Durerile abdominale pot ascunde uneori diferite afecțiuni, mai ales atunci când durerea este difuză, generalizată și greu de identificat. Desigur, nu toate tipurile de dureri abdominale presupun  o afecțiune în sine, cum ar fi cazul indigestiei, însă atunci când durerile și disconfortul abdominal  se prelungesc pentru mai mult timp sau evoluează defavorabil, ecografia abdominală poate fi o  soluție eficientă de diagnosticare. 

Cavitatea abdominală este zona din corpul uman care găzduiește ficatul, pancreasul,  rinichii, splina și bila, iar fiecare dintre aceste organe pot reacționa prin durere la diferite afecțiuni.  Astfel, dincolo de examinarea fizică prin palpare a pacientului, este necesară realizarea unei  ecografii abdominale de către medicul specialist, care are rolul identificării problemelor și oferirii  unui diagnostic corect.  

Ce este ecografia abdominală? 

Ecografia abdominală este o procedură imagistică cu ajutorul căreia pot fi vizualizate anumite  porțiuni din cavitatea abdominală. Procedura este non-invazivă și absolut nedureroasă, iar  aparatele moderne oferă o precizie ridicată a imaginilor. Ecografia abdominală este performată de  către un medic specialist, care poate interpreta imaginile și care poate identifica problemele, în  concordanță și cu examenul fizic inițial. 

Câte tipuri de ecografie abdominală există?  

În funcție de zona urmărită și de tipul organelor pe care medicul vrea să le vizualizeze, ecografiile  abdominale se pot împărți în: 

– ecografie abdominală superioară- în care sunt vizualizate organele situate în partea superioară a  abdomenului, precum ficatul, stomacul, rinichii sau splina; 

– ecografie abdominală- abdomen inferior- în care pot fi vizualizate organele situate în cavitatea  abdominală inferioară, precum: uter și ovare, prostată, rinichi și vezică urinară.  

– ecografie abdomen total- în cadrul căreia pot fi vizualizate toate organele din cavitatea  abdominală.

Cum se efectuează ecografia abdominală? 

Principiul de funcționare a ecografiei abdominale este cel al undelor sonore de înaltă  frecvență emise de către aparatul imagistic. Astfel, primul pas este aplicarea gelului conductor pe  suprafața pielii, care va facilita funcționarea aparatului. Mai apoi, cu ajutorul unui transductor  (capătul aparatului care se poziționează pe piele), sunt emise undele radio, care trec prin țesuturi și cavitatea abdominală, de unde sunt reflectate înapoi spre aparat. Cu ajutorul monitorului pot fi  observate imagini în timp real, 2D ale organului verificat.  

Cu ajutorul ecografiei abdominale se pot observa cazurile de ficat mărit sau ”pietre la  rinichi”, probleme ce țin de colecist, pancreas sau splină, sau de bilă. De asemenea, cu ajutorul  ecografiei abdominale pot fi observate și identificate anumite tumori sau infectii, calculi, leziuni  sau formațiuni de la nivelul organelor, care în mod normal nu ar trebui să existe în cavitatea  abdominală.  

Când este recomandată ecografia abdominală? 

Ecografia abdominală este cu siguranță unul dintre cele mai eficiente mijloace de  monitorizare a stării de sănătate a pacienților, această procedură fiind folosită pentru profilaxia și  diagnosticarea mai multor tipuri de probleme ce țin de gastroenterologie și parțial ginecologie,  precum: 

– identificarea problemelor renale, cum ar fi infecțiile sau apariția unor formațiuni; 

– identificarea leziunilor la nivelul organelor, cum ar fi cazul traumatismelor (cazuri de  traumatisme la nivelul abdomenului sau accidentele auto). De asemenea, ecografia  abdominală este utilă și în diagnosticarea cazurilor de hemoragie internă; 

– diagnosticul unor anumite tipuri de cancer, în funcție de vizualizarea formațiunilor: cancer de  pancreas, cancer hepatic etc.); 

– monitorizarea sarcinii- cu ajutorul ecografiei de abdomen inferior poate fi monitorizată sarcina  începând cu cel de-al doilea trimestru. În primele săptămâni de sarcină se preferă în general  ecografia transvaginală (sondă), cu ajutorul căreia poate fi monitorizat tipul sarcinii și evoluția  incipientă- astfel pot fi diagnosticate în timp util sarcinile extrauterine sau molare;

– ajutor în diagnosticarea unor afecțiuni digestive: dureri abdominale, febră, icter, afecțiuni a căror  durere se difuzează și la alte organe, cum ar fi în cazul apendicitei. 

Este important de știut faptul că ecografia abdominală poate fi performată atât în cazul adulților,  cât și în cazul copiilor, deoarece procedura este nedureroasă și nu produce radiații. Ecografia se  recomandă de către medic în scopul diagnosticării corecte a afecțiunilor sau ca măsură de prevenție  și monitorizare pre și post intervenții.  

Cum ne pregătim înainte de ecografie?  

Ecografia este o procedură non-invazivă care nu necesită pregătiri în prealabil. Dacă  medicul ți-a recomandat o ecografie abdominală pentru abdomenul superior, tot ce trebuie să faci  este să eviți consumul de lichide și alimente cu câteva ore înainte de examinarea propriu-zisă,  pentru ca imaginile să poată fi redate cu fidelitate. În cazul ecografiei abdominale inferioare este  nevoie să consumi lichide în prealabil, pentru ca vezica să fie plină, ajutând astfel la vizualizarea  mai bună a organelor. 

Ce indică rezultatele? 

Cu ajutorul ecografiei pot fi identificate cazuri de ficat gras, ficat mărit, diferite tipuri de tumori la  nivelul organelor, potențiale leziuni ca urmare a traumatismelor abdominale (cum ar fi ruptura de  ficat, pancreas, hemoragia internă etc.), „pietrele la rinichi” și calculii, afecțiuni la nivelul bilei,  colecistului, pancreasului sau splinei.  

În cadrul clinicii medicale MediBlue te așteptăm cu aparatură performantă pentru realizarea oricărui  tip de ecografie, dar și cu medici specialiști care îți stau la dispoziție cu informații clare despre  procedurile, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor abdominale.