În timpul sarcinii corpul femeii trece printr-o multitudine de schimbări, atât fizice, cât și la nivel mental. De cele mai multe ori mamele se întreabă dacă bebelușul este bine, dat fiind faptul că acesta se află în burtică deci este mai puțin vizibil, însă aceeași întrebare și-o pun și medicii, care recomandă în consecință testele, analizele, ecografiile și screening-urile aferente fiecărui trimestru de sarcină. În unele cazuri ecografiile se pot face și între morfologiile de trimestru, atunci când medicul consideră acest lucru ca necesar. Discutăm în cele ce urmează despre ecografiile pe care ar trebui să le faci în timpul sarcinii și despre importanța acestora pentru urmărirea dezvoltării bebelușului.
Ce este ecografia de sarcină?
Ecografia este un test imagistic ce permite vizualizarea organelor interne ale corpului. Ecografia de sarcină are în vedere vizualizarea bebelușului încă din primele săptămâni de sarcină (ecografie transvaginală) și până la naștere, sub aspectul dezvoltării acestuia (morfologie, eventuale anomalii sau carențe etc.). Ecografiile sunt performate cu ajutorul aparatului numit ecograf, iar procedura este non-invazivă.
Când este recomandat să faci ecografiile în timpul sarcinii?
Ecografiile de sarcină fac parte din setul de investigații pe care medicul specialist le poate recomanda în vederea monitorizării evoluției fătului. Acest lucru înseamnă că o dată cu parcurgerea fiecărui trimestru de sarcină, dar și în cazuri speciale în care consideră că este necesar, medicul îți va recomanda monitorizarea fătului prin procedura imagistică numită ecografie.
Investigații complementare ecografiei de sarcină
Pe lângă ecografia uzuală, pe care o gravidă trebuie să o facă în fiecare trimestru de sarcină, mai pot fi realizate și alte tipuri de analize care să verifice starea de sănătate a bebelușului.
Ultrasonografia
Ultrasonografia reprezintă ecografia uzuală, cu ajutorul căreia este urmărită sarcina de-a lungul celor trei trimestre. De-a lungul celor 9 luni bebelușul se dezvoltă foarte mult, spectaculos chiar în timpul celui de-al treilea trimestru. Este așadar nevoie de o observare atentă a sarcinii, aparatul folosit în acest sens contând foarte mult. Unul dintre cele mai evoluate aparate de imagistică este în prezent ecograful VOLUSON 10. Acest aparat oferă caracteristici superioare de observare imagistică, reprezentate prin claritatea imaginii, rezoluția și puterea de mărire și flexibilitatea în procesarea datelor.
Morfologia
Ecografia de morfologie fetală este o investigație imagistică ce se realizează în fiecare trimestru (săptămâna 11-12 de sarcină, săptămânile 19-22, săptămânile 30-32) și prin care se observă aspectele ce țin de dezvoltarea fătului. Ecografiile sunt de tip 2D, 3D și 4D și permit o vizualizare mai bună a fătului, permițând astfel părinților să stabilească o mai bună relație cu bebelușul, încă din uter.
Cardiotocografia
Testul fetal de stres sau cardiotocografia (CTG) oferă informații prețioase cu privire la activitatea cardiacă a bebelușului, evidențiind eventuale anomalii cardiace ce ar putea necesita investigații separate. Testul mai este numit și testul fetal non-stres și urmărește de asemenea și alte particularități ale sarcinii precum: diminuarea activității fetale, preeclampsie, cazuri de diabet gestațional sau poate fi folosit în cazul sarcinilor care prezintă anumite complicații.
Una dintre problemele pe care și le pun viitorii părinți în legătură cu ecografia este cea care vizează riscurile. Ecografia de sarcină este însă sigură atât pentru mamă, cât și pentru bebeluși, iar procedeele moderne de imagistică permit în prezent evaluarea stării amândurora, într-un mod total non-invaziv.
Ecografia de sarcină este foarte importantă pentru monitorizarea evoluției bebelușului, încă din primele săptămâni de sarcină. Medicul specialist ginecologie îți va recomanda să faci câte o ecografie trimestrială, alături de alte analize și teste care au rolul de a completa verificările imagistice. Ecografia de morfologie fetală este un real ajutor pe parcursul lunilor de sarcină deoarece așa poate fi urmărită dezvoltarea bebelușului.
Ecografiile de trimestru sunt trei la număr și anume:
- ecografia de trimestrul I- morfologia fetală de trimestru I sau screening translucenta nucală (este posibil ca în cazul sarcinilor speciale să fie nevoie de o ecografie transvaginală în săptămânile 5- 7 de sarcină).
- ecografia de trimestru II- care se realizează în jurul săptămânilor 20-22 de sarcină și în care poți afla de asemenea sexul bebelușului, organele genitale fiind deja foarte bine formate (la băieți apare prostata, iar la fete apar foliculii ovarieni). În acest stadiu, al trimestrului II se recomandă și realizarea profilului TORCH, care oferă informații importante despre posibile infecții ale mamei cu virusul rubeolic, citomegalovirus sau toxoplasmoză.
- ecografia de trimestrul III- este probabil una dintre cele mai importante ecografii, deoarece în acest stadiu pot fi văzute clar anumite anomalii morfologice, chiar și în ciuda faptului că bebelușul umple deja uterul. De asemenea, se poate observa așezarea bebelușului ca pregătire pentru naștere, poziția placentei și a cordonului sau determinarea cantității de lichid amniotic.
Vino în clinica MediBlue pentru a realiza analizele specifice sarcinii, dar și procedurile imagistice care vizează monitorizarea copilului tău. Cele 9 luni de sarcină trebuie să fie un drum lin și plăcut, iar în clinica noastră vei găsi tot ce ai nevoie pentru a ști că bebelușul tău se dezvoltă așa cum ar trebui.