Acneea este o afecțiune frecventă a pielii, care poate să apară la orice vârstă, atunci  când foliculii de păr sunt înfundați sau astupați. În funcție de gradul acneei, aceasta se poate  manifesta sub formă de puncte albe, puncte negre, coșuri sau chisturi. În mod uzual  adolescenții sunt mai predispuși la această afecțiune, din cauza modificărilor hormonale  specifice vârstei, însă ea poate să apară la orice vârstă, din diverse cauze. Medicii specialiști în  dermatologie sunt cei care pot să ofere tratamentele adecvate pentru ameliorarea simptomelor,  dar și pentru tratarea cauzelor care duc la deteriorarea calității pielii, prevenind astfel recidiva  acneei. 

Tipuri de acnee 

Tipurile de acnee cunoscute includ: 

  • acneea fungică (foliculita pityrosporum): apare atunci când o ciupercă, cunoscută sub  numele de ciuperca Malassezia se acumulează în pori. Acest tip de acnee poate cauza  mâncărimi și poate duce la inflamații.  
  • acneea chistică: poate conduce la apariția coșurilor și a nodulilor în profunzimea pielii –  aceștia pot să conțină puroi și foarte multe persoane afectate rămân adesea cu cicatrici. ● acnee hormonală: afectează adulții care se confruntă cu dezechilibru hormonal. ● acnee nodulară: o formă severă de acnee care conduce la apariția coșurilor la suprafața  pielii, dar și sub piele. 

Acneea este o afecțiune dermatologică ce se manifestă cu preponderență pe față, dar și  în zona gâtului, pe umeri sau pe spate. 

Când apare acneea? 

Acneea este mai frecventă în perioada pubertății, atunci când modificările hormonale  cauzează dezechilibre în organism. De asemenea, glandele produc mai mult sebum, iar acesta  înfundă foliculii de păr, ceea ce duce la apariția acneei.  

Chiar dacă femeile sunt mai predispuse la acnee în timpul menstruației, aceasta este o  problemă des întâlnită și în cazul bărbaților și a băieților adolescenți. Sarcina și menopauza  reprezintă alte cauze ale acneei în rândul femeilor. 

Factori care favorizează apariția acneei 

Deși oricine poate dezvolta afecțiuni acneice, există anumiți factori de risc care pot  crește probabilitatea de a dezvolta această afecțiune, cum ar fi: 

  • modificările hormonale: androgenii produși în cantitate semnificativ mai mare în perioada  pubertății stimulează glandele sebacee pentru a produce mai mult ulei. Modificările 

hormonale sunt unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru acnee. În timpul  pubertății, organismul produce mai mulți androgeni, care pot stimula glandele sebacee  din piele pentru a crește cantitatea de ulei produsă. Această sporire a producției de ulei  poate înfunda foliculii de păr și poate duce la dezvoltarea acneei. Modificările hormonale  pot apărea și la femei în timpul ciclurilor menstruale, sarcinii și menopauzei, ceea ce  poate crește riscul de a dezvolta acnee. 

 

  • genetica are un rol semnificativ în ceea ce privește acneea. Atunci când părinții s-au  confruntat de-a lungul vieții cu această afecțiune,copiii sunt mai predispuși la acnee.  Factorii genetici pot influența dimensiunea și activitatea glandelor sebacee și răspunsul  pielii la inflamație, făcându-i pe unii oameni mai susceptibili la acnee decât pe alții.
  • stresul poate contribui la dezvoltarea acneei din cauza producției excesive de cortizol. 
  • alimentația deficitară poate să crească riscul de acnee. Zahărul în exces, carbohidrații  sau grăsimile sunt considerați potențiali factori declanșatori ai acneei. 
  • administrarea de tratamente pe bază de testosteron, litiu sau corticosteroizi stimulează glandele sebacee și cresc producția de ulei. 
  • utilizarea de produse cosmetice și de îngrijire a pielii, dacă au conținut ridicat de ulei  (care înfundă porii). 

Importanța controlului dermatologic 

În primul rând, controlul dermatologic de rutină este o etapă esențială în prevenția  afecțiunilor pielii, inclusiv a acneei. Curățarea regulată a pielii și aplicarea de produse cosmetice  numai la recomandarea specialistului pot să crească semnificativ calitatea pielii, iar tenul va  avea un aspect frumos și sănătos.  

De asemenea, este esențială o vizită la medicul dermatolog atunci când problemele  pielii persistă. De obicei, acneea este temporară (cum ar fi în perioada menstruației) și nu lasă urme sau cicatrici. Însă, atunci când tenul suferă o perioadă îndelungată, este necesar un  diagnostic, urmat de un tratament personalizat. Aplicarea de produse fără a consulta un medic  poate să agraveze acneea și poate conduce la erupții prelungite și la semne pe piele, care ar  putea necesita tratament cu laser. 

Controlul dermatologic trebuie efectuat periodic, după ce medicul a indicat un tratament  pentru acnee. Aceste controale ajută la monitorizarea evoluției și la evaluarea modului în care  organismul răspunde la medicația indicată. În cazul în care tratamentul nu dă rezultatele dorite,  medicul va face ajustările necesare pentru îmbunătățirea calității pielii și a aspectului acesteia.  

În concluzie, în timp ce orice persoană poate dezvolta acnee, anumiți factori de risc pot  crește probabilitatea de a dezvolta această afecțiune. Modificările hormonale, genetica, stresul,  dieta, medicamentele și produsele cosmetice sunt principalii factori de risc pentru acnee.  Îngrijirea corespunzătoare a pielii este esențială pentru prevenirea apariției problemelor  dermatologice. 

Acneea este o afecțiune care poate interfera cu calitatea vieții, deoarece afectează persoanele atât la nivel fizic, cât și din punct de vedere emoțional. Este important să previi  declanșarea acneei, dar și să ceri sprijin pentru a se interveni în timp util atunci când observi  primele semne ale acneei. În cadrul clinicii MediBlue vei descoperi o echipă de medici dermatologi alături de care vei putea să depășești momentele dificile, beneficiind de tratamente  personalizate și de o monitorizare eficientă a evoluției stării pielii tale.