Sănătatea organelor genitale feminine este foarte importantă, iar cel mai bun mod de a preveni diferite afecțiuni este prin realizarea controalelor periodice și a analizelor recomandate de către medicul specialist. Una dintre investigațiile de bază ale organelor genitale este colposcopia.
Colposcopia este o procedura de examinare a cervixului prin care pot fi vizualizate zonele ce pot ascunde anumite anomalii. Cu ajutorul colposcopiei se pot vedea vaginul și vulva cu ajutorul unui microscop și a unei substanțe care ajută la evidențierea zonelor cu țesut anormal. Aparatul cu care se face colposcopia se numește colposcop, un instrument care se aseamănă cu un microscop, care are o lumină în vârf și o cameră pentru monitorizarea imaginilor.
Când este recomandată colposcopia?
Colposcopia este strâns legată de examenul Babeș Papanicolau, unul dintre cele mai importante teste pentru sănătatea feminină. Astfel, ordinea în care se realizează cele două testări implică realizarea în primă fază a testului Papanicolau, pentru ca în funcție de rezultatul acestuia să se recomande colposcopia. Atunci când testul Papanicolau (PAP) indică anumite anormalități, medicul poate recomanda realizarea colposcopiei, însă această recomandare mai poate veni și în următoarele situații:
– cervixul prezintă un aspect anormal;
– există suspiciune sau confirmare de HPV (virusul papiloma uman);
– în cazul situației de apariție a negilor sau polipilor la nivel cervical și genital;
– apariția unor leziuni ale colului ori leziuni la nivelul vaginului, sau a unor porțiuni vizibile cu ochiul liber de țesut ce poate fi considerat precanceros;
– implantarea steriletului ca metodă contraceptivă;
– inflamații la nivelul colului uterin;
– sângerări în timpul contactului sexual.
Cum te pregătești pentru colposcopie?
Chiar dacă colposcopia este o investigație ginecologică simplă, este nevoie ca pacienta să respecte anumite reguli înainte de realizarea acesteia. Unele acțiuni pot influența semnificativ rezultatele, așa că se recomandă să se respecte următoarele reguli:
– colposcopia nu se realizează în timpul menstruației, la fel ca și în cazul testului Papanicolau; – se recomandă să nu se folosească tampoane interne înainte de realizarea colposcopiei; – nu se fac spălături vaginale cu irigator înainte de realizarea colposcopiei; – nu se folosesc medicamente intravaginale (creme, ovule) înainte de realizarea colposcopiei; – se recomandă să nu existe contact sexual cu 24-48 de ore înainte de ziua colposcopiei.
Ce se întâmplă în timpul colposcopiei?
Colposcopia este o procedură care durează circa 20 de minute și este realizată în cabinetul medical de către medicul ginecolog. Procedura seamănă destul de mult cu testul Papanicolau, în sensul că este nevoie de vizualizare a colului și vaginului, cu mențiunea că în timpul colposcopiei acestea sunt analizate în detaliu la nivel vizual și la nevoie sunt prelevate mostre de țesut în vederea unor analize suplimentare.
Medicul va folosi un speculum pentru a putea realiza deschiderea ce îi va permite să vadă colul uterin. Ulterior, el va aplica o substanță care se numește acid acetic diluat, care va funcționa ca evidențiator în zonele cu țesut anormal. Principiul este similar substanței de contrast, însă nu este cazul de ingerare, pentru că medicul va aplica la nivelul colului, vaginului și vulvei această substanță.
După aplicarea substanței, medicul va urmări cu ajutorul colposcopului aspectul zonelor vizate. Colposcopul nu atinge pacienta, acesta este folosit pentru a mări, ca un microscop, de până la 40 de ori, suprafețele pe care este aplicată substanța. Colposcopul este dotat cu o sursă puternică de
lumină, care evidențiază zonele anormale. Acolo unde medicul observă aceste zone, el poate preleva mostre de țesut, pentru a realiza o biopsie. Biopsia va putea spune cu certitudine dacă celulele prelevate sunt sau nu de natură canceroasă.
Colposcopia este în general nedureroasă, însă uneori pacienta poate simți un anumit disconfort, în special la introducerea speculului sau atunci când este aplicată soluția de acid acetic.
Interpretarea rezultatelor
În urma realizării colposcopiei rezultatele pot fi normale sau anormale, însă certitudinea poate fi exprimată doar în urma rezultatelor de la biopsie. Oricum însă, ulterior examinării vizuale
medicul poate discuta cu pacienta despre ceea ce a observat și îi poate spune dacă a văzut ceva care nu se încadrează în parametrii normali.
Rezultatele biopsiei după colposcopie pot veni după circa 2-3 săptămâni, iar acestea pot fi:
Rezultat normal- nu se observă celule anormale la nivelul suprafeței colului uterin, vulvei și vaginului. Chiar și în ipoteza unui test cu rezultat normal se recomandă prevenție și efectuarea testelor anuale de verificare, cum ar fi testul Papanicolau.
Rezultat anormal- celule cu aspect anormal prezente în colul uterin, cu potențial de transformare sau nu în celule canceroase. Chiar dacă rezultatul este anormal, acest lucru nu înseamnă neapărat că pacienta suferă de cancer, ci că acele celule se pot transforma în celule canceroase. Se recomandă așadar tratament, pentru ca evoluția acestora să fie stopată.
Colposcopia este o investigație importantă care, alături de testul Papanicolau, ar putea identifica în stadii incipiente anumite forme de cancer. Este recomandat să realizezi aceste teste cu recurență pentru a te asigura că organele genitale nu suferă modificări morfologice și că la nivelul colului, vulvei și vaginului nu există celule precanceroase.
Vino în clinica MediBlue pentru a fi mereu la curent cu starea ta de sănătate. Afecțiunile ce se pot dezvolta la nivelul organelor genitale (col uterin, vulvă, vagin) sunt adesea dificil de identificat fără analize specifice, așa că fă acum o programare în clinica noastră pentru testul Babeș Papanicolau și pentru procedura de colposcopie.