Bolile cu transmitere sexuală sunt afecțiuni cauzate de infecții ce pot să apară ca urmare a unui contact sexual neprotejat. Din păcate, educația sexuală precară și neglijența pot conduce la probleme medicale ce se pot agrava, mai ales dacă acestea nu sunt tratate în timp util.
Prevenția este esențială, indiferent de numărul de parteneri sexuali- așadar aceasta ar trebui să fie prezentă încă de la începerea vieții sexuale. De asemenea, controalele medicale de rutină și programările la doctor atunci când apar simptome reprezintă acțiuni pe care trebuie să le facă orice persoană, indiferent de sex. În acest material vei găsi informații importante legate de bolile cu transmitere sexuală (BTS), precum și măsuri de siguranță pe care le poți lua pentru a te asigura că ești ferit de riscuri.
Care sunt bolile cu transmitere sexuală?
Boala inflamatorie pelvină este, de obicei, cauzată de gonoree, chlamydia și trichomonaza. BIP poate să cauzeze:
- dureri pelvine sau abdominale inferioare
- durere în timpul sexului vaginal penetrant sau la urinare
- sângerare vaginală neregulată, abundentă sau dureroasă
- scurgeri vaginale neobișnuite
- greață
- febră
O altă boală cu transmitere sexuală este sifilisul. În acest caz, infecția se manifestă la debut sub formă de răni de dimensiuni meci pe sau în zona organelor genitale. Apoi, urmează faza latentă, când pacientul nu are simptome.
Această boală poate avea consecințe grave asupra mai multor sisteme de organe din organism, ducând la:
- pierderea vederii
- pierderea auzului
- pierderea memoriei
- tulburări de sănătate mintală
- infecții ale creierului sau ale măduvei spinării
- boli cardiovasculare
Tratarea imediată a sifilisului este esențială pentru a diminua riscul de complicații.
Cancerul este o boală ce poate să apară în urma infecției cu HPV. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin au la bază infecția cu acest virus. Deși unele tulpini de HPV tind să nu fie periculoase în acest sens, altele pot provoca modificări anormale ale celulelor.
Tipuri de cancer cauzate de infecțiile cu transmitere sexuală:
- cancer bucal
- cancer cervical
- cancer vulvar
- cancer penisului
- cancer anal
- cancer de col uterin
Tipuri de boli cu transmitere sexuală
Bolile cu transmitere sexuală apar pe fondul unei infecții. În timp ce o infecție provocată de bacterii sau virusuri contractate în timpul actului sexual poate fi asimptomatică, bolile vin de obicei cu semne clare. Nu toate infecțiile de acest tip se pot transforma în boli, însă tratamentul cât mai rapid este indicat pentru a evita complicațiile.
În funcție de boala cu transmitere sexuală, simptomele pot să difere și pot include:
- febră
- durere recurentă
- oboseală
- pierderea memoriei
- modificări ale vederii sau auzului
- greaţă
- pierdere în greutate
- umflături
Unele dintre cele mai frecvente infecții care pot evolua în boli cu transmitere sexuală sunt:
- Chlamydia trachomatis
- Gonoree
- Sifilis
- Herpes
- Virusul papiloma uman (HPV)
- HIV/SIDA
- Hepatita B
- Trichomonaza
- Scabie.
Simptomele infecțiilor cu transmitere sexuală
În cazul în care o boală cu transmitere sexuală debutează cu o infecție simptomatică, pacientul se poate confrunta cu:
- durere sau disconfort în timpul activității sexuale
- durere sau usturime la urinare
- răni, umflături sau erupții pe sau în jurul vaginului, penisului, testiculelor, anusului, feselor, coapselor sau gurii
- scurgeri neobișnuite sau sângerare din penis sau vagin
- testicule dureroase sau umflate
- mâncărime în interiorul sau în jurul vaginului
- sângerări după contactul sexual
Toate bolile cu transmitere sexuală sunt cauzate de o infecție în urma unui contact sexual, prin fluide corporale sau chiar și prin contact cu pielea în timpului sexual vaginal, oral sau anal.
Care sunt analizele care ajută la depistarea bolilor cu transmitere sexuală?
Diagnosticarea bolilor cu transmitere sexuală este un proces care constă în mai multe etape. În primul rând, medicul specialist va cere informații legate de istoricul medical al pacientului, precum și legate de viața sexuală și de metodele de protecție utilizate.
Apoi, se efectuează un examen fizic și alte analize pentru un diagnostic exact, cum ar fi:
- analize de sânge (HIV, sifilis, hepatita B, hepatita C)
- probe de urină (chlamydia, gonoree)
- testul Babeș Papanicolau (modificări anormale ale celulelor, HPV)
Controlul ginecologic și importanța acestuia
Controlul ginecologic este esențial ca măsură de prevenție în lupta cu infecțiile și bolile cu transmitere sexuală. Este recomandat ca pacientele să vină cel puțin o dată pe an în cabinetul medicului ginecolog, iar testul Babeș Papanicolau să fie efectuat o dată la doi ani sau mai des dacă există modificări ale celulelor.
Un comportament sexual adecvat și preventiv este cea mai eficientă metodă de a te proteja de infecții, alături de controlul ginecologic. În plus, este foarte important să ajungi la medic imediat ce observi primele simptome, dacă este cazul. Tratamentele la domiciliu pot să ducă la complicații grave, inclusiv dureri severe sau infertilitate.
Pe lângă componenta preventivă, examenele ginecologice reprezintă și o oportunitate pentru femei de a discuta despre sănătatea organelor de reproducere, opțiunile de contracepție și despre orice îngrijorări sau întrebări pe care le-ar putea avea. Se recomandă ca primul control ginecologic să fie efectuat imediat după începerea vieții sexuale, astfel încât tinerele să primească informațiile de bază și să poată lua decizii cât mai bune pentru sănătatea lor.