Atunci când devii părinte, una dintre principalele temeri (mai ales la primul copil) este  apariția febrei. Cumva este justificată teama aceasta de febră și mai ales de efectele sale, deoarece  o creștere foarte mare a temperaturii corporale poate conduce la declinul stării de sănătate a  copilului și la complicații severe. Febra însă trebuie privită din perspectiva mecanismului de  apărare și mai puțin ca stresor, așa că în cele ce urmează vom încerca să discutăm despre febra la  copii și despre ce poți face ca părinte pentru a avea grijă de copii tăi. 

Ce este febra? 

Febra este modul incipient prin care organismul ne semnalează prezența unui agent patogen  în interiorul corpului. Creșterea temperaturii corporale se datorează ”luptei” dintre anticorpi și  agenți patogeni (infecții, virusuri, bacterii), corpul încercând să ”ardă” agenții străini în încercarea  de a proteja organismul. Febra poate apărea moderat și constant, așa cum se întâmplă în cazul  erupțiilor dentare sau brusc și acut, însoțită de diaree sau vărsături, așa cum se întâmplă, spre  exemplu, în cazul gripei sau a infecțiilor la nivelul tractului digestiv.  

Febra este un indicator atât pentru infecții virale, cât și bacteriene, iar protocolul de  tratament este diferit de la caz la caz. În funcție de zilele de febră, de simptome și de răspunsul la  antitermice și analize, poate fi necesar să te prezinți la un control medical. Astfel, dacă apar  frisoane, temperatură crescută care nu cedează la antitermic sau convulsii, este imperios necesar  să mergi la medic cu copilul. 

Cel mai important atunci când vine vorba despre febră este să o verificăm, să o măsurăm  corect și bineînțeles să ținem copilul sub observație, să-l hidratăm și, atunci când simptomele nu  trec sau se întind pe mai multe zile, să mergem la consultul medical de specialitate.  

Cum se măsoară febra în mod corect? 

Instrumentul pentru măsurarea corectă a febrei este termometrul. Dacă în anii trecuți se  foloseau adesea termometrele cu mercur, care erau greu de citit și prezentau un oarecare risc de  spargere, în prezent sunt din ce în ce mai utilizate termometrele electronice sau digitale și  temometrele cu alcool. Acestea permit o citire facilă și mai puțin riscantă, permițându-ți să știi în  orice moment, cu un minim de efort, care este temperatura copilului.  

Temperatura se măsoară în primii 2-3 ani rectal, pentru o mai bună acuratețe a măsurării.  Practic un copil atât de mic nu va ști să țină termometrul la axilă, iar în general termometrele de  frunte pot înregistra într-un mod incorect temperatura. Din acest motiv medicii recomandă  măsurarea pe etape de vârstă astfel: 

  • 0-1 ani- intrarectal întotdeauna pentru acuratețe; 
  • 2-3 ani- intrarectal, iar în timpul somnului sau perioadelor de veghe cu folosirea termometrului  de frunte, la nevoie; 
  • peste 3-4 ani- măsurarea temperaturii la axilă.

Am măsurat- are febră! Ce este de făcut? 

Mai ales în primii 5 ani copiii fac adesea febră. Practic organismul reacționează la  majoritatea agenților patogeni prin producerea unei temperaturi corporale mai mari. Primul pas  atunci când observi că micuțul tău are temperatură este să nu te panichezi. Febră se consideră  temperatura corporală peste 38.5 grade, astfel că dacă observi o temperatură mai jos de atât tot ce  poți să faci este să supraveghezi copilul, pentru a vedea cum evoluează starea acestuia. 

Atunci când temperatura depășește 38.5 este nevoie să intervii cu antitermice.  Antitermicele au rolul de a reduce temperatura, iar unele dintre acestea pot avea și funcție  antiinflamatoare. Este foarte important în acest stadiu să realizezi analizele specifice și să mergi la  consultul medical. Exudatul și analizele de sânge pot identifica natura unei infecții, delimitând  infecțiile virale de cele bacteriene. Acest lucru este foarte important deoarece medicația se prescrie  doar în funcție de aceste aspecte. Astfel, în cazul unei infecții virale NU se administrează antibiotic,  în vreme ce în cazul unei infecții bacteriene este nevoie de acțiunea unui antibiotic. 

Important de reținut! Amintește-ți că atunci când temperatura corpului crește, scade  nivelul de hidratare. Așadar dacă copilul are febră, este important să stabilești un protocol eficient  de îngrijire bazat pe antitermic- apă/ ceaiuri/ săruri de hidratare- odihnă.  

Când ne prezentăm la medic? 

Dacă ai obținut rezultatele testelor rapide (exudat, sânge, urină), este de asemenea  important să stabilești și o programare la medicul pediatru. În general este nevoie de control  medical dacă simptomele de febră nu dispar după circa 3 zile de administrare a antitermicului, însă  există și situații când simptomele necesită prezentarea în regim de urgență la medic. 

Este important însă ca atunci când apare febra să nu te panichezi, ca părinte. Febra, așa  cum am spus, este un mecanism de apărare și ar trebui să îl înțelegem ca un ajutor din partea  organismului. În plus, copiii pot simți neliniștea părinților și pot deveni mai agitați, mai ales în  timpul controalelor. Cu calm, cu documentare despre subiect și cu explicarea etapelor de evaluare  medicală se poate trece mai ușor peste controalele medicale, dar și peste episoadele de febră. 

Specialiștii Clinicii MediBlue te așteaptă cu informații clare cu privire la febră și protocolul  de îngrijire, astfel încât tu și micuțul tău să fiți cât mai relaxați pe durata consultului și să fiți  pregătiți să depășiți aceste situații. Vino în clinică sau sună-ne pentru a stabili o programare pediatrică!