Bolile cardiovasculare au o pondere crescută în țara noastră, România poziționându-se pe podium în clasamentul țărilor cel mai puternic afectate de boli vasculare. Este important ca pe parcursul vieții, indiferent de stilul de viață adoptat, să mergi la medic pentru realizarea consulturilor specifice pentru depistarea anomaliilor. Una dintre metodele de diagnosticare a problemelor ce țin de circulația sângelui este ecografia Doppler, o investigație non-invazivă și sigură, care oferă informații complexe despre sistemul vascular.

Ce este ecografia Doppler?

Ecografia Doppler este o tehnică imagistică cu ajutorul căreia sunt vizualizate vasele de sânge și este măsurat fluxul sangvin. Procedura folosește undele sonore, bazându-se pe efectul fizic cunoscut sub numele de Doppler (Christian Dopple, 1842) , prin care se evidențiază modificarea frecvențelor undelor sonore care se reflectă într-un obiect aflat în mișcare.

În timp, tehnologia Doppler s-a dezvoltat foarte mult, iar în prezent aceasta este folosită în cardiologie și chirurgie vasculară pentru depistarea unor afecțiuni precum: boala varicoasă, insuficiența venoasă cronică, arteriopatie obliterantă și alte afecțiuni vasculare.

Cum se realizează ecografia Doppler?

Ca orice procedură imagistică, pentru ecografia Doppler nu sunt necesare pregătiri speciale. Procedura presupune ca pacientul să se întindă pe masa specială pentru examinare, fiind necesar ca acesta să nu poarte haine în zona suprafeței care va fi examinată medical. Ulterior, medicul aplică un gel pe piele, care va ajuta transductorul să alunece și să evidențieze mai bine imaginile. Transductorul emite și detectează ultrasunetele, iar medicul îl mișcă pe zonele investigate pentru o investigare cât mai bună a vaselor de sânge. Pot fi astfel evidențiate probleme ale vaselor de sânge din zone precum arteră carotidă, vasele membrelor inferioare sau orice alte vase de sânge unde este nevoie de verificarea fluxului sangvin.

Care sunt situațiile în care este recomandată efectuarea unei ecografii Doppler?

Ecografia Doppler poate fi utilizată într-o multitudine de situații, fiind un real ajutor pentru identificarea cazurilor de circulație deficitară a sângelui. Evaluarea circulației sângelui se poate face în orice zonă a corpului, contribuind astfel la diagnosticarea și monitorizarea bolilor vasculare.

Cele mai frecvente situații în care se folosește ecografia Doppler sunt:

 • Monitorizarea stării de sănătate a gravidei și a stării placentare- monitorizarea fluxului sangvin spre placentă și evaluarea stării de sănătate a fătului;
 • Evaluarea stării de sănătate a pacienților care suferă de afecțiuni circulatorii;
 • Pregătirea pacienților în vederea performării intervențiilor chirurgicale;
 • Evaluarea post-operatorie a pacienților care au urmat tratamente pentru afecțiuni vasculare;
 • Investigații ale durerilor la nivelul membrelor superioare sau inferioare;
 • Evaluarea fluxului sanvin în articulații, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni reumatologice;
 • Diagnosticare boli cardiace.

Ce părți ale corpului pot fi evaluate prin Ecografia Doppler?

Ecografia Doppler are ca utilizare principală vizualizarea zonelor corpului vascularizate, pentru a observa circulația sângelui și eventuale probleme ce țin de acest proces. Zonele pe care poate fi realizată ecografie Doppler sunt:

 • Vene și artere de la nivelul membrelor superioare (mâini)- evaluarea fluxului sanguin la nivelul vaselor de sânge din brațe și antebrațe și extremități;
 • Vene și artere de la nivelul membrelor inferioare- evaluarea riscurilor de tromboză sau de formare a cheagurilor de sânge și a altor tipuri de probleme relaționate de circulația sângelui prin vase;
 • Vene și artere craniene- verificarea fluxului sanguin la nivelul craniului sau în zona cervicală;
 • Vene și vase de sânge de la nivelul abdomenului- problemele care țin de circulația sângelui pot fi ușor identificate cu ajutorul ecografiei Doppler pentru vasele de sânge abdominale;
 • Vene hepatice- ecografia Doppler poate fi utilizată pentru a identifica problemele vasculare de la nivelul ficatului;
 • Vase de sânge renale- identificare circulației deficitare a sângelui la nivelul rinichilor;
 • Vase de sânge de la nivelul splinei.

Care sunt afecțiunile ce pot fi diagnosticate cu ajutorul Ecografiei Doppler?

Ecografia Doppler este cu siguranță una dintre cele mai bune metode de diagnosticare și investigare a proceselor de circulație sanguină, reușind să identifice unele dintre afecțiuni astfel încât să se poată începe un plan eficient de tratament.

Afecțiunile ce pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei Doppler sunt:

 • Insuficiență venoasă, reflux venos, varice;
 • Boli cardiovasculare: afecțiuni care țin de fluxul sanguin la nivelul inimii sau presiune la nivelul vaselor de sânge sau camerelor inimii;
 • Probleme ce țin de fluxul sanguin către placentă, în cazul femeilor însărcinate;
 • Anevrisme, dilatări ale vaselor de sânge;
 • Probleme ce țin de tensiune arterială;
 • Probleme ale circulației sângelui la nivel renal;
 • Stenoza valvei aortice- flux redus de sânge spre aortă cauzat de deschiderea deficitară a valvei aortice;
 • Boală arterială periferică;
 • Tromboză venoasă sau arterială;
 • Ateroscleroză- prin detectarea plăcilor de aterom în artere (acest lucru duce la îngustarea vaselor de sânge și la diminuarea fluxului sanguin la nivelul vaselor de sânge).

Cum se pregătește pacientul pentru efectuarea unei Ecografii Doppler?

Înainte de realizarea unei ecografii Doppler este nevoie ca pacientul să urmeze câteva recomandări medicale, în funcție de zona pe care urmează să se efectueze verificarea. Spre exemplu, în cazul ecografiei Doppler pentru sarcină poate fi nevoie de menținerea plină a vezicii sau, din contră, golirea acesteia. În cazul ecografiei pentru tromboză sau alte afecțiuni venoase medicul poate recomanda stoparea sau continuarea anumitor tratamente, pentru a evalua corect rezultatele. În general se recomandă ca regulă îmbrăcarea hainelor lejere și respectarea în totalitate a recomandărilor medicale.

Dacă ai nevoie de o diagnosticare corectă a afecțiunilor vaselor de sânge, atunci ecografia Doppler poate fi un prim pas spre tratamentul corect. Vino în clinica MediBlue și realizează această investigație într-o facilitate medicală de top, de către medici specialiști cu experiență.