O statistică deloc îmbucurătoare arată că România ocupă locul 1 în Europa în ceea ce privește mortalitatea ce are drept cauză bolile cardiovasculare. Astfel, circa 57% dintre decesele din țara noastră au la bază o boală cardiacă.
Vestea bună este că fiecare dintre noi poate să ia măsuri pentru a preveni aceste afecțiuni medicale. Cum? Cu un stil de viață sănătos, ce include alimentație corespunzătoare, odihnă, sport și cât mai puțin stres. În acest articol îți vom da mai multe informații despre bolile de inimă, dar și despre ce poți face pentru a te feri, pe cât posibil, de astfel de probleme cu impact pe termen lung.
Ce sunt bolile cardiace?
Bolile cardiovasculare reprezintă tulburări ale inimii și afecțiuni ale vaselor de sânge. Cele mai frecvente boli de acest tip includ:
- boala coronariană – o boală a vaselor de sânge care alimentează mușchiul inimii;
- boala cerebrovasculară – o boală a vaselor de sânge care alimentează creierul;
- boala arterială periferică – o boală a vaselor de sânge care alimentează brațele și picioarele;
- boală reumatică a inimii – afectarea mușchiului și a valvelor cardiace din cauza febrei reumatice, cauzată de bacteriile streptococice;
- cardiopatie congenitală – malformații congenitale care afectează dezvoltarea și funcționarea normală a inimii, cauzate de malformații ale structurii inimii încă de la naștere;
- tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară – cheaguri de sânge în venele picioarelor, care se pot disloca și se pot muta la inimă și plămâni.
Infarcturile și accidentele vasculare cerebrale sunt de obicei evenimente acute și sunt cauzate în principal de blocaje ce împiedică transportarea sângelui către inimă sau creier. În majoritatea situațiilor, aceste blocaje sunt provocate de acumularea de depozite de grăsime în interiorul vaselor de sânge ce alimentează inima sau creierul.
Care sunt comportamentele care cresc riscul apariției bolilor cardiace?
Chiar dacă bolile inimii pot să apară indiferent de vârstă sau de stilul de viață, există o serie de factori de risc care favorizeză declanșarea acestor afecțiuni. Acești factori de risc includ:
- o dietă necorespunzătoare, bazată pe alimente bogate în grăsimi nesănătoase, consum excesiv de sare;
- inactivitate fizică;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool;
- consumul în exces de zahăr;
- îmbătrânirea populației;
- sărăcia;
- factori ereditari.
Atunci când un pacient abuzează de zahăr, sare sau alcool și duce un stil de viață nesănătos, primele efecte pot începe să apară: hipertensiune arterială, creșterea glicemiei, creșterea lipidelor din sânge, obezitate. Considerați factori de risc „intermediari”, aceștia conduc la o probabilitate ridicată de a face atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau alte complicații ce afectează funcționarea inimii.
Care sunt afecțiunile pre-existente care cresc riscul apariției bolilor cardiace?
Dacă un pacient se confruntă cu un istoric medical ce include afecțiuni pre-existente, este posibil ca acesta să fie mai expus la apariția bolilor cardiace. Principalele probleme medicale corelate cu bolile de inimă sunt:
- hipertensiunea arterială – o condiție ce forțează inima să depună mai mult efort pentru a pompa sânge în organism. Această boală afectează arterele, pereții acestora fiind sub presiune prea mare în mod constant.
- nivel ridicat de colesterol – poate conduce la formarea de depozite de grăsime în interiorul vaselor de sânge, depozite care pot forma cheaguri ce provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral.
- diabet – afecțiune cronică ce influențează modul în care organismul transformă alimentele în energie. Corpul unui pacient cu diabet descompune majoritatea alimentelor ingerate în glucoză și le eliberează în sânge. Atunci când glicemia crește, pancreazul eliberează insulină.
Simptome comune ale bolilor cardiovasculare
În cazul în care observi schimbări în organism sau dacă te confrunți cu probleme medicale ce interferează cu calitatea vieții, e cazul să apelezi la specialist. Simptome comune ale bolilor cardiovasculare pot fi:
- durere în piept;
- dificultăți de respirație;
- amețeală sau senzație de leșin;
- palpitații;
- rezistență redusă la efort moderat;
- picioare umflate;
- senzație de slăbiciune și oboseală;
Cum prevenim bolile de inimă?
Bolile de inimă pot să apară brusc sau pot să fie ereditare. În orice caz, prin adoptarea unui stil de viață cât mai echilibrat, afecțiunile de acest tip pot fi prevenite. Este foarte important să ai o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți și în substanțe care favorizează funcționarea normală a organismului. De asemenea, este esențial să ai o greutate corporală normală, deoarece kilogramele în plus forțează inima și pot duce la declanșarea bolilor.
S-a demonstrat faptul că încetarea consumului de tutun, reducerea cantității de sare din alimentație, precum și activitatea fizică regulată și stoparea consumului excesiv de alcool reduc riscul de boli cardiovasculare.
Nu în ultimul rândul, stresul este inamicul principal al sănătății, iar bolile de inimă sunt cauzate de multe ori de un stil de viață mult prea alert, în care ești sub presiune constantă. Astfel, pentru a evita afecțiunile grave, încearcă să prioritizezi sănătatea în fața oricăror altor lucruri și să te prezinți regulat la controale de cardiologie.
În cadrul Clinicii MediBlue furnizăm servicii medicale de calitate, ce includ analize medicale de monitorizare, precum și de diagnostic, dar și tratamente personalizate. Te așteptăm pentru a fi mereu stăpân pe viața ta și pentru a avea o stare generală cât mai bună.