Accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventă  cauză  de deces și una dintre principalele cauze de dizabilitate a adulților din Europa.  Conform ultimelor statistici, AVC-ul afectează aproximativ 1,1 milioane de europeni în fiecare an și provoacă circa 440.000 de decese. Află din materialul următor detalii referitoare la leziuni cerebrale, tipuri de AVC, dar și informații utile pentru a preveni aceste probleme.

 

Ce este un AVC?

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune care apare atunci când alimentarea creierului (sau o parte a acestuia) cu sânge este blocată sau când un vas de sânge din creier se sparge. În ambele cazuri, părțile creierului afectate  se deteriorează sau mor.

 

Efectele AVC-ului pot include:

 

  • leziuni cerebrale de durată
  • dizabilitate pe termen lung (paralizie)
  • deces

Când se produce accidentul vascular cerebral?

 

Pentru a funcționa normal, creierul are nevoie de oxigen, care ajunge în toate părțile creierului prin sânge. Dacă fluxul sanguin este blocat, celulele creierului mor în câteva minute, din cauza faptului că sunt private de oxigen, moment în care se declanșează AVC-ul.

 

Accidentul vascular cerebral este de două tipuri:

 

  • AVC ischemic – majoritatea AVC-urilor sunt ischemice. Acestea apar atunci când vasele de sânge sunt blocate de cheaguri sau de alte particule. Blocajele pot fi cauzate și de depozite de grăsime.
  • AVC hemoragic – se întâmplă atunci când o arteră din creier sângerează sau când aceasta se rupe. Sângele scurs aplică presiune pe celule și le deteriorează. Hipertensiunea arterială și anevrismele sunt umflături care se pot întinde și sparge, cauzând AVC hemoragic.

Atunci când ești în prezența unei persoane care pare să se confrunte cu un accident vascular cerebral, trebuie să acționezi cât mai repede. În primul rând, este indicat să ceri persoanei respective să zâmbească. În cazul în care o parte a feței este într-o parte în acel moment, s-ar putea să fie vorba chiar de un AVC. Același lucru este valabil și pentru un braț care se orientează în jos în momentul în care ea încearcă să ridice mâinile. Vorbirea neclară, greu de înțeles sau ciudată în astfel de momente, necesită atenție. Nu se recomandă ca un pacient care prezintă astfel de simptome să fie transportat la spital cu mașina personală, ci este obligatoriu să se apeleze la ambulanță pentru drumul spre spital, evitând astfel complicațiile.

 

Care sunt semnele unui AVC?

Semnele comune ale unui accident vascular cerebral includ:

 

  • amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului
  • confuzie bruscă, dificultate de vorbire sau dificultate în a înțelege vorbirea
  • dificultate bruscă de a vedea cu unul sau cu ambii ochi
  • dificultăți bruște la mers, pierderea echilibrului sau lipsa de coordonare
  • cefalee severă bruscă, fără cauză cunoscută

Cum poți preveni un AVC?

Un stil de viață sănătos și monitorizarea regulată a stării de sănătate sunt metode eficiente pentru a preveni un posibil accident vascular cerebral, precum și alte afecțiuni medicale. Iată ce poți face pentru a te feri de un episod negativ care poate interfera semnificativ cu calitatea vieții și cu activitățile obișnuite:

 

  • optează pentru alimente și băuturi sănătoase și asigură-te că meniul tău zilnic include nutrienții necesari. Consumă cât mai multe fructe și legume proaspete.
  • previne un nivel crescut al colesterolului prin consum regulat de grăsimi saturate, grăsimi trans și bogate în fibre. Limitează aportul de sare în dietă pentru a menține o tensiune arterială normală.
  • menține o greutate corporală normală, obezitatea crește riscul de AVC.
  • fă sport zilnic, indiferent de vârstă, pentru a avea o greutate sănătoasă și pentru a reduce nivelul de colesterol și cel al tensiunii arteriale.
  • evită fumatul, deoarece tutunul sporește șansele producerii unui AVC.
  • limitează consumul de alcool, deoarece acesta crește tensiunea arterială.
  • efectuează analize regulate pentru a identifica la timp orice posibile probleme de sănătate și pentru a lua măsuri rapide.
  • monitorizează nivelul de colesterol.
  • controlează tensiunea arterială.
  • prezintă-te regulat la medic, mai ales dacă suferi de boli cardiace, deoarece acestea pot crește riscul de AVC.
  • urmează întotdeauna tratamentele recomandate de specialist.

În cazul în care un pacient are în istoricul medical un accident vascular cerebral, acesta este mai pasibil de a se confrunta din nou cu o astfel de problemă. Un stil de viață sănătos, însoțit de urmarea sfaturilor medicului specialist pot preveni revenirea unui AVC. Este foarte important să monitorizezi starea de sănătate și să ai grijă de toate aspectele ce țin de bunăstarea generală. Alimentația adecvată, eliminarea stresului și sportul sunt factori esențiali pentru a te bucura de confort pe termen lung.

 

În cadrul Clinicii MediBlue beneficiezi de sprijinul specialiștilor în domeniul medical numit neurologie, pentru a preveni în mod eficient accidentul vascular cerebral, dar și pentru a trata în mod corespunzător această afecțiune. Din păcate, AVC-ul este des întâlnit în cazul pacienților europeni, motiv pentru care conștientizarea impactului pe care efectele sale îl au asupra calității vieții este un lucru esențial. Odată cu un AVC, stilul de viață trebuie schimbat pentru a evita repetarea acestuia, dar și pentru a-ți putea relua activitățile obișnuite fără probleme. Analizele regulate trebuie să facă parte din rutina oricărei persoane, pentru diagnostice în timp util și tratamente în consecință.