Durerile de cap sunt cele mai frecvente afecțiuni, iar la fel de frecvent acestea sunt puse pe seama unor factori exteriori, de cele mai multe ori ignorând cauza reală. Frigul extrem, căldura insuportabilă, stresul, nervii sau concentrarea atenției, fiecare dintre aceste lucruri determină sau influențează comportamentul unei migrene, însă durerile de cap pot ascunde mai mult decât atât. Iată ce pot însemna durerile frecvente de cap și care sunt factorii care contribuie la apariția acestora.
Ce este cefaleea sau durerea de cap?
Durerea de cap sau migrena, cunoscută în termeni medicali ca cefalee, reprezintă răspunsul organismului la anumiți stimuli. De cele mai multe ori pacienții consideră că cefaleea este o afecțiune comună și în consecință nu merg la medic în scopul tratării acesteia. Durerile de cap frecvente pot ascunde însă afecțiuni serioase, așa că cefaleea trebuie investigată și tratată corespunzător, conform diagnosticului.
Care sunt simptomele cefaleei?
Dincolo de faptul că vorbim despre o durere, cu o scară diferită în ceea ce privește intensitatea, mai există și alte simptome care preced o migrenă. Iată care sunt acestea:
– stare de nervozitate;
– tulburări de vedere care pot afecta unul sau ambii ochii;
– stare de greață;
– vărsături;
– stare generală proastă.
Care sunt tipurile de cefalee?
Cefaleea sau durerea de cap este clasificată ca primară și secundară, în funcție de aspectele care stau la baza producerii acesteia.
Cefalee primară
Cefaleea primară este cea mai comună, cea mai mare parte a populației suferind de acestea. Cefaleea primară este cea care apare fără ca aceasta să fie declanșată ca urmare a unor afecțiuni dificile. În această categorie intră episoadele de cefalee tensională, cefaleea care apare ca urmare a efortului sau emoțiilor foarte puternice sau migrenele uzuale, care nu au o cauză anume de apariție.
Tratamentul cefaleei primare se face în funcție de factorii care o produc și de comportamentul acesteia. În primă fază, se recomandă eliminarea factorilor de stres și a emoțiilor foarte puternice, care pot genera pusee de tensiune.
În cazul în care durerile de cap se acutizează este necesar tratamentul medicamentos, pe care doar un medic specialist în domeniul neurologie îl poate prescrie în funcție de istoricul medical și în funcție de rezultatul consultului.
Cefaleea secundară
Cefaleea secundară are la bază anumite afecțiuni, care pot avea fie cauză neurologică, fie infecții, tumori sau afecțiuni din sfera ORL.
Coroborat cu această clasificare, tipurile de cefalee pot fi grupate în funcție de simptomele lor astfel:
Cefalee de tensiune
Acest tip de durere de cap este frecvent întâlnită deopotrivă în cazul tinerilor și al persoanelor în vârstă și se manifestă printr-o severitate moderată. O cauză a apariției acestui tip de cefalee o constituie stresul și contracturile musculare. Durerile de acest tip sunt episodice, cedează la medicamente contra durerii și au o durată scurtă.
Migrenele
Cunoscute ca fiind dureri pulsatile, migrenele se manifestă prin grade diferite de severitate. Cel mai adesea însă, migrenele sunt moderate sau severe și se pot întinde pe mai multe zile. Migrenele afectează nu doar zona localizată la cap, ci uneori severitatea durerilor produce rău fizic, prin greață și vărsături.
Cefaleea cluster
Nevralgia, cunoscută și sub numele de cefalee tip cluster definește o durere puternică, intensă în zona unuia dintre ochi. Durerea este pulsatilă, iar aceasta reapare de fiecare dată în spatele aceluiași ochi. Deși este un tip de durere primară, ea este foarte greu tolerată de către organism. Premiza apariției acestui tip de cefalee are la bază transmiterea genetică, iar apariția durerii este bruscă, fără simptome prevestitoare.
Cefalee mixtă
Acest tip de cefalee este de fapt un hibrid între cefaleea de tensiune și migrenă, simptomele conlucrând și dând naștere unui nou tip de durere, de intensitate mai mare.
Cefalee acută
Cefaleea acută poate fi recunoscută mai ales în contextul clinic al apariției infecțiilor respiratorii. Durerea este acută și bruscă, dar care scade în intensitate în scurt timp.
Cefalee hormonală
Acest tip de durere de cap este specifică femeilor aflate în perioada menstruală, ca urmare a hormonilor. De asemenea, simptomele pot apărea și în timpul sarcinii sau în timpul menopauzei, hormonii fiind la bază și în aceste cazuri.
Cefalee cronică
Acest tip de durere de cap necesită investigații de specialitate, deoarece poate indica leziuni în zona capului sau afecțiuni neurologice.
Cefalee infantilă
Reprezintă durerile de cap ce pot apărea în cazul copiilor. Este foarte important ca acestea să fie evaluate medical, indiferent de cauza apariția acestora. Traumatismele în zona capului, însoțite de dureri de cap, reprezintă urgențe medicale și impun vizita la spital în regim de urgență.
Care sunt factorii agravanți ai durerilor frecvente de cap?
Există mai mulți factori care pot sta la baza declanșării unor dureri de cap. Aceștia pot fi:
– stresul acut, cronic, acumulat de-a lungul unor perioade mari de timp;
– un stil de viață nesănătos, o alimentație lipsită de vitamine, minerale, proteine etc.- se recomandă un regim alimentar variat, bogat în fructe, legume, carne și lactate;
– lipsa expunerii la soare (vitamina D3 protejează împotriva migrenelor);
– tensiune arterială ridicată;
– consumul de alcool sau de substanțe nocive;
– lipsa somnului și a odihnei;
– anxietate, depresie;
– afecțiuni de natură neurologică, leziuni, lovituri sau traumatisme în zona craniană;
Durerile de cap pot apărea oricând pe parcursul vieții și este important ca atunci când acestea ridică semne de întrebare să mergi la o evaluare pentru a ști cu certitudine care sunt probleme cu care te confrunți.
Dacă suferi de dureri de cap frecvente, aparent fără o cauză anume, atunci vino în clinica MediBlue și stabilește o programare neurologie. Te așteptăm cu servicii medicale de cea mai bună calitate și cu aparatură profesională care să te ajute să te bucuri de viață fără dureri de cap.