Căderea părului este o problemă care afectează atât femeile, cât și bărbații deopotrivă, mai  ales atunci când această afecțiune își manifestă efectele pe termen lung. Deși căderea firelor de păr  este normală într-o oarecare măsură (ca și ruperea acestora), există uneori situații în care  organismul trage un semnal de alarmă. Firește, vorbim despre situațiile în care părul cade în  cantități mari, lucru observabil în toate etapele de îngrijire a acestuia (spălat, periat, styling etc.).  Uneori însă căderea părului se poate observa cu ochiul liber la nivelul scalpului, iar situația în care  scalpul este deja vizibil ca urmare a căderii părului poartă denumirea de alopecie.  

Ce este alopecia? 

Alopecia este un termen care definește afecțiunea caracterizată prin căderea parțială sau  totală a părului. Alopecia poate avea la bază cauze hormonale sau genetice (alopecie  androgenetică- chelie la bărbați sau chelie feminină), sau poate fi cauzată de stres, de prezența  cicatricilor cheloide sau de anumite boli autoimune. Este importantă însă diferențierea dintre o  formă de alopecie și căderea normală a firelor de păr ca urmare a regenerării, în acest sens  contribuind foarte mult și rutina și produsele de îngrijire pentru păr și scalp. 

Alopecia afectează deopotrivă bărbații și femeile, însă este predominantă la bărbați,  îndeosebi după vârsta de circa 30-40 de ani. Desigur, simptomele pot apărea și mai devreme,  începând cu perioada de maturizare, acestea progresând până la alopecie parțială sau totală. În  cazul femeilor de asemenea simptomele pot apărea încă de la pubertate, prin subțierea firelor de  păr, cădere excesivă și expunerea zonelor de scalp, mai ales în zona frunții. În unele cazuri alopecia  poate apărea local, sub formă de pete, oriunde la nivelul capului.  

Când este căderea părului o problemă pentru care trebuie să mergi la medic? 

Căderea părului este normală în contextul regenerării firelor de păr, mai ales în perioadele  călduroase. În medie se presupune că pierdem circa 50 până la 100 de fire de păr pe zi (plus sau  minus), însă acest lucru este influențat de o multitudine de factori care țin de stilul de viață, condiții de trai și îngrijire. Spre exemplu, persoanele care au păr lung pot avea senzația că le cade părul  foarte mult (ceea ce poate fi adevărat), însă nu ar trebui pierdut din vedere faptul că părul se poate  rupe ca urmare a efortului de periere, styling și îngrijire. Tratamentele termice excesive (feonul,  placă de păr etc.) pot conduce la o rupere și cădere prematură a firelor de păr, la fel ca și folosirea  unor produse inadecvate care pot distruge foliculii și pot afecta scalpul și implicit părul.  

Dincolo de aceste aspecte, este important să mergi la consult medical de specialitate dacă: 

– observi că părul începe să cadă brusc sau observi cantități mari de păr care se pierd, fără a schimba  ceva în rutina de îngrijire a părului sau stilul de viață; 

– în familie există deja cazuri de alopecie diagnosticată; 

– observi schimbări în morfologia firului de păr: firele se subțiază, devin casante, se rup repede sau  își modifică pigmentul spre vârfuri;

– observi zone ale capului în care părul cade lăsând în urmă așa numitele ”pete” (scalpul expus).  Cel mai adesea alopecia apare în zonele temporale și în zona frunții, acolo unde poate fi observată  cu ușurință; 

– observi și alte simptome cu care nu te-ai confruntat: iritații la nivelul scalpului, mâncărime,  roșeață, durere; 

– observi căderea părului ca reacție la anumite tratamente sau medicamente.  

Îmi cade părul- ce e de făcut? 

Căderea părului ne poate alarma și este justificată teama de a nu pierde parțial sau în  totalitate podoaba capilară, mai ales că acest lucru poate ascunde și alte afecțiuni. De aceea, unul  dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să mergi la un consult medical  specializat, pentru a afla dacă în cazul tău căderea părului este o problemă ce ține de sensibilitatea  scalpului sau de afecțiunea de alopecie în sine.  

Există mai multe tipuri de alopecie, iar determinarea acestora se poate face cu ajutorul  testului trichotest, rezultatele acestuia fiind în prezent cele mai precise și eficiente. 

Trichotest este un test ADN care analizează într-un mod non-invaziv factorii genetici ce  stau la baza alopeciei. Testul este realizat din salivă, într-un mod asemănător unui exudat obișnuit,  însă acesta analizează 13 gene și 48 variații genetice legate de căderea părului, pentru ca în funcție  de rezultat să te poți bucura de un tratament personalizat.  

Testul se recomandă să fie făcut de persoanele care au încercat diferite tratamente pentru  alopecie, deopotrivă bărbați și femei. În acest fel, ca urmare a rezultatului, se poate opta pentru un  plan de tratament potrivit, ca urmare a unei analize în profunzime a cauzelor care stau la baza  căderii părului.  

Alte teste de evaluare a căderii părului cuprind anamneza, în care medicul va pune întrebări  cu privire la istoricul tău medical (boli cronice, istoric medical personal sau al familiei) și evaluarea  vizuală a stării de sănătate a scalpului și părului.  

Căderea părului este o problemă care afectează stima de sine a persoanelor și din acest  motiv este necesar ca tratamentul să fie eficient, pentru restabilirea calității vieții. Pe lângă  tratamente medicamentoase sau naturiste (acolo unde este cazul), este foarte important consultul  medical de specialitate. 

Dacă te confrunți cu problemele cauzate de alopecie sau observi semne incipiente ale  căderii părului te așteptăm în clinica MediBlue pentru a realiza testul ADN Trichotest special  pentru analiza ancestor probleme. Specialiștii noștri în dermato-estetică îți vor oferi informații  actuale și clare despre alopecie, dar și soluții de tratament care să îți redea încrederea în tine.