Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), aproximativ 2.3 milioane de femei erau diagnosticate în anul 2020 cu cancer mamar, tendință care de altfel este în creștere. Parte a corpului nostru, definindu-ne aspectul și identitatea, sânii reprezintă mai mult decât simple zone anatomice. Sânii hrănesc bebelușii după naștere, prin producția de colostru și lapte în primii ani de viață și de asemenea contribuie la un aspect specific feminin. Ca orice zonă a corpului, chiar și sânii au nevoie de îngrijire și nu facem referire aici la igiena intimă zilnică sau la produsele folosite pentru susținere, ci la consulturile periodice și la ecografia mamară.
Ce este ecografia mamară?
Ecografia mamară este o metodă imagistică de examinare a sânilor, având în vedere orice modificare morfologică la nivelul acestora. Ecografia mamară mai este cunoscută și sub numele de ecografie de sân și este o metodă imagistică folosită în cazul femeilor de până la 40 de ani pentru identificarea potențialelor probleme (mastită, verificarea implanturilor sau observarea unor formațiuni sau tumori), dar și în cazul femeilor peste 40 de ani, ca măsură complementară de vizualizare a structurii sânului, alături de mamografie.
Cum se efectuează ecografia mamară?
Ecografia mamară este o metodă imagistică ce folosește ultrasunetele pentru a evidenția caracteristicile și morfologia sânului. Pentru examinare se folosește o sondă, numită transductor, plasat pe suprafața pielii sânului. Pacienta stă întinsă, în vreme ce medicul direcționează transductorul pe sân. Pentru aceasta este indicat să știi că procedura necesită ca pacienta să se dezbrace de la brâu în sus. Ca orice ecografie, ecografia mamară este o metodă non-invazivă, nimic în timpul procedurii neproducând durere sau disconfort. Medicul poate apăsa ușor transductorul pentru a putea obține imagini clare ale structurilor fibroase ale sânilor, însă acest lucru nu presupune durere sau intervenții invazive.
Când se recomandă efectuarea ecografiei mamare?
Ecografia mamară este o investigație imagistică importantă de examinare a sânilor, care poate fi folosită pentru a identifica din stadii incipiente eventuale suspiciuni de formațiuni canceroase, dar și pentru a semnala anumite situații problematice la nivelul sânilor, cum ar fi nodulii, tumorile sau formațiunile provocate de mastită. Ecografia mamară trebuie să fie un examen clinic efectuat cu recurența, deoarece astfel poți afla din timp dacă suferi de anumite boli mamare, cum ar fi chisturile și tumorile benigne sau maligne.
Ecografia mamară este recomandată oricărei femei, însă ea se diferențiază ca investigație în funcție de vârsta pacientei. Astfel, până la vârsta de 35-40 de ani ecografia mamară este o metodă principală de investigație, în vreme ce după vârsta de 40 de ani această procedură secondează mamografia.
Situațiile care pot necesita realizarea unei ecografii mamare, pe lângă examinările periodice, sunt:
- apariția durerilor frecvente, separate de durerile specifice menstruației;
- Apariția unor leziuni sau tumefacții, a vânătăilor sau ulcerațiilor la nivelul sânilor;
- Apariția unor scurgeri mamelonare, fără legătură cu apariția colostrului sau laptelui matern, ca urmare a sarcinii;
- Apariția unor noduli sau a eritemului;
- Modificări ale consistenței sânului (este nevoie de verificarea periodică a acestora prin palpare, atât în cazul sânului, cât și la axilă).
Cine poate efectua ecografia mamară?
Preocuparea pentru sănătatea sânilor vizează orice persoană de gen feminin. Dată fiind rata ridicată de apariție a cancerului de sân, acest tip de investigație se recomandă oricând atunci când există suspiciuni de apariție a unor nereguli la nivel morfologic.
De asemenea, recomandarea de efectuare a ecografiei mamare se face și în cazul pacientelor al căror istoric familial include cazuri de cancer mamar sau de probleme la nivelul sânilor (inflamații, infecții, abces, chist mamar).
Cum ne pregătim peste ecografia mamară?
Nu există proceduri speciale de pregătire pentru ecografia mamară, însă iată la ce ar trebui să te aștepți atunci când te prezinți la medic pentru a face această investigație:
- medicul ginecolog sau medicul specialist imagistică te va invita în cabinet unde, beneficiind de intimitate, va trebui să te dezbraci de la brâu în sus;
- În decubit dorsal (poziție întinsă), medicul va aplica gelul pentru aparatul ecograf și va mișca transductorul pe suprafața sânului sau sânilor pentru a capta cât mai bine imaginile;
- În timpul ecografiei aparatul pozează zonele aferente glandei mamare, bidirecțională, dar și zona nodulilor axilari.
Cea mai bună perioadă de realizare a ecografiei de sân este în timpul primelor 10 zile ale ciclului menstrual, pentru ca sânii să nu fie influențați de modificări hormonale. În cazuri urgente însă, atunci când apar dureri sau tumefacții, ultrasonografia mamară poate fi realizată în orice moment.
Un lucru foarte important de menționat este faptul că ecografia mamară poate fi realizată de către toate pacientele, inclusiv de cele care alăptează sau sunt însărcinate. De asemenea, ecografia poate fi performață chiar și în situația sânilor operați, sau în cazul sânilor cu implant sau proteză mamară.
Care sunt avantajele pe care le oferă ecografia mamară?
Ecografia mamară este realizată cu zero disconfort pentru pacientă, fiind o investigație non-invazivă. În plus, avantajul major este acela al vizualizării formațiunilor nodulare, uneori chiar în stadiu incipient, lucru care permite și o monitorizare eficientă a evoluției acestora. Procedura este simplă, nu durează mult, iar rezultatele pot fi interpretate imediat, pentru a avea claritate cu privire la acestea.
Vino în clinica MediBlue pentru a realiza o ultrasonografie mamară. Ai grijă de sânii tăi și nu uita că examenul clinic, ecografia mamară și autopalparea te pot scuti de neplăceri la nivelul acestor părți anatomice.