Te-ai gândit vreodată că diferențele dintre femei și bărbați merg dincolo de aspectul fizic și de conformația sau dispunerea organelor sexuale? Ei bine, la un nivel micro, analizând în detaliu organismul uman, vom vedea că există în interiorul nostru acel ceva care ne definește și care ne diferențiază în femei, respectiv bărbați. Este vorba despre hormoni, substanțele chimice care se află în strânsă legătură cu anumite organe ale corpului și care le transmit acestora anumite informații specifice.

Ce sunt mai exact hormonii?

Hormonii sunt substanțe secretate de către glandele sistemului endocrin. Aceste glande au rolul de a regla diferite procese în organismul uman, iar hormonii sunt purtătorii mesajului transmis de către acestea organelor.

Genetic vorbind,  fiecare individ poartă în corpul său un anumit tip de informație, sub forma cromozomilor. X definește cromozomul feminin, iar Y definește cromozomul masculin. Prin asociere, bebelușii cu cromozom de tip XX se vor naște fete, iar bebelușii cu cromozom XY vor fi băieți.

Dincolo de informația genetică, hormonii sunt cei care controlează tot ceea ce ține de activitatea zilnică a femeilor și bărbaților, dar și de anumite comportamente, pe care de cele mai multe ori nici nu le realizăm. În cazul femeilor, glandele sexuale eliberează estrogenul, în vreme ce în cazul bărbaților este produs hormonul numit testosteron.

Estrogenul- hormonul feminității

Estrogenul este un hormon produs de către ovare (alături de progesteron), iar acest hormon se regăsește, într-o cantitate mai mică însă, și în corpul bărbaților. Estrogenul este responsabil pentru o multitudine de funcții, cum ar fi dezvoltarea cognitivă sau dezvoltarea sistemului osos, însă cel mai important rol al acestui hormon ține de reglarea funcțiilor aparatului reproducător și a acțiunilor ce derivă din acesta.

Creșterea și dezvoltarea sânilor, evoluția ciclului menstrual, dar și alte semne ale pubertății, precum dezvoltarea pilozității pubiene, se produc ca urmare a secreției de estrogen în organismul femeii. Estrogenul este și cel care conferă corpului femeiesc silueta specifică, vocea, trăsăturile și de asemenea el este important în reducerea musculaturii.

Estrogenul este secretat în funcție de etapele de vârstă ale femeii. Perioada de vârf în care este acesta secretat începe cu pubertatea și cu apariția menstruației ca semn al pregătirii organismului din punct de vedere al maturității sexuale. În această perioadă estrogenul pregătește endometrul pentru o potențială sarcină, conducând la îngroșarea acestuia. De asemenea, o dată ce este începută viața sexuală, estrogenul  pregătește vaginul prin lubrifiere. Cantitatea de estrogen scade pe măsura avansării în vârstă, nivelul acestuia fiind minim la menopauză.

Testosteronul

Testosteronul este un hormon masculin, produs de către testicule, care influențează caracteristicile bărbătești, precum vocea, libidoul și abilitatea de a procrea. Vârful secretării acestui hormon este în jurul vârstei de 25-40 de ani, pentru ca ulterior nivelul acestuia să scadă.

Testosteronul este, ca și estrogenul, secretat atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor (în cantități mai mici în cazul femeilor, însă).

Testosteronul este responsabil  de îngroșarea vocii bărbaților și de dezvoltarea musculară specifică bărbaților. De asemenea, creșterea și dezvoltarea organelor sexuale, în timpul pubertății, este influențată de testosteron, la fel ca și apariția pilozității în zona feței sau pe corp.

În perioada de vârf a secretării acestui hormon el determină creșterea libidoului și potența, fiind responsabil de asemenea de producerea spermei.

Un aspect mai puțin știut despre testosteron este acela că acest hormon stimulează producerea celulelor albe, lucru care contribuie foarte mult la protejarea imunității.

Și testosteronul, dar și estrogenul sunt secretați în anumite cantități în cazul ambelor sexe. În mod normal, valoarea hormonilor feminini va fi mai scăzută în cazul bărbaților, și invers, iar în cazul în care apar anomalii, dezechilibrele se văd în exterior.

Interacțiunea hormonilor sexuali cu alte organe

Estrogenul și testosteronul sunt importanți nu doar în contextul funcției de definire a sexelor, ci deopotrivă și în relația cu alte organe ale corpului uman. Corpul uman este în echilibru atunci când glandele secretă hormonii în mod corect, iar hormonii influențează deopotrivă și alte procese precum:

Estrogen Testosteron
Buna funcționare a organelor genitale (protecție și lubrifiere vaginală)
Influențează dezvoltarea și distribuția masei musculare
Implicații la nivelul pielii, mai ales în timpul episoadelor premenstruale- apariția acneei
Producerea spermei și beneficii la nivelul aparatului reproducător
Modificarea stărilor psihice și fizice, ca urmare a fluctuațiilor de estrogen: dureri de cap, agitație, modificări la nivelul apetitului
Testosteronul este controlat cantitativ de către glanda pituitară și creier. Este nevoie ca funcționarea glandei să fie corectă, pentru a putea fi secretată cantitatea necesară de testosteron.
Modificări la nivelul libidoului
Influențează dezvoltarea osoasă
La nivelul aparatului digestiv poate influența procesele de digestie (apariția balonării, a diareei, a senzației de greață)
Are implicații asupra timbrului vocal
Influențează greutatea corporală prin retenția de apă (mai ales premenstrual)
Influențează pielea prin dezvoltarea pilozității
Influențează starea de vitalitate a organismului
Influențează starea de vitalitate a organismului
Estrogenul este secretat în cantități mici și în cazul bărbaților. Valorile contribuie la starea de echilibru hormonal.
Testosteronul este secretat în cantități mici și în cazul femeilor. Valorile contribuie la starea de echilibru hormonal.

Studiul hormonilor, nu numai a testosteronului și a estrogenului, reprezintă o parte a ramurii medicale numite endocrinologie. Îți oferim în clinica Mediblue consultații de specialitate și o interpretare clară a rezultatelor, pentru ca tu să te poți bucura de o viață sănătoasă.