Valurile de caniculă din ultimii ani au determinat și în România nevoia de a apela la aparatele de aer condiționat pentru răcorirea spațiilor. Pentru a ne feri de căldura excesivă, obișnuim să reglăm temperatura din mașină, din birouri sau chiar și din locuință la un nivel mult mai jos decât afară. Chiar dacă pe moment ne simțim mult mai bine și ne răcorim, este important să avem în vedere și efectele pe termen lung pe care aerul condiționat, utilizat în mod iresponsabil, le poate avea.

            În timp ce folosirea unui aparat de aer condiționat în încăperi sau în mașină te scapă pe moment de senzația de sufocare generată de caniculă și de umiditate, există și câteva dezavantaje ale acesteia.

Spre exemplu, dacă aparatul de aer condiționat nu este igienizat corespunzător, pot să apară probleme medicale. De asemenea, schimbările bruște de temperatură au și ele un impact negativ asupra sănătății.

Schimbările de temperatură și impactul asupra organismului

            Organizația Mondială a Sănătății a anunțat cu ani în urmă faptul că încălzirea globală va genera valuri tot mai dese și mai lungi de caniculă. România resimte acest lucru chiar în prezent, așa că fiecare persoană a găsit diferite mijloace pentru a se proteja. Instalarea unui sistem de aer condiționat este o metodă eficientă, însă vine și cu implicații negative pentru sănătate.

            Așa cum schimbările ușoare de temperatură, de la un sezon la altul, provoacă probleme de sănătate, la fel și trecerea (bruscă sau nu) de la temperaturi ridicate la aer condiționat poate să afecteze sistemul imunitar.

            Creșterea numărului de îmbolnăviri pe fondul utilizării sistemului de aer condiționat în mod necorespunzător poate să conducă la:

  • agravarea afecțiunilor cronice;
  • apariția și accentuarea bolilor cardiovasculare;
  • apariția bolilor specifice sistemului respirator;
  • boli cerebrovasculare;
  • afecțiuni corelate cu diabetul.

Probleme pe termen lung cauzate de aerul condiționat

            Expunerea în mod frecvent la schimbări bruște de temperatură (de la temperaturi caniculare, la aer condiționat) poate să provoace simptome neplăcute pe termen lung. Atunci când lucrezi într-o clădire în care aerul condiționat funcționează tot timpul, la temperaturi nepotrivite, te poți confrunta cu deshidratarea, deoarece sistemul este gândit în așa fel încât să reducă umiditatea din aer.

            Lipsa umidității din spațiul în care îți petreci mare parte din timp îți va afecta ochii, făcându-i mai sensibili din cauză că sunt uscați. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni corelate cu utilizarea aerului condiționat în exces este conjunctivita.

            Durerile de cap sunt un alt simptom frecvent cu care se confruntă persoanele care stau mult timp în spații în care funcționează aerul condiționat. Mai mult decât atât, spre deosebire de ventilația naturală, aerul condiționat poate irita căile respiratorii.

Un alt dezavantaj al aparatului de aer condiționat este că, dacă sistemul nu este curățat în mod frecvent, pot să apară bacterii care se răspândesc în aer. Din acest motiv, poți să fii mai predispus la alergii și la diverse infecții pneumologice cauzate de sistemele învechite și neîngrijite corespunzător. Aparatele de aer condiționat trebuie igienizate anual, după fiecare utilizare a acestora.

Cum ne putem răcori în mod sănătos pe timp de caniculă?

            Chiar dacă vine cu anumite dezavantaje, aerul condiționat reprezintă o soluție eficientă împotriva căldurii. Cu toate acestea, utilizarea lui în mod iresponsabil poate să genereze probleme de sănătate care îți pot afecta calitatea vieții.

            Așadar, cum ne putem răcori în mod sănătos atunci când temperaturile devin greu de suportat? În primul rând, chiar dacă folosești aparatul de aer condiționat, temperatura trebuie setată la un nivel normal. Diferențele mai mari de 10 grade Celsius față de exterior pot să îți afecteze sănătatea, așa că nu coborî temperaturile mai jos decât este cazul. De asemenea, indiferent că folosești aerul condiționat în mașină sau la birou, asigură-te că sistemul este întotdeauna curățat, pentru a evita răspândirea bacteriilor în aer.

            Nu uita să ai întotdeauna în apropiere o sticlă de apă, dar nu de la congelator, deoarece riști ca diferența prea mare de temperatură interior-exterior să îți afecteze gâtul. Un înlocuitor eficient pentru aparatul de aer condiționat este ventilatorul. Acesta poate fi utilizat atât acasă, cât și la birou, pentru a te bucura de puțină răcoare în miezul verii.

            În plus, pentru a evita căldura, evită să petreci prea mult timp în camere în care există foarte multe calculatoare sau alte dispozitive care cresc temperaturile. Dacă locul tău de muncă presupune acest lucru, încearcă să faci pauze cât mai dese pentru hidratare sau pentru a schimba atmosfera.

            Cofeina și alcoolul nu sunt recomandate pe timp de caniculă. În loc să consumi aceste lichide, optează pentru apă, limonade sau alte băuturi răcoritoare cu ajutorul cărora te vei simți mult mai bine.

            Adoptă soluții eficiente de reducere a căldurii, dar care nu presupun folosirea aerului condiționat, cum ar fi: izolarea termică a casei, folosirea parasolarelor pentru mașină și parcarea în locuri umbroase sau folosirea unor ventilatoare.

Simptome ale expunerii excesive la temperaturi ridicate

            Căldura în exces poate să îți afecteze starea generală. De la amețeli, la vărsături sau dureri de cap, există simptome care îți pot indica afecțiuni cauzate de caniculă. Evită să petreci prea mult timp în aer liber atunci când există alerte cu privire la valuri de căldură și asigură-te că ești tot timpul hidratat.

            Poți utiliza aerul condiționat atunci când este cazul, însă doar în mod responsabil și numai atunci când ești sigur că sistemul este îngrijit corespunzător. De asemenea, atunci când ai posibilitatea, înlocuiește aparatul de aer condiționat și apelează la alternative care nu pot interfera cu starea ta de sănătate.

            Este de reținut faptul că valurile de căldură vor fi tot mai dese, conform specialiștilor, așa că este important să găsim metode de ane răcori prietenoase cu sănătatea noastră, dar la fel de eficiente.

Te așteptăm în clinica Mediblue cu pachete speciale de analize și interpretare a acestora, astfel ca tu să te bucuri de o viață sănătoasă. Îți suntem alături cu specialiști în pneumologie și cu aparatură performantă, care să identifice rapid problemele tale de sănătate și să găsească soluțiile eficiente de tratare a acestora.