Neuropatia sau afectarea nervilor de la nivel periferic reprezinta o afectiune frecventa
ce poate fi data de o varietate de patologii, precum diabetul zaharat, consumul cronic de alcool, deficiente nutritionale (B1, B6, B12, vitamina E), hipotiroidism, boli autoimune, infectioase, genetice, tratamentul cu agenti chimioterapici, procese compresive sau evenimente traumatice.

          Simptomele care pot determina prezentarea pacientului la medic sunt reprezentate de
amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura sau de curenti electrici la nivelul mainilor si picioarelor,iar in cazuri mai severe diminuarea reflexelor osteotendinoase, deficit de forta si atrofii musculare.

          Evaluarea pacientului cu un tip de neuropatie se face de catre medicul neurolog care
poate recomanda un set de analize (hemoleucograma completa, un panel metabolic,
determinarea hemoglobinei glicozilate la pacientii cu diabet zaharat, sumarul de urina, dozarea unor vitamine si minerale serice), evaluarea functiei tiroidiene sau testare genetica. Tot in vederea diagnosticului, pot fi utile un examen electromiografic, CT sau IRM pentru
obiectivarea unor procese compresive sau in cazurile mai complexe biopsie de nerv.

          Tratamentul neuropatiilor se concentreaza in primul rand pe tratamentul cauzal, precum controlul glicemic adecvat, intreruperea consumului de alcool sau suplimentarea cu vitamine.

          Fizioterapia si terapia ocupationala pot ajuta ca si metode de tratament adjuvante. Durerea asociata neuropatiilor se poate tine sub control cu medicatie tintita, dar si cu
metode specifice precum stimulare nervoasa electrica transcutanta.

 

Îngrijește-te de sănătatea sistemului nervos și lasă viața să te surprindă plăcut. Programează-te aici, pentru un consult neurologic.