Aproximativ unul din 10 pacienți aflați în spitalele din România necesită o transfuzie, iar statisticile arată că fiecare om are nevoie cel puțin o dată de sânge pe durata vieții. Începând cu anul 2004, ziua de 14 iunie este considerată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, aceasta fiind un prilej de a crește conștientizarea asupra necesității donării de sânge, dar și de a-i ”sărbători” pe donatori. 

Cine poate dona sânge?

          Pentru a dona sânge există câteva criterii pe care o persoană trebuie să le îndeplinească. În principiu, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu o greutate de cel puțin 50 de kilograme, pot dona sânge. Pentru a fi eligibili însă, donatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, după cum urmează:

 • Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni;
 • Să nu urmeze tratamente împotriva afecțiunilor cardiovasculare, renale, psihice, hepatice sau endocrine;
 • Să aibă o tensiune arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180mmHg;
 • Femeile nu pot dona în perioada sarcinii, a lăuziei și a menstruației. 

          Aceste aspecte trebuie luate în considerare pentru a proteja atât donatorul, cât și pacientul, pentru că un act de ajutorare de acest tip nu trebuie să interfereze cu viața niciuneia dintre părți.

 

Cine nu poate dona sânge?

          Unele probleme de sănătate nu permit donarea de sânge. Dintre aceste pot fi menționate:

 • Afecțiunile cardiovasculare, precum hipertensiunea cronică, împotriva căreia se urmează un tratament și angina pectorală;
 • Afecțiunile autoimune, precum lupusul eritematos diseminat și psoriazisul generalizat;
 • Diabetul zaharat;
 • Cancerul, leucemia;
 • Sifilisul;
 • Tuberculoza, astmul bronșic, alergia severă;
 • Afecțiunile endocrine;
 • Hiperlipidemia;
 • Pancreatita, hepatita cronică, ciroza hepatică;
 • Etilitismul cronic;
 • Schizofrenia, epilepsia;
 • Traumatismele craniene cu sechele.

          Unele criterii împiedică doar temporar donarea de sânge. În acest caz pot fi menționate bolile infecțioase, precum gripa și infecțiile bacteriene, consumul de alcool în ultimele 24 de ore, urmarea unui tratament medicamentos, anemia, sarcina, alăptarea și tratamentele dentare. De asemenea, persoanele care s-au tatuat în ultimele șase luni, care au beneficiat de transfuzii sau de o examinare endoscopică, dar și cele care au avut un contact apropiat cu o persoană infectată cu hepatită, nu pot dona sânge decât după o perioadă de repaos. 

Recomandări pentru donatori

          Există unele recomandări pe care donatorii trebuie să le urmeze, pentru a putea susține donarea fără ca acest lucru să se resimtă la nivelul organismului. Prin urmare, în ziua donării este bine să se consume un mic dejun hrănitor, bogat în vitamine și fără grăsimi sau proteine de origine animală. Astfel, este indicat ca prima masă a zilei să fie alcătuită din fructe și legume, cu excluderea untului, a cărnii și a produselor lactate. Totodată, se recomandă pacienților fumători să nu fumeze cu cel puțin o oră înainte și după donare.

          Ulterior procedurii de donare de sânge se recomandă un repaus de circa 10 minute, pentru a permite organismului să se adapteze pierderii de sânge. De asemenea, se recomandă consumul ridicat de lichide în următoarele 24 de ore. 

Tipuri de donări

          Există trei tipuri de donări de sânge, respectiv:

 • Donarea de sânge total

          Aceasta implică colectarea unei cantități de 450ml de sânge pe durata a 10 minute. Este necesar un interval minim de 8 săptămâni între donări. Volumul cantității de sânge donat se reface în circa 60 de minute, iar din punct de vedere celular în 2-3 săptămâni. Sângele donat este utilizat la pacienții cu hemoragii acute, precum cele care suferă o intervenție chirurgicală sau un accident.

 • Donarea de trombocite 

          La acest tip de donare se recoltează trombocitele, cu ajutorul unui aparat automat, care recoltează componentele sângelui pe durata donării. După recoltarea lor, sângele se reîntoarce la donator, fiind necesare 4 săptămâni pentru o nouă donare de trombocite. Componentele recoltate sunt utilizate la pacienții cu transplant de ficat sau de celule stem, leucemii și diferite tipuri de cancer. 

 • Donarea de plasmă

          Cunoscută sub denumirea de afereză, donarea de plasmă se realizează cu ajutorul unui separator de celule, prin care sunt sortate anumite componente ale sângelui. Astfel, în urma acestui tip de donare este colectată plasma, iar restul sângelui se reîntoarce la donator. Durata acestei proceduri este de 60 de minute. Donatorul trebuie să aștepte 2 săptămâni pentru o nouă donare de plasmă și 4 săptămâni pentru o donare de sânge total. 

Beneficiile donării asupra donatorului

          Sângele obținut de la o singură donare poate salva 3 vieți, deoarece el este separat în laborator în celulele roșii, trombocite și plasmă, aceasta din urmă fiind utilizată frecvent în cazul accidentelor și al arsurilor. 

          Beneficiile donării nu se răsfrâng doar asupra pacienților care au nevoie de transfuzii, ci și asupra donatorilor. Prin urmare, la fiecare donare se verifică hemoglobina, iar la recomandarea medicului se poate efectua hemoleucograma. 

          Donarea regulată de sânge este asociată cu creșterea imunității organismului și cu un risc redus de afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, ea echilibrează nivelul de trigliceride și de colesterol. Ea contribuie, totodată, la reglarea nivelului de fier din organism la persoanele cu un nivel ridicat al acestui mineral.

Donarea de sânge este sigură 

          Donarea de sânge este sigură pentru donatori, astfel încât în centrele de transfuzii, pe durata procesului de recoltare, se folosesc ustensile și obiecte sanitare de unică folosință. Datorită faptului că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată, donarea este sigură și pentru beneficiar. 

          Deși procesul de selecție a donatorilor este riguros și necesita puțin timp pentru verificarea analizelor donatorilor, el este important pentru a se colecta doar sângele perfect sănătos, astfel încât sănătatea pacienților aflați deja în suferință să nu fie afectată. 

Nu uita de data de 14 iunie, atunci când este sărbătorită Ziua Mondială a donării de sânge. Donează și fii tu însuți un veritabil salvator de vieți!