Recomandările medicale spun că fiecare femeie ar trebui să se prezinte la un control ginecologic, cel puțin o dată pe an. În acest mod, orice posibilă schimbare în organism, la nivelul organelor genitale, poate fi depistată în timp util, iar în cazul unor anomalii se pot lua măsurile necesare de tratament, indiferent de cauzele care conduc la producerea afecțiunilor. Controlul ginecologic poate chiar să salveze vieți, și nu puține sunt cazurile în care au fost depistate boli care, cu trecerea timpului, puteau deveni fatale.
Ce este un control ginecologic?
Ramura medicinei denumită ginecologie are ca obiectiv îngrijirea sănătății aparatului genital și reproducător al femeii în toate etapele vieții, începând chiar de la prima menstruație. În timpul unui control ginecologic pot fi depistate diferite afecțiuni ale sistemului reproducător, la nivel de col uterin, uter, ovare, trompe uterine și vagin.
Aceste afecțiuni sunt diagnosticate și tratate de către un medic ginecolog, cu ajutorul căruia orice femeie poate să găsească răspunsuri la numeroase întrebări care țin de sănătate, viață sexuală, sau protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Primul control ginecologic se recomandă de obicei să fie făcut imediat după prima menstruație, în mod normal între 13 și 15 ani. De asemenea, controalele ginecologice de rutină trebuie făcute cel puțin o dată pe an, mai ales după începerea vieții sexuale.
În acest mod, femeile vor învăța mai multe despre corpul lor, precum și metode de contracepție și informații legate de sistemul reproducător. Nu în ultimul rând, controlul ginecologic regulat poate identifica anumite probleme sau anomalii încă din stadii incipiente, putându-se interveni astfel prin tratament.
În timpul primei vizite la ginecolog din viața unei femei se vor discuta subiecte cu rol în educare, cum ar fi:
- Dezvoltarea normală a organelor sexuale;
- Rolul unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea fumatului- cu impact asupra vieții adulte și a perioadei de sarcină;
- Prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală sau a infecțiilor virale sau bacteriene;
- Metode contraceptive și utilizarea lor pre și post sarcină;
- Vaccinarea HPV- importantă în prevenirea cancerului de col uterin.
Examenul ginecologic – cum decurge?
În timpul examenului ginecologic se poartă o discuție cu medicul specialist care precede observarea efectivă a organelor genitale. Principalele subiecte sunt legate de istoricul familial și de anumite predispoziții care pot să existe, mai ales în ceea ce privește istoricul de cancer. Este de reținut faptul că una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalității în rândul femeilor în România o reprezintă cancerul de col uterin.
După ce are loc această conversație cu rol informativ atât pentru medic, cât și pentru pacient, se efectuează un examen fizic. În timpul evaluării pelvine medicul ginecolog va analiza uterul și ovarele. Disconfortul în acest timp este minim, iar specialistul va explica la fiecare pas ce urmează să facă, în așa fel încât pacienta să știe la ce să se aștepte. În anumite situații, se pot efectua sau recomanda și alte analize, cum ar fi prelevarea de secreții vaginale în vederea analizării acestora, dacă există suspiciuni de boli și afecțiuni virale sau bacteriene.
Analize pentru depistarea și tratarea afecțiunilor ginecologice
Cancerul de col uterin sau cancerul de sân reprezintă boli frecvente în rândul femeilor, boli nemiloase, dar care pot fi identificate la timp. Tocmai din acest motiv este necesar să se efectueze controale ginecologice de rutină. Testul Babeș Papanicolau reprezintă o metodă excelentă de prevenție a cancerului și, repetat o dată pe an, este foarte eficient pentru un diagnostic rapid.
Testul Babeș Papanicolau este o metodă de diagnosticare utilizată pentru a detecta celule potențial precanceroase și canceroase în colul uterin sau colon. În cazul unor rezultate anormale, medicul poate solicita investigații suplimentare sau intervenții pentru a preveni dezvoltarea unui cancer de col uterin.
Una dintre cele mai frecvente cauza ale cancerului de col uterin îl reprezintă infecția HPV. Virusul papiloma uman (HPV) se transmite pe cale sexuală și este de mai multe tipuri, unele dintre acestea favorizând apariția cancerului. Testarea HPV are rolul de a verifica celulele pentru infecție cu tipuri de HPV cu risc ridicat.
De asemenea, analizele ginecologice pot include verificarea secreției pentru afecțiuni precum: Tricomonaza, Sifilis, Gonoree, Chlamydia, herpes genital etc, recomandat cu realizarea antibiogramei.
Când să mergi la ginecolog?
În afară de controlul anual, femeile ar trebui să meargă la ginecolog atunci când se confruntă cu următoarele simptome:
- Durere pelvină sau balonare;
- Lipsa menstruației;
- Sângerări anormale, menstruații abundente, sângerări între menstruații sau sângerări după sex;
- Contact sexual dureros;
- Secreții vaginale neobișnuite;
- Modificări vulvare;
- Probleme la urinare;
- Simptomele menopauzei;
- Orice probleme ale sânilor, cum ar fi durere, umflături, încrețire sau scurgere la nivelul mameloanelor;
- Contractarea unor boli cu transmitere sexuale (sau suspiciuni în acest sens);
- Suspiciune de sarcină ectopică;
Prevenția afecțiunilor ginecologice
Primul lucru pe care îl poți face pentru a preveni afecțiunile ginecologice este să te prezinți la controalele de rutină și la controalele necesare atunci când te confrunți cu anumite simptome. În timpul controalelor medicul îți poate explica tot ce trebuie să știi despre afecțiunile ginecologice, despre tratament și despre cum te poți proteja de acestea.
În primul rând, igiena intimă joacă un rol esențial în prevenția problemelor de natură gineologică. Pentru a te asigura că nu afectezi propriul sistem de curățare al vaginului trebuie să utilizezi numai produse de igienă corespunzătare, fără parfumuri puternice și conținut dăunător, care ar putea afecta pH-ul. De asemenea, este recomandată utilizarea lejeriei din materiale respirabile, care nu favorizează transpirația sau dezvoltarea de bacterii dăunătoare.
Pe lângă igienă, este necesară protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Candidoza, gonoreea sau virusul HIV sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot să fie contractate atunci când nu se utilizează protecție. În plus, sarcinile nedorite au șanse mari să apară atunci când nu este folosit prezervativul, contraceptivele sau alte metode despre care poți discuta cu medicul ginecolog.
Nu în ultimul rând, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt esențiale pentru a avea un ciclu menstrual regulat și pentru un sistem imunitar cât mai puternic. În acest caz, indiferent de problemele care pot să apară de-a lungul vieții unei femei, corpul va avea suficiente resurse pentru a lupta.
Te așteptăm în clinica MediBlue cu pachete ginecologie speciale pentru investigații medicale de specialitate și analize. Vizitele regulate la ginecolog sunt necesare pentru monitorizarea sănătății. Este foarte important să ai o relație deschisă cu medicul specialist și să apelezi la acesta ori de câte ori observi schimbări sau nereguli. Testele și analizele esențiale trebuie efectuate cel puțin o dată pe an sau chiar mai des, în funcție de recomandările medicului.