hialuronic, ce pot fi combinate cu alți compuși (aminoacizi, colagen) în vederea hidratării pielii și menținerii elasticității acesteia.

Suplimente orale

Un mod de a suplimenta aportul de acid hialuronic este prin consumul de suplimente pe bază de acid hialuronic, sub formă de comprimate orale. Acestea de asemenea diferă din punct de vedere al concentrației și este necesar ca aceste suplimente să fie recomandate de medic.

Tratamente cosmetice/ injectare cu acid hialuronic

Injectările cu acid hialuronic pot fi de două tipuri și anume: fillere cu acid hialuronic și injectare în articulații. Fillerele sunt performate în proceduri estetice cu rolul de a umple ridurile sau pentru a crea volum în anumite zone ale feței (buze, pomeți, bărbie, frunte). Cel mai adesea fillerele sunt parte din ceea ce numim tratamente de întinerire sau rejuvenare facială.

Pe de altă parte, injectarea acidului hialuronic în articulații poate preveni afecțiunile datorate pierderii de colagen și acid hialuronic, acesta din urmă având rol de lubrifiant. Folosind injectarea cu acid hialuronic sunt reduse durerire în zona articulațiilor, dar și problemele la nivelul acestora care țin de uzura cartilajelor. Cartilajele joacă un rol important în reducerea frecării oaselor și în vederea absorbției șocurilor în timpul mișcărilor.

Beneficiile utilizării acidului hialuronic

Acidul hialuronic este recomandat pentru o varietate de probleme ce țin de ten, piele și articulații. Fiind un compus pe care organismul îl produce într-o cantitate limitată, se recurge adesea la tratamente locale, care să aibă beneficii punctuale asupra pielii și articulațiilor. Printre cele mai cunoscute beneficii ale acidului hialuronic se numără:

 • Hidratarea pielii, menținerea elasticității acesteia;
 • Umplerea ridurilor faciale și reducerea liniilor fine (îndeosebi a ridurilor de expresie);
 • Restaurarea volumului în zone care și-au pierdut caracteristicile;
 • Prevenția și tratamentul osteoartritei;
 • Hidratarea zonei ochilor;
 • Vindecarea rănilor și a țesuturilor;
 • Tratamentul zonelor afectate de deshidratare (mai ales în cazul pielii cu tendințe de descuamare).

Cum te poate întineri acidul hialuronic?

Este indicat ca înainte de a apela la efectele acidului hialuronic, indiferent de metoda de administrare aleasă, să discuți cu un medic dermatolog. Acesta îți poate recomanda soluția cea mai potrivită pentru reîntinerire, potrivită vârstei și nevoilor tenului tău. Fillerele sunt recomandate doar în perioada adultă, atunci când pielea pierde din elasticitate, în vreme ce pentru întreținerea tenului pot fi folosite punctual produse speciale de skincare pe bază de acid hialuronic.

Dacă vrei să te bucuri pe deplin de avantajele pe care ți le oferă acidul hialuronic, atunci vino în clinica MediBlue pentru a discuta cu medici specialiștii în domeniul înfrumusețării și reîntineririi. Te bucuri de sfaturi venite din partea specialiștilor, dar și de proceduri moderne de administrare a acidului hialuronic cu efecte benefice pentru pielea ta.