Examenele prenatale sunt esențiale pentru monitorizarea sănătății mamei, dar mai ales a copilului. În timpul sarcinii, cu ajutorul acestor examene și teste se pot detecta potențiale probleme de sănătate, afecțiuni precum diabetul gestațional sau preeclampsia, dar și anumite condiții genetice.

 

Un alt motiv pentru care aceste screening-uri prenatale sunt necesare îl reprezintă prevenirea complicațiilor în timpul sarcinii și al nașterii. Orice afecțiune detectată devreme permite luarea de măsuri pentru a o gestiona cât mai bine și pentru a reduce potențialele riscuri.

 

În mod obișnuit, cromozomii normali sunt prezenți în perechi. Când un copil are trei copii ale unui anumit cromozom, afecțiunea este clasificată ca o trisomie. Cea mai frecventă trisomie la nou-născuți este sindromul Down sau trisomia 21. În acest articol vei găsi informații legate de testul Panorama, un examen ce vizează dezvoltarea fătului în timpul vieții intrauterine și riscurile posibile în dezvoltarea acestui sindrom.

 

Ce este testul Panorama?

Stresul poate să aibă efecte negative asupra unei femei însărcinte, precum și asupra copilului. Riscul de complicații, insomnia și tulburările de sănătate mentală sunt doar câteva dintre condițiile ce pot să apară atunci când femeia nu este liniștită în timpul sarcinii. Tocmai din acest motiv, monitorizarea evoluției fătului și a propriului organism reprezintă o tactică esențială pentru confort fizic și psihic sporit. Testările prenatale reprezintă atât metode de screening în timpul sarcinii, cât și măsuri de siguranță ce îți oferă mai mult calm în această perioadă plină de schimbări.

 

Testul Panorama este un test de screening prenatal non-invaziv care analizează ADN-ul fetal prezent în sângele unei femei însărcinate. Acest test genetic evaluează riscul de a dezvolta unele anomalii cromozomiale sau afecțiuni genetice la fătul în curs de dezvoltare.  Acest examen medical poate să fie efectuat încă de la 9 săptămâni de sarcină.

 

În cazul în care testul Panorama are un rezultat pozitiv, pentru diagnosticarea afecțiunii genetice este nevoie de investigații suplimentare. Înțelegerea beneficiilor, precum și a limitărilor examenelor prenatale poate ajuta părinții să ia decizii importante pentru sănătatea bebelușului și pentru cea a mamei. În plus, depistarea din timp a anumitor riscuri poate ajuta la gestionarea mai eficientă a acestora din punct de vedere medical.

 

Cui se adresează testul Panorama?

Testul Panorama nu este unul obligatoriu în sarcină. Cu toate acestea, medicul poate recomanda femeilor aflate în categorii de risc să efectueze această investigație, pentru mai multă siguranță. De asemenea, orice viitoare mămică poate opta pentru realizarea examenului Panorama în cazul în care dorește asigurări cu privire la sănătatea copilului, chiar dacă nu prezintă riscuri evidente.

În general, această metodă de screening este indicată în următoarele cazuri:

 

  • femei cu vârsta peste 35 de ani;
  • antecedente familiale de afecțiuni genetice;
  • sarcină anterioară cu o anomalie cromozomială;
  • un rezultat pozitiv la un test de screening prenatal anterior;
  • sarcină gemelară sau multiplă.

Ce determină testul Panorama?

Testul prenatal Panorama detectează riscul ca fătul să dezvolte trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 18 (sindromul Edwards), trisomia 13 (sindromul Patau) și anumite anomalii ale cromozomilor legați de sexul bebelușilor (cromozomi sexuali). De asemenea, același examen poate depista sindroame de microdeleție. Acestea cauzează o dezvoltare mai lentă decât în cazul unui bebeluș sănătos, precum și alte probleme de sănătate ce pot interfera grav cu calitatea vieții.

 

Cum se efectuează testul Panorama?

Femeia însărcinată trebuie să se prezinte la medic, acolo unde i se va recolta o probă de sânge. Testarea nu este dureroasă, nu are efecte secundare și durează doar câteva secunde. Proba prelevată este apoi trimisă la un laborator pentru evaluare. Testul Panorama se numără printre examenele prenatale de screening precise, cu o rată de detecție raportată de peste 99% pentru trisomia 21 și o rată scăzută de fals pozitiv – mai mică de 0,1%.

 

Ce fel de rezultate oferă testul Panorama?

 

Nu trebuie să se facă o confuzie între testele de screening și cele de diagnostic. Testul Panorama evaluează riscuri, fiind o metodă de monitorizare și nu una de diagnostiare. Un rezultat pozitiv al acestei examinări nu înseamnă neapărat că fătul are o afecțiune, ci indică o probabilitate crescută ca acesta să se nască cu o anumită condiție. Practic, rezultatul pozitiv vine și cu recomandarea de a efectua teste de diagnosticare, cum ar fi prelevarea de vilozități coriale sau amniocenteza, pentru a confirma sau pentru a exclude prezența unei afecțiuni genetice la făt.

 

În general, examenele prenatale sunt importante pentru a te asigura de faptul că sarcina nu prezintă probleme și că fătul se dezvoltă normal. Este indicat ca femeile să participe la toate examenele prenatale ginecologice programate și să discute cu medicul în legătură cu orice îngrijorări pe care le-ar putea avea. Stresul reprezintă un factor extern care poate dăuna atât mamei, cât și copilului, așa că nu aștepta prea mult până să ai o discuție cu specialistul dacă ai întrebări.

În cadrul clinicii MediBlue beneficiezi de sprijinul unei echipe cu experiență în domeniu, alături de care te vei asigura că totul se desfășoară normal pe parcursul celor 9 luni de sarcină, precum și după naștere.