Cardiotocografia, cunoscută și sub denumirea de test fetal non-stres, este o procedură importantă utilizată în monitorizarea sănătății fetale și a bunăstării în timpul sarcinii. Această metodă neinvazivă permite medicilor să evalueze ritmul cardiac fetal și contracțiile uterine, oferind informații esențiale despre starea bebelușului.

Ce este cardiotocografia?

Cardiotocografia (CTG) este un test prenatal care monitorizează ritmul cardiac al fătului și contracțiile uterine ale mamei. Testul este denumit “non-stres” deoarece nu implică inducerea de contracții uterine, ci doar observarea reacțiilor naturale ale fătului la mediul intrauterin. CTG-ul este utilizat pentru a evalua bunăstarea fetală și pentru a detecta eventualele complicații care ar putea apărea în timpul sarcinii.

Când se efectuează cardiotocografia?

Cardiotocografia se efectuează în următoarele situații:

 • Monitorizare rutină: La femeile cu sarcini cu risc crescut, cum ar fi cele cu diabet gestațional, hipertensiune arterială sau probleme de creștere fetală.
 • La termen: Aproape de data estimată a nașterii pentru a evalua starea de sănătate a fătului și pentru a decide asupra planului de naștere.
 • Prezența complicațiilor: Dacă mama experimentează simptome precum sângerări, scăderea mișcărilor fetale sau contracții premature.
 • După un eveniment traumatic: În cazurile de accidente sau căderi, pentru a verifica starea fătului.

În ce constă efectuarea cardiotocografiei?

Cardiotocografia este un test simplu și neinvaziv. Procedura implică următoarele etape:

 1. Poziționarea mamei: Mama este așezată pe un pat sau scaun într-o poziție confortabilă, de obicei semi-șezută sau întinsă pe o parte.
 2. Atașarea senzorilor: Doi senzori sunt atașați pe abdomenul mamei cu ajutorul unor curele elastice. Un senzor monitorizează ritmul cardiac al fătului prin ultrasunete, iar celălalt senzor detectează contracțiile uterine.
 3. Înregistrarea datelor: Datele sunt înregistrate pe un monitor, iar graficul rezultat arată ritmul cardiac fetal și contracțiile uterine pe o perioadă de aproximativ 20-30 de minute.
 4. Evaluarea mișcărilor fetale: Mama poate fi rugată să apese un buton atunci când simte mișcările fătului, pentru a corela aceste mișcări cu modificările ritmului cardiac.

Cum se interpretează rezultatul cardiotocografiei?

Interpretarea cardiotocografiei se face de către medic și include evaluarea mai multor parametri:

 • Ritmul cardiac bazal: Ritmul cardiac mediu al fătului, care ar trebui să fie între 110 și 160 bătăi pe minut (bpm).
 • Variabilitatea: Fluctuațiile în ritmul cardiac fetal, care indică reactivitatea sistemului nervos autonom al fătului.
 • Accelerații: Creșteri temporare ale ritmului cardiac fetal, care sunt semne pozitive de sănătate fetală.
 • Decelerații: Scăderi ale ritmului cardiac fetal, care pot indica stres fetal dacă sunt frecvente sau severe.
 • Contracții uterine: Frecvența și intensitatea contracțiilor uterine, care pot oferi informații despre activitatea uterină.

Concluzie

Cardiotocografia este un instrument valoros pentru monitorizarea sănătății fetale și pentru detectarea timpurie a eventualelor complicații în sarcină. Această procedură simplă și neinvazivă oferă medicilor informații esențiale pentru a asigura bunăstarea mamei și a fătului.

La Clinica Mediblue, oferim servicii complete de obstetrică-ginecologie, inclusiv cardiotocografie, pentru a monitoriza și proteja sănătatea dumneavoastră și a bebelușului pe parcursul sarcinii.. Contactați-ne pentru a programa o consultație și pentru a beneficia de expertiza noastră în sănătatea maternă și fetală.