Speranța de viață în România a crescut cu peste patru ani între anii 2000 și 2019, arată un studiu efectuat de Comisia Europeană, însă a scăzut cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului pandemiei de COVID-19. Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces. La nivel mondial, la 39 de secunde moare un copil din cauza pneumoniei, iar alte afecțiuni pulmonare fac victime din toate categoriile  de vârstă. 

Analizele cu rol de prevenție în pneumologie sunt esențiale pentru a diagnostica la timp afecțiunile pulmonare, alături de un stil de viață cât mai sănătos. Spirometria este unul dintre testele ce relevă anomalii apărute în organism, la nivelul plămânilor, această analiză fiind și subiectul articolului de față.

 

Ce este spirometria?

Spirometria este un test utilizat în mod frecvent pentru a evalua modul de funcționare al plămânilor. Această analiză măsoară ce cantitate de aer inhalează o persoană, cât de mult și cât de repede expiră.

 

În mod obișnuit, spirometria este folosită în pneumologie pentru a diagnostica afecțiuni precum astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, dar și alte probleme de respirație. Periodic, spirometria este efectuată ca analiză de rutină, pentru monitorizarea stării pulmonare și pentru a evalua eficiența unor tratamente destinate bolilor pulmonare cronice.

 

Când se face testul de spirometrie?

Medicul poate recomanda un test de spirometrie atunci când există suspiciuni sau semne ce pot indica o afecțiune pulmonară cronică, de exemplu:

 

  • Astm;
  • boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC);
  • bronșită cronică;
  • emfizem;
  • fibroză pulmonară.

În cazul în care un pacient a primit deja diagnosticul și este cert faptul că suferă de o boală pulmonară cronică, spirometria poate fi utilizată periodic pentru a monitoriza impactul tratamentului medicamentos. De asemenea, prin spirometrie se poate observa dacă problemele de respirație sunt ținute sub control în mod eficient. Unii medici recomandă spirometria înainte de o intervenție chirurgicală, pentru a verifica dacă plămânii funcționează adecvat pentru operația ce urmează să fie făcută. În plus, spirometria poate fi utilizată pentru a detecta tulburările pulmonare legate de mediul de lucru.

 

Cum se efectuează spirometria?

Spirometria este un test ce nu necesită mai mult de 15 minute. Examinarea presupune ca pacientul să respire într-un tub ce este atașat la un aparat numit spirometru. Pentru efectuarea corectă a testului, astfel încât rezultatele să fie concludente, un specialist va oferi indicațiile necesare.

 

De obicei, pacienții sunt așezați în timpul testului, iar o clemă este plasată pe nas pentru a menține nările închise. Se respiră adânc, iar apoi se expiră cu putere, timp de câteva secunde, într-un tub. Buzele trebuie să închidă etanș tubul, în așa fel încât aerul să nu iasă. În majoritatea cazurilor, procedura se repetă de 3 ori pentru ca rezultatele să fie cât mai relevante.

Pregătirea pacientului

Înainte de efectuarea testului de spirometrie, specialistul va oferi toate indicațiile pentru ca rezultatele să fie veridice. În plus, medicul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la orice tratament medicamentos urmează pacientul. Este important ca îmbrăcămintea purtată în timpul analizei să fie cât mai lejeră pentru a nu afecta respirația și să nu se consume o cantitate mare de alimente la ultima masă.

 

Interpretarea rezultatelor

Rezultatele  testului de spirometrie pot indica următoarele:

 

  • capacitate vitală forțată: cantitatea cea mai mare de aer pe care un pacient o poate expira cu forță după o inspirație profundă. În cazul în care testarea indică o valoare mai mică decât cea normală, pacientul se confruntă cu respirație restrictivă.
  • volum expirator forțat: cantitatea de aer care se poate forța din plămâni în interval de o secundă. Odată cu evaluarea acestui indicator, medicul poate să determine severitatea problemelor de respirație. Dacă valoarea rezultată este mai mică decât intervalul normal, pacientul se confruntă cu o obstrucție mai semnificativă a respirației.

Valorile normale sunt calculate în funcție de vârstă, înălțime și sex. Dacă o valoare este anormală, medicul va lua în calcul prezența unei afecțiuni pulmonare. Totuși, există situații în care un pacient cu plămâni sănătoși are o valoare anormală a testului de spirometrie. Medicul specialist va interpreta rezultatele și va prescrie un tratament cât mai eficient pentru îmbunătățirea funcției pulmonare.

 

Riscurile testului  de spirometrie

În general, testul de spirometrie nu are efecte adverse și este o analiză medicală simplă. În situații excepționale, persoanele resimt amețeală, stare de leșin sau de oboseală imediat după testare, însă aceste senzații dispar la scurt timp și pacienții se pot întoarce la activitățile obișnuite fără probleme.

 

Evitarea fumatului, precum și a mediilor insalubre sau toxice, ce pot afecta plămânii, sunt condiții esențiale pentru a preveni afecțiunile pulmonare. În cadrul Clinicii MediBlue asigurăm pacienții noștri de profesionalism în ceea ce privește fiecare situație în parte. Analizele efectuate au rolul de a preveni, de a diagnostica și, în final, de a trata o serie de afecțiuni ale plămânilor ce pot interfera cu calitatea vieții. Ne dorim să redăm fiecărui pacient sănătatea și să oferim sprijinul necesar pe tot parcursul investigațiilor medicale.