De-a lungul vieții, un om se poate confrunta de multiple ori cu dureri la nivelul abdomenului. De cele mai multe ori obișnuim să spunem că avem crampe sau că ne doare stomacul, însă adevărul este că durerea abdominală poate ascunde destul de multe afecțiuni, iar adesea manifestarea poate fi și prin iradierea durerii de la anumite organe.

Astfel, durerea abdominală trebuie diferențiată de durerile de stomac, deoarece acesta nu este singurul organ care poate trage semnale de alarmă prin durere și disconfort. Află din acest material care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii abdominale și când este cazul să te îngrijorezi.

Ce este abdomenul și cum este acesta divizat?

Cavitatea abdominală sau abdomenul reprezintă zona corpului situată între pelvis și cutia toracică, imediat sub aceasta din urmă. Abdomenul este împărțit, din punct de vedere medical, în două zone: zona superioară, imediat sub torace și zona inferioară, deasupra pelvisului. În abdomen sunt centrate organele digestive: pancreasul, ficatul, splina, apendicele, rinichii.

Durerea care apare la nivelul cavității abdominale poate fi  clasificată în funcție de regiunea în care se resimte aceasta. Dacă am trasa imaginar un caroiaj la nivelul abdomenului, acesta ar fi împărțit într-un pătrat cu nouă cadrane. Aceste zone sunt:

– lateral stânga (de sus în jos, de-a lungul coastelor): hipocondru stâng, flancul stâng, fosa iliacă stânga;

– median (de sus în jos): epigastru, mezogastru, hipogastru;

– lateral dreapta (de sus în jos): hipocondru drept, flancul drept, fosa iliacă dreaptă.

Pe baza acestor regiuni se pot stabili afecțiunile abdominale, luând în calcul organele care se află într-un anumit cadran.

Care sunt cauzele durerii abdominale?

Cauzele durerilor abdominale sunt variate și pot diferi ca intensitate. În vreme ce unele dureri sunt sporadice, altele sunt constante și denotă apariția unor afecțiuni cu potențial de cronicizare sau cu riscuri foarte mari. Durerile abdominale pot avea la bază următoarele cauze:

Intoleranțe la anumite alimente– există situații în care alimentele consumate nu sunt bine tolerate de către organism, situație în care apar crampele, constipația și starea de rău.

Dureri abdominale cauzate de infecții virale sau bacteriene– unele tipuri de infecții pot cauza gastroenterită, toxiinfecții alimentare, diaree infecțioasă, rotavirus, norovirus, adenovirus, Giardia sau Trichinella.

Boli inflamatorii cronice– cum ar fi, spre exemplu, boala Crohn.

Afecțiuni la nivelul organelor interne– pancreatită, ulcer gastric, colecistita, ulcer duodenal, apendicita.

Tumori benigne sau maligne la nivelul organelor interne din cavitatea abdominală.

Sarcini ectopice (extrauterine) rupte, care generează hemoragii abdominale.

Cazuri de ocluzie intestinală în care un blocaj îngreunează tranzitul și implicit buna funcționare a organismului.

Inflamații sau alte afecțiuni la nivelul organelor genitale, iar în cazul femeilor dureri cauzate de perioada menstruală.

Balonare, digestie defectuoasă.

Tipuri de dureri abdominale

Pentru a stabili tipul durerii abdominale se folosește divizarea cavității abdominale în cele nouă cadrane. În funcție de localizarea durerii abdominale poate fi determinat și un diagnostic incipient, care urmează a fi confirmat prin mijloace moderne de imagistică. Astfel, pot fi determinate următoarele tipuri de dureri abdominale:

Durerea generalizată

Aceasta se caracterizează prin disconfort și durere la nivelul întregii cavități abdominale și este destul de greu de stabilit un diagnostic concret. Durerea generalizată la nivelul abdomenului poate indica următoarele afecțiuni: apendicită acută, obstrucții intestinale, enterocolite (cu determinarea cauzei în funcție de analize: virală sau bacteriană), perforații de colecist, pancreas, infecții la nivelul tractului urinar sau sarcini ectopice rupte.

Durere resimțită în centrul abdomenului

Atunci când durerea este acută, la nivel abdominal central, în acest caz putem vorbi despre următoarele posibile afecțiuni: apendicită acută, traumatisme (cum ar fi cazul accidentelor de mașină), uremie, indigestie severă.

Durere localizată la nivelul abdomenului inferior

Atunci când durerea este joasă, la nivelul joncțiunii dintre zona pelvisului și abdomen, putem vorbi despre o potențială ocluzie abdominala, despre apendicita acuta sau, în cazul femeilor, dureri cauzate de menstruație sau de sarcini ectopice rupte.

Dureri localizate la nivelul abdomenului superior

Aceste tipuri de dureri reflectă cel mai adesea afecțiuni precum refluxul gastroesofagian, gastrită sau hepatită. Este important de avut în vedere faptul că durerea localizată în abdomenul superior poate fi resimțită și ca urmare a unor afecțiuni din cavitatea toracică, cum ar fi pneumonia sau infarct miocardic.

Durere abdominală pe partea stângă a abdomenului

Zona cadranului stâng poate fi dureroasă atunci când apare pancreatita, infecțiile la nivelul rinichiului stâng, enterocolite sau eventuale tumori.

Durere abdominală în partea dreaptă a abdomenului

Similare durerilor pe partea stângă, acestea pot indica afecțiuni la nivelul rinichiului drept, apendicită, hernie sau tumori.

Când este indicat să te adresezi medicului?

Durerea abdominală ar trebui tratată cu o deosebit de mare importanță deoarece în unele situații ea poate fi indicatorul unor afecțiuni foarte grave. Spre exemplu, durerea generalizată la nivelul abdomenului poate fi cauza unei hemoragii interne, iar astfel este semnalizat stresul organismului. De asemenea, durerea în zona centrală a abdomenului superior poate indica un reflux sau o indigestie.

Este important să mergi la medic dacă observi că durerea se accentuează sau nu scade în intensitate nici măcar după repaus sau medicamente menite să oprească disconfortul. Dacă durerea este surdă sau pulsatilă, este important să mergi la medic pentru a preveni afecțiuni mai grave, cum ar fi infecțiile, iar dacă durerea este acută, ascuțită, atunci ar trebui să mergi de urgență la medic, pentru a fi sigur că aceasta nu radiază de la anumite organe afectate de anumite boli (cum ar fi, spre exemplu, cazul infarctului miocardic acut).

Vino în clinica MediBlue pentru a-ți face o programare pentru analize gastroenterologie. Te așteptăm cu servicii medicale calitative și cu aparatură de ultimă generație cu ajutorul căreia să îți apreciem în mod corect și util starea de sănătate.