De multe ori, atunci când auzim de colesterol, gândul ne conduce în primă fază la afecțiunile asociate acestuia. Colesterolul nu este întotdeauna un lucru rău, însă în cazul în care valorile acestuia sunt exacerbate, în această situație putem privi colesterolul ca pe o problemă. Află din acest material tot ce trebuie să știi despre ”colesterolul rău” și ”colesterolul bun”, dar și care sunt cele mai eficiente metode de prevenție împotriva creșterii valorilor colesterolului.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță care se găsește în organismul uman și de care acesta are nevoie pentru o bună funcționare. Colesterolul se găsește la nivelul țesuturilor și membranelor protectoare de la nivelul ficatului sau creierului, îndeplinind o multitudine de roluri funcții. Desigur, pentru a putea face aceste lucruri, colesterolul trebuie să fie păstrat în limite normale, pentru că orice dezechilibru poate conduce la o serie de afecțiuni ce pot necesita analize medicale și tratament.

Există două  tipuri de colesterol și anume colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) și colesterol HDL (lipoproteine cu densitate înaltă). Colesterolul LDL este considerat a fi colesterolul rău deoarece transportă colesterolul din ficat în sânge, iar colesterolul HDL transportă colesterolul din sânge înapoi la ficat, de unde poate fi eliminat.

Rolul colesterolului

Colesterolul îndeplinește mai multe roluri, fiecare în parte având o importanță semnificativă. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

  • Sintetizarea vitaminei D- vitamina D este una dintre vitaminele care nu sunt produse de către organism, aportul acesteia realizându-se exclusiv din exterior. Colesterolul are un rol important în sintetizarea vitaminei D, mai ales în cazul expunerii la soare;
  • Producerea de hormoni- deși nu pare a fi o legătură, colesterolul este responsabil de producerea unor hormoni precum cortizol, aldosteron și chiar pentru hormonii sexuali.
  • Absorbția grăsimilor- pentru ca grăsimile să poată ajunge în organism în mod corect, unde să fie folosite de către corpul uman, este nevoie de aportul colesterolului. Colesterolul favorizează absorbția vitaminelor și a grăsimilor, pentru a te bucura de un organism sănătos.
  • Membrană celulară- așa cum am spus anterior, colesterolul face parte din învelișul sau membrana care îmbracă anumite organe și are rol de protecție.

Colesterolul este așadar o substanță foarte importantă pentru organism, iar rolurile sale nu se mențin la nivel digestiv. Colesterolul este un compus care poate ajuta sau afecta și alte organe, iar din acest motiv este important să ținem colesterolul sub control, în limitele unor valori normale.

Nivelul optim al colesterolului în sânge și valorile considerate patologice

Cel mai simplu mod de a afla dacă te încadrezi în valorile considerate a fi normale în cazul colesterolului este să te prezinți la clinică, în vederea realizării unor analize. Analizele presupun recoltarea unei probe de sânge, iar pentru ca rezultatele să nu fie influențate de comportamentul tău de consum se recomandă recoltarea a jeun, adică pe nemâncate, cu cel puțin 10 ore înainte. Este important să știi, de asemenea, că valorile colesterolului la adulți diferă de cele ale copiilor, de aceea în cazul analizelor valorile de referință pentru copii sunt întotdeauna cu circa 20-30 mg/dl mai mici.

Valorile colesterolului sunt calculate după cum urmează, pe baza a patru parametri:

  • Colesterol total- unde valorile normale se încadrează între 200- 240 mg/dl;
  • Colesterol LDL – 100- 160 mg/dl
  • Colesterol HDL-  unde valorile normale și recomandate sunt peste 60 mg/dl
  • Trigliceridele- unde valorile normale sunt peste 150 mg/dl

Factori care cresc nivelul colesterolului

Există o multitudine de factori care pot influența creșterea nivelului de colesterol. Este importantă monitorizarea constantă a nivelului de colesterol, mai ales în cazul persoanelor care prezintă în istoricul familial cazuri de colesterol crescut și de probleme medicale asociate colesterolului (exces ponderal, vase arteriale afectate de depunerea grăsimilor etc.).

Cei mai importanți factori care influențează nivelul de colesterol din organism sunt:

– regimul alimentar (consumul excesiv de grăsimi poate influența negativ valorile colesterolului);

– factori genetici;

– exces de greutate;

– lipsa activității fizice regulate;

– anumite medicamente;

– consumul de alcool;

– stresul;

– anumite boli (hipotiroidism, insuficiență renală etc.);

– vârsta și uneori sexul pacienților.

Probleme medicale asociate colesterolului?

Colesterolul este cel care determină în timp formarea a ceea ce numim plăci de aterom, acumulări de grăsime la nivelul organelor. De-a lungul timpului aceste plăci atrag și mai mult grăsimi și leucocite care blochează astfel fluxul de sânge normal. Din această cauză pot apărea diferite afecțiuni precum:

  • Hipertensiunea arterială;
  • Boli de ficat;
  • Boli ale pancreasului;
  • Dezvoltarea negativă a diabetului de tip 2;
  • Insuficiență cardiacă;
  • Ateroscleroza și boală coronariană;
  • Infarct;
  • Accident vascular cerebral.

Colesterolul ridicat și afecțiunile cardiovasculare

Cele mai importante riscuri atunci când vorbim despre colesterol sunt cele asociate afecțiunilor cardiovasculare. Din cauza depunerii grăsimilor la nivelul membranelor inimii se poate ajunge în timp la insuficiență cardiacă, infarct, accident vascular cerebral și chiar deces, iar prevenția presupune realizarea panelului lipidic și consultul realizat de către un medic specialist cardiologie.

Este foarte importantă monitorizarea colesterolului din sânge pentru a putea preîntâmpina problemele ce pot apărea din această cauză. Te așteptăm în clinica MediBlue pentru a realiza analizele de specialitate pentru măsurarea nivelului de colesterol- profil lipidic, pentru interpretarea rezultatelor și diagnosticare și pentru tratament, acolo unde se impune acest lucru. Te așteptăm cu o echipă de medici specialiști și aparatură performantă, pentru că sănătatea ta este cel mai important lucru.