Atunci când temperaturile cresc, în timpul sezonului cald, resimțim starea de bine în tot corpul, iar mintea noastră visează la escapade la malul mării, în bătaia soarelui. Totuși, o dată cu schimbarea sezonului este necesar să ne adaptăm pe deplin cerințelor și să ne protejăm așa cum se cuvine pielea, cel mai mare organ al corpului uman.

Vara pielea este mai expusă decât oricând, iar apariția afecțiunilor dermatologice este favorizată de o multitudine de factori. Iată care sunt aceștia și cum ne putem proteja, pentru a ne bucura de o piele frumoasă și sănătoasă chiar și în sezonul cald.

Expunerea la raze UV

Razele UV (ultraviolete) sunt radiații electromagnetice ce provin de la soare. Ele sunt întâlnite pe tot parcursul anului, însă vârful acestora este în perioada verii. Deși facem referire adesea la razele UV ca fiind benefice pentru obținerea unui bronz perfect, în realitate orice colorație a pielii ca urmare a expunerii la soare înseamnă de fapt un potențial pericol pentru aceasta.

Expunerea moderată la raze UV, alături de o protecție eficientă (creme de protecție cu SPF) nu ar trebui să afecteze pielea, însă problema apare în cazul expunerii neraționale la soare, în intervalele în care acționează cel mai mult razele UV.

Razele ultraviolete pot produce arsuri la nivelul pielii, care se manifestă prin eritem și prin apariția unor vezicule la nivelul tegumentelor, a căror spargere deschide porți largi agenților patogeni. Simptomele cele mai frecvente ale arsurilor solare mai includ cefalee, stare generală alterată și frisoane.

De asemenea, expunerea la radiații UV poate agrava unele afecțiuni ale pielii deja existente, cum ar fi cazul dermatitelor și al acneei. Acneea este favorizată prin apariția transpirației în exces și a murdăriei care se acumulează la nivelul pielii. Praful și impuritățile, cumulate cu sebumul și transpirația pot accentua comedoanele sau microchisturile.

Unele infecții cutanate pot și ele să fie favorizate de expunerea la soare, iar aici pot fi incluse micozele (precum dermatita seboreică sau pitiriazisul), herpesul cutanat, furunculoza cutanată sau foliculita bacteriană.

Există și o serie de boli autoimune care se pot agrava în cazul expunerii la soare, cum ar fi Lupusul eritematos sau vitiligo. Lupusul eritematos (LES) se identifică ușor grație formei de ”fluture” a eritemului, care se acutizează atunci când are loc expunerea la lumina solară. Vitiligo este o afecțiune vizibilă în orice sezon, însă vara se produce depigmentarea puternică a pielii, ca urmare a expunerii la soare.

De asemenea, ca urmare a expunerii la raze UV mai pot apărea și alte probleme care țin de pigmentarea pielii, cum ar fi melasma, cuperoza (cunoscută și sub numele de rozacee), pistruii sau lentigo solar. Fiecare dintre aceste afecțiuni, predominante în zona feței, se acutizează în timpul sezonului cald, sub acțiunea razelor UV.

Trecerea la temperaturi ridicate

Atunci când temperaturile cresc, organismul încearcă să își auto-regleze temperatura. Termoreglarea este mecanismul prin care corpul uman încearcă să păstreze constantă temperatura internă (36-37 grade Celsius), stare numită homeotermie. O temperatură prea mare conduce la deshidratare și la o activitate deficitară a organismului, așadar reglarea temperaturii vara se face majoritar prin transpirație.

Transpirația la nivelul pielii poate produce iritații, iar praful și impuritățile se fixează mai ușor la nivelul tegumentelor. Sub straturile de îmbrăcăminte și încălțăminte, pot apărea afecțiuni dermatologice noi sau se pot agrava afecțiuni mai vechi. Onicomicozele sau dermatita seboreică se pot agrava ca urmare a faptului că organismul transpiră, iar straturile de îmbrăcăminte sau încălțăminte păstrează transpirația la nivelul pielii, favorizând dezvoltarea afecțiunii.

Cum putem preveni afecțiunile dermatologice?

Afecțiunile dermatologice pot determina probleme reale de sănătate, iar în același timp ele scad și stima de sine a pacientului. Unele afecțiuni dermatologice pot fi preîntâmpinate prin câteva reguli simple de prevenție, cum ar fi:

 • Un control dermatologic oricând apar anumite probleme la nivelul tenului sau pielii (în special în cazul dermatitelor și alunițelor) și controale periodice preventive;
 • Curățarea tenului în mod corect, conform unei rutine zilnice, cu produse de calitate, fără parfumuri sau iritanți;
 • Folosirea unor produse dermato-cosmetice adaptate tipului de ten;
 • Expunerea corectă la soare, în intervalele recomandate (6:00-11:00, respectiv după ora 18:00);
 • Limitarea expunerii la solar sau folosirea a diferite creme autobronzante menite să pigmenteze artificial pielea.

Cum ne protejăm în sezonul cald?

Atunci când vine vorba despre protecție împotriva temperaturilor ridicate ale verii, sau despre razele UV, pot fi benefice următoarele sfaturi:

 • Limitează expunerea la soare sau la temperaturi ridicate. Fă-ți cumpărăturile dimineața, mergi la plimbare seara. Evită expunerea copiilor în bătaia directă a soarelui.
 • Hidratează-te cât mai bine, pentru a te proteja de deshidratare.
 • Folosește ochelari de protecție potriviți. Ochelarii polarizați sunt cea mai bună alegere pentru orice sezon, deoarece protejează atât vedea cât și …tenul. Da, ai citit bine! Atunci când soarele este puternic și te străduiești să vezi, pielea din jurul ochilor se strânge, conducând la formarea ridurile de expresie. Evită acest lucru, folosind ochelari de soare cu protecție, pentru a te simți în largul tău.
 • Folosește creme de protecție solară. Indiferent de sezon, este recomandat să folosești creme sau spray-uri cu protecție solară. În vreme ce pentru iarnă poți folosi produse cu SPF 15, vara este nevoie de un factor de protecție ridicat, peste 50. Folosește de asemenea creme cu SPF și pentru copii.
 • Folosește pălării sau bonete. Ele sunt benefice atât pentru copii cât și pentru adulți, deoarece protejează zona capului și a feței, mai ales dacă alegi pălării cu boruri largi sau șepci.
 • Verifică și observă pielea după expunerea solară. Vei vedea că expunerea solară poate produce ușoare depigmentări, poate evidenția pistruii sau poate chiar să determine apariția alunițelor.
 • Efectuează controale periodice la dermatolog, pentru evaluarea stării de sănătate a pielii.

Grija față de pielea ta trebuie să primeze în sezonul cald. Acordă atenție hidratării și protecției și nu uita ca în cazul în care observi prezența anumitor afecțiuni sau agravarea afecțiunilor dermatologice pe care le ai deja, trebuie să mergi la control.

Te așteptăm în clinica Mediblue oricând ai nevoie de o părere specializată și de un consult dermatologie. Ne ocupăm de consultații și biopsii, tratamente și excizii și redăm starea de sănătate a pielii tale.