Rinichii au un rol esențial în eliminarea deșeurilor și a toxinelor din organism, toxine precum uree, creatinină sau acid uric. De asemenea, aceste organe asigură reglarea volumului lichidului extracelular, osmolalitatea serică și concentrația de electroliți. Mai mult, rinichii produc hormonii numiți 1,25 dihidroxi Vitamina D, renina și eritropoietina.
Afecțiunile rinichilor pot interfera semnificativ cu activitățile zilnice și afectează calitatea vieții. Este important ca, imediat după ce apar simptomele ce pot indica boli renale, să se efectueze un control pentru identificarea cauzei. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști în legătură cu rinichii și funcția renală.
Ce este funcția renală?
Funcția renală este un termen medical ce descrie cât de bine funcționează rinichii, organe care ajută la menținerea echilibrului în organism, reglează și controlează tensiunea arterială și stimulează producția de globule roșii.
Evaluarea funcției renale este importantă pentru monitorizarea pacienților cu boală renală sau cu patologii care afectează funcția renală. Prin teste și analize urologie ce vizează funcția renală se poate diagnostica boala renală, se monitorizează reacția pacientului la tratament și se determină evoluția acestei afecțiuni. Desigur, nu doar boala renală poate să afecteze rinichii, ci există o gamă extinsă de afecțiuni care pot să producă probleme de sănătate.
Afecțiuni renale
Chiar dacă există numeroase tipuri de afecțiuni renale, unele sunt mai des întâlnite decât altele în cazul pacienților. Dintre acestea, amintim boala cronică de rinichi, leziuni renale acute, pietre la rinichi, infecții, chisturi și cancer.
- Boala cronică de rinichi afectează organele în timp, iar una dintre cauzele acesteia este diabetul. Dacă în stadiile incipiente ale bolii pacientul nu prezintă de obicei simptome, atunci când există leziuni renale pot să apară: crampe musculare, piele uscată sau mâncărime, oboseală inexplicabilă, pierderea apetitului, dureri în piept, umflarea picioarelor, a mâinilor sau a feței, pierdere în greutate, greață, dificultăți de respirație.
- Leziunea renală acută sau insuficiența renală acută este o boală a rinichilor ce poate să afecteze inclusiv inima, plămânii sau creierul. Această afecțiune este provocată de un șoc, hemoragie, arsuri grave sau deshidratare severă. În vreme ce unii pacienți sunt asimptomatici, alții pot să prezinte: umflarea zonei periorbitale, dificultăți de respirație, oboseală, stare de confuzie, umflarea gleznelor, cantitate redusă de urină, greață, convulsii.
- Calculii renali sau pietrele la rinichi sunt depozite de substanțe minerale sau de săruri care se formează în interiorul ureterului sau a vezicii urinare. În cazurile în care afecțiunea este avansată, pacientul se poate confrunta cu dureri mari în zona spatelui și a abdomenului, dar și cu usturime în timpul urinării. Un alt efect al pietrelor la rinichi este sângerarea în timpul urinării. Alte simptome includ febră, greață, infecții repetate ale tractului urinar.
- Infecțiile renale pot să apară în rinichi, uretere, vezică urinară sau uretră. Simptomele acestei afecțiuni includ febră, frisoane, greață, dureri abdominale, urină tulbure sau urât mirositoare, creșterea frecveneți urinare, sânge în urină.
- Chisturile la rinichi apar sub forma de pungă umplută cu lichid. Chisturile renale sunt diferite de boala polichistică, iar o cauză a acestora poate să fie acumularea de lichid pe fondul leziunilor. Atunci când un chist crește sau când sângerează, pacientul se poate confrunta cu febră, durere în zona spatelui sau în abdomen, sânge în urină sau frecvență urinară crescută.
- Cancerul de rinichi apare atunci când celulele din organe cresc în mod necontrolat. Există mai multe tipuri de cancer de rinichi și, chiar dacă nu se pot determina cu exactitate cauzele, există factori de risc care sporesc șansele de a dezvolta această boală, precum: fumatul, istoric familial favorabil, obezitate, hipertensiune arterială.
Toate aceste boli și alte afecțiuni renale pot fi prevenite cu un stil de viață sănătos. De asemenea, este foarte important să se efectueze analize de monitorizare a stării de sănătate în mod regulat.
Metode de diagnostic ale afecțiunilor renale
Există mai multe modalități prin care se pot diagnostica bolile de rinichi. Principala analiză care se poate face este măsurarea nivelului de creatinină din sânge prin intermediul probei de sânge. Rezultatele acesteia sunt importante pentru ca medicul specialist să ofere un diagnostic, urmat de un tratament potrivit.
Testul de urină este recomandat pentru verificarea nivelurilor de albumină și creatinină din urină, determinarea prezenței sângelui sau a proteinelor în urină, dar și pentru a obține o imagine precisă asupra modului în care funcționează rinichii.
Aceste două analize principale pot să fie completate și de:
- scanare cu ultrasunete, scanare RMN sau scanare CT – pentru a vedea cum arată rinichii și pentru a identifica posibile blocaje
- biopsie renală – examinarea celulelor
În funcție de simptome și de primele analize, medicul specialist va recomanda investigații suplimentare sau un tratament. Urmează monitorizarea evoluției stării pacientului și recomandări pentru echilibru în stilul de viață.
Afecțiunile renale vin de obicei și cu simptome care afectează rutina pacientului. Durerile, de exemplu, pot fi foarte mari și greu de suportat, mai ales când boala este într-un stadiu avansat. Pentru menținerea sănătății rinichilor este important să avem un stil de viață cât mai sănătos, bazat pe echilibru, dar și să efectuăm analizele de rutină pentru monitorizarea stării generale. În cadrul clinicii MediBlue îți oferim suport din partea unei echipe medicale cu experiență și realizăm analizele necesare cu aparatură performantă, pentru a avea grijă de sănătatea ta.