Cu siguranță vestea sosirii pe lume a unui bebeluș este una dintre cele mai speciale, însă aceasta aduce cu sine și o răspundere foarte mare. Pentru a putea fi pregătită pentru naștere este important să înțelegi modul în care se dezvoltă bebelușul în mediul intrauterin și care sunt sunt situațiile în care trebuie să mergi la ginecologie, fie pentru control și pentru evaluare, fie în regim de urgență.

De-a lungul sarcinii vei vedea că organismul tău trece prin diferite modificări, fie ele hormonale sau fizice. Este normal așadar să crezi că și bebelușul tău trece prin unele schimbări și dacă da, vei dori să știi care sunt acestea.

Curiozități din viața uterină

Viața unui bebeluș începe ca urmare a fecundării ovulului de către un spermatozoid. Urmează mai apoi formarea celulei ou (zigot), iar ulterior se dezvoltă treptat fătul, care se transformă pe parcursul celor nouă luni de sarcină în bebeluș. Pentru că dezvoltarea este intrauterină, este normal să apară întrebări și curiozități, așa că iată câteva dintre ele.

Când se aude inima bebelușului pentru prima dată?

Primele bătăi cardiace se aud în jurul vârstei de 6-7 săptămâni (uneori și mai mult) și pot fi determinate și ecografic (Doppler), atunci când mergi la un consult ginecologic. Inima este printre primele organe care se dezvoltă la embrion în cazul vieții intrauterine, așadar este firesc să auzi primele bătăi ale inimii fătului chiar din primele săptămâni de sarcină.

Bebelușii se mișcă intrauterin

În timpul vieții uterine bebelușii sunt destul de activi, chiar dacă acest lucru nu se simte în exterior. Practic mișcările bebelușului încep să se resimtă încă de la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină, în săptămânile 12-15. Multe dintre mame descriu aceste mișcări ca pe bătăile de aripi ale unui fluture.

Începând cu luna a 4-a de sarcină și până în jurul lunii a 8-a mișcările bebelușului se vor simți foarte bine, datorită faptului că acesta are loc pentru a efectua micile acrobații. Pe măsură ce sarcina avansează, bebelușul crește, spațiul devine mai mic, drept pentru care mișcările se resimt mai puțin.

Atenție: bebelușii se mișcă destul de mult intrauterin, astfel că ar trebui într-o zi normală să resimți o medie de circa 20 de lovituri pe zi. În ultimele luni de sarcină vei simți mai puțin mișcările, dar dacă sesizezi lipsa mișcărilor într-o zi, este nevoie să iei legătura cu medicul tău ginecolog de urgență.

Bebelușii aud din mediul intrauterin

Dacă instinctiv te-ai gândit să îți pui o pereche de căști pe burtică, în timpul sarcinii, atunci ar trebui să știi că ai făcut un lucru foarte bun. Există studii care afirmă faptul că bebelușii aud sunete exterioare, chiar dacă nu la intensitatea cu care le auzim noi.

Fiind protejați de lichidul amniotic, bebelușii vor auzi muzica, strigătele sau zgomotele acute. De asemenea, perioada sarcinii este perfectă pentru a-ți familiariza bebelușul cu vocea ta, pentru că vei observa că o va recunoaște, după naștere, liniștindu-se atunci când te va auzi.

Bebelușii sughiță intrauterin

Mai puțin în trimestrul doi de sarcină și mai pregnant în cel de-al treilea, poți simți bebelușul cum sughiță. Uneori poți confunda senzația cu mișcarea efectivă a bebelușului, dar dacă ești atentă, vei observa o anume ritmicitate, care îți va da de înțeles că micuțul sughiță.

Una dintre cele mai frecvente întrebări în această perioadă este aceea dacă bebelușii suferă atunci când sughiță. Vei fi ușurată să afli că de fapt nu este vorba de suferință, ci de simple contracții musculare, care trec de la sine.

Bebelușii simt emoțiile mamei

Nu întâmplător se recomandă ca mama să fie relaxată și să se odihnească pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Adevărul este că, fiind interconectați, bebelușii simt emoțiile mamei și reacționează în consecință. Astfel, bebelușii simt tristețea (și plâng, dar fără lacrimi-lacrimile apar după 3-4 luni după nașterea bebelușului), supărarea sau bucuria, iar adesea se presupune că viața extrauterină este influențată de senzațiile intrauterine.

Bebelușii își dezvoltă diferite simțuri în perioada intrauterină- gustul și mirosul

Deși receptorii nu sunt pe deplin formați, bebelușii pot învăța să recunoască anumite mirosuri, cum ar fi, spre exemplu, cel al laptelui matern. În același timp, mirosul mamei este de asemenea unul dintre mirosurile pe care bebelușul le va recunoaște cu ușurință, imediat după naștere.

Mai mult decât atât, prin înghițirea lichidului amniotic, bebelușul poate simți gusturi, în funcție de alimentația mamei. Se recomandă atenție în ceea ce privește alimentația, deoarece unele alimente, crude sau insuficient preparate termic pot transmite bebelușului anumite  boli.

Bebelușii își fac necesitățile în burtică

Mai puțin cunoscut și oarecum amuzant este faptul că, începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină, bebelușii încep să se dezvolte și din punct de vedere digestiv. Acest lucru înseamnă că se produce urinarea și excreția de meconiu (defecație), procese specifice pe deplin organismului uman.

Legătura mamei cu bebelușul în perioada intrauterină

Probabil cea mai importantă curiozitate despre bebeluși, în perioada intrauterină, este legătura care se formează între mamă și copil. Aceasta este reală, atât din punct de vedere simbolistic, cât și biologic.

Practic, prin intermediul cordonului ombilical bebelușul este conectat în permanență cu mama sa. El poate simți emoții, dragoste, afecțiune, poate auzi și se poate mișca, însă în același timp se hrănește cu ajutorul cordonului ombilical și trăiește cu ajutorul acestuia. Vascularizația cordonului ombilical transmite sânge oxigenat bebelușului, iar acesta este și motivul pentru care tăierea acestuia, la naștere, ar trebui să se facă după ce acesta nu mai pulsează.

Sarcina, cu hormoni în exces, creștere în greutate, cu dureri de tunel carpian sau cu reflux, aduce cea mai frumoasă legătură care poate exista în lume. A da viață și a găzdui timp de nouă luni o făptură care se dezvoltă de la zero este un lucru important, așa că ar trebui să știi care sunt etapele prin care trece un embrion până la a se transforma în copilul pe care îl vei ține cu dragoste în brațe.

Te invităm să citești și celelalte materiale despre perioada sarcinii sau despre grija pe care trebuie să o acorzi organismului tău înainte și după naștere. Poti face o programare sau poti consulta aici pachetele special concepute pentru analize specifice de obstetrică-ginecologie, pentru ca sănătatea sa să fie protejată.