Perioada de 9 luni în care un copil se dezvoltă în interiorul mamei este plină de momente  unice, dar și de modificări substanțiale ale organismului femeii. Acest lucru este normal, deoarece  corpul femeii trebuie să se adapteze în așa fel încât să susțină formarea unei vieți și nașterea  acesteia- ciclul vieții. În ceea ce privește dezvoltarea intrauterină a fătului, vei fi martoră a unor  schimbări pe care vei putea să le observi îndeaproape și, desigur, pe care le vei putea simți.  

Primul trimestru de sarcină 

Pentru a înțelege mai bine procesul de evoluție fetală, este important să te documentezi cu  privire la sarcina pe săptămâni. De exemplu, știai că în primul trimestru toți semănăm cu niște  extratereștri micuți în burtica mamei? Perioada de preconcepție este considerată a fi în săptămânile  1 și 2 de sarcină și abia în săptămâna 3 ovulul fertilizat sau zigotul călătorește prin trompele uterine 

spre uter, iar apoi se implantează în mucoasă. Oricum, în primele 3 săptămâni viitoarea mămică  nici nu realizează ceea ce se întâmplă în interiorul ei. Copilașul (denumit embrion deocamdată)  își dezvoltă tubul neural, forma primitivă a sistemului nervos central. 

În săptămâna 4 zigotul începe să se dividă și formează blastocistul, un grup de celule care  se va dezvolta în făt și placentă. Începând cu această perioadă (săptămânile 4-5), începe  dezvoltarea sistemului circulator, a sistemului nervos central și a ochilor, gurii și nasului, iar  embrionul prezintă mici prelungiri din care mai târziu se vor forma membrele. Tot acum este  perioada în care faci acel test de sarcină ce îți spune că viața ta se va schimba.  

Pe parcursul săptămânilor 5-8 de sarcină, fătul începe să prindă formă, se dezvoltă  organele, dar și sistemul nervos și digestiv. De obicei, în jurul săptămânii 6 inima embrionului  bifează primele bătăi. Codița pe care acesta o dezvoltă în săptămâna 7 va dispărea în curând. Chiar  dacă nu simți încă, embrionul face primele mișcări, pe care le poți observa la ecografie. La finalul  săptămânii a 10-a de sarcină embrionul devine făt, are pielea translucidă și continuă să se dezvolte, căpătând trăsături umane. Deja, când te apropii de al doilea trimestru, fătul arată ca un omuleț în  miniatură, având dimensiunea unui avocado. 

Analizele și controalele regulate sunt esențiale în primul trimestru de sarcină, dar și în  viitor, pentru a te asigura că dezvoltarea celui mic este armonioasă și că totul se întâmplă fără  probleme, atât pentru tine, cât și pentru copil.  

Al doilea trimestru de sarcină 

În continuare, legat de etapele dezvoltării bebelușului, precum și de schimbările hormonale  și fizice ale viitoarei mămici, urmează al doilea trimestru de sarcină. Aceasta este o perioadă în  care fătul crește semnificativ și se pregătește constant pentru viața din afara uterului.  

Copilașul în miniatură are deja trăsături umane și la ecograf vei putea să-i observi fața și  corpul. De asemenea, mișcările sale vor fi tot mai dese și o să ai ocazia să le simți, mai ales atunci 

când vrei să te odihnești. Începând cu săptămâna 17, bebelușul în dezvoltare are dimensiunea unui  mango, iar pielea sa este acoperită cu lanugo (un strat protector, albicios, de care va scăpa la  naștere). Între săptămânile 17 și 20 fătului i se dezvoltă auzul, așa că dacă ești fan rock sau muzică clasică, acum e momentul să-i insufli pasiunea pentru stilurile preferate. Cu cât vorbești mai des  cu copilul, cu atât el va fi mai liniștit când îți va auzi vocea după naștere. 

În săptămânile 21-24 procesul de dezvoltare este tot mai accelerat. Bebelușul acumulează  grăsime și pielea nu mai este la fel de translucidă, iar micuțul poate să respire ușor, chiar dacă  plămânii nu funcționează la capacitate maximă.  

La aproximativ 2 kilograme, atât cât ar trebui să cântărească bebelușul în săptămânile 25- 28 de sarcină, el ar putea supraviețui în cazul unei nașteri premature, cu asistență medicală.  Ochișorii lui reacționează de acum la lumină și la întuneric, iar creierul se dezvoltă rapid, sistemul  central devenind tot mai complex.  

Al treilea trimestru de sarcină 

Iată ultimul hop de trecut în sarcină, și anume al treilea trimestru de sarcină. Acesta ar  trebui să dureze până la împlinirea celor 40/41 de săptămâni, timp în care bebelușul se dezvoltă  complet. Din săptămânile 29-32 de sarcină sistemul osos este complet format, iar sistemul digestiv  îi permite copilului să digere alimente, așa că bebelușul este gata pentru prima masă. Oricum, pe  parcursul vieții uterine el a exersat abilitățile de care are nevoie pentru a se hrăni, motiv pentru  care probabil îl vei vedea deseori la ecograf cu degețelul în gură.  

În perioada următoare (săptămânile 33-36 de sarcină), începe pregătirea temeinică pentru  naștere. Sistemul imunitar al bebelușului este tot mai puternic și este gata să îl ajute să se adapteze  la noul mediu ce îl așteaptă.  

Bebelușul se poziționează în al treilea trimestru pentru naștere, adică va fi cu capul în jos.  Contracțiile false (Braxton Hicks) au apărut deja, așa că mămica este pregătită și ea. Cu organele  dezvoltate complet, bebelușul poate să vină pe lume. În cazul în care se depășesc 41 de săptămâni,  medicul va lua o decizie împreună cu mămica.  

Sarcina este o perioadă de care trebuie să te bucuri din toate punctele de vedere, în timp ce  ai parte de asistența medicală ginecologică necesară pentru monitorizare și control al stării de  sănătate. În cadrul clinicii MediBlue vei avea parte de o experiență pozitivă, alături de specialiști  care vor face întreg procesul de tranziție să fie mai ușor de înțeles și de parcurs.