În lumea medicinei obstetricale-ginecologice, endometrioza este o afecțiune ce necesită o înțelegere profundă, deoarece poate fi asociată cu o serie de complicații, printre care și infertilitatea. Această tulburare poate fi destul de dificilă pentru femeile care o experimentează, afectând calitatea vieții și capacitatea de a concepe.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care acoperă interiorul uterului, numit endometru, crește în afara acestuia. Acest țesut endometrial suplimentar poate apărea pe ovare, trompele uterine, sau alte organe din pelvis. În timpul ciclului menstrual, acest țesut se comportă la fel ca și endometrul normal: se îngroașă, se descompune și sângerează. Cu toate acestea, deoarece acest țesut este în afara uterului, nu are o cale de a părăsi corpul, ceea ce poate duce la inflamație, durere și formarea de aderențe.

Cauzele apariției endometriozei

Cauza exactă a endometriozei rămâne necunoscută, însă există mai multe teorii care încearcă să explice această afecțiune. Printre acestea se numără:

 • Retrogradarea menstruației: Se crede că în timpul menstruației, sângele menstrual și celulele endometriale pot fi retrogradate prin trompele uterine în pelvis, unde se atașează și cresc pe alte organe.
 • Modificări hormonale: Fluctuațiile hormonale, cum ar fi cele care au loc în timpul ciclului menstrual, pot influența dezvoltarea și evoluția endometriozei.
 • Factori genetici: Există dovezi că endometrioza poate fi moștenită în anumite familii.

Simptomele endometriozei

Simptomele endometriozei pot varia de la femeie la femeie și pot include:

 • Durere pelvină severă, care poate deveni cronică
 • Durere în timpul actului sexual
 • Dureri intense în timpul menstruației (dismenoree)
 • Sângerare menstruală abundentă sau sângerări între menstruații
 • Probleme de fertilitate sau dificultăți în conceperea unui copil

Diagnosticul și tratamentul endometriozei

Diagnosticul endometriozei implică de obicei o combinație de istoric medical detaliat, examen fizic și teste imagistice precum ecografia transvaginală sau rezonanța magnetică nucleară (RMN). Uneori, este necesară o intervenție chirurgicală minim invazivă, numită laparoscopie, pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul endometriozei poate include:

 • Medicamente pentru a controla durerea și inflamația, cum ar fi antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS)
 • Terapie hormonală pentru a suprima ciclul menstrual și a reduce simptomele
 • Chirurgie pentru a elimina țesutul endometrial suplimentar sau aderențele și pentru a îmbunătăți fertilitatea

Programați o consultație la specialitatea Obstetrică-Ginecologie

Dacă vă confruntați cu simptomele endometriozei sau aveți preocupări legate de fertilitate, nu ezitați să contactați echipa noastră de medici specialiști în obstetrică-ginecologie. Suntem aici pentru a vă oferi suportul și tratamentul necesar pentru a gestiona această afecțiune și pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele de sănătate reproductive.

Nu ezitați să ne contactați la 0774 679 003 sau să accesați Obstetrică-Ginecologie pentru a afla mai multe informații și pentru a programa o consultație.


Acest articol de blog este oferit cu scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfaturile medicale profesionale. Consultați întotdeauna un medic sau un specialist medical înainte de a lua decizii privind sănătatea dumneavoastră.