Considerat a fi mai mult o afecțiune specifică vârstei adulte, cu precădere în zona sarcinii și ușor spre menopauză, fibromul uterin este o tumoră ginecologică benignă care poate apărea oricând de-a lungul vieții, dar nu înainte de pubertate. Mai mult decât atât, afecțiunea este foarte comună, studiile arătând că aproape 70-80% dintre femei pot suferi de fibrom uterin la un moment dat al vieții. Pentru că este o modificare uterină cu o prevalență atât de mare, este important ca fibromul uterin să fie descoperit la timp, astfel că discutăm în acest material despre această afecțiune, despre simptome, dar și despre metodele specifice de tratament.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin, cunoscut și sub numele de miom, este o afecțiune care implică îngroșarea peretelui uterin. În unele cazuri, acest lucru poate avea ca efect creșterea în dimensiuni a uterului și chiar modificări la nivelul cavității abdominale, care apare ca fiind crescută în volum.
Care sunt cauzele apariției fibromului uterin?
În general nu se cunosc cauzele exacte pentru care apare fibromul uterin, însă se poate constata faptul că fibroamele cresc cel mai mult în dimensiuni în timpul sarcinii, iar modificările hormonale ar putea fi puse pe seama dezvoltării fiziologice a fibromului. De asemenea, dacă în istoricul familial al pacientei există persoane care au suferit de fibrom, șansele cresc destul de mult în favoarea moștenirii afecțiunii. Acest lucru înseamnă că fibromul uterin poate fi considerat a fi atât o moștenire genetică, cât și un dezechilibru hormonal, determinat contextual de situațiile prin care trece o femeie, de-a lungul vieții.
Care sunt factorii de risc ai fibromului uterin?
Pe lângă faptul că ereditar există predispoziția genetică de a moșteni această afecțiune și vârsta joacă un rol foarte important. Femeile în jurul vârstei de 30-40 de ani ar trebui să se prezinte la controlul ginecologic pentru a putea observa din timp anumite schimbări morfologice ce ar putea conduce la apariția fibromului uterin. De asemenea, fibromul poate apărea mai des la femeile supraponderale, greutatea fiind așadar un factor important de care ar trebui să ținem seama în cazul fibromului uterin.
Semne și simptome fibrom uterin
Fibromul uterin nu este în general o afecțiune tăcută, ci prezintă simptome destul de vizibile. Există totuși și cazuri asimptomatice, în care fibromul poate crește fără a prezenta simptome specifice. Cele mai multe dintre femei experimentează totuși anumite semne, cum ar fi:
– menstruații de lungă durată, neregulate, greu de urmărit și anticipat;
– sângerare continuă și uneori foarte abundentă, menoragii;
– durere pelvină și abdominală, dismenoree;
– senzație de presiune pelvină și durere abdominală, cauzată cel mai adesea de creșterea în dimensiuni a fibromului uterin și de alte modificări morfologice asociate;
– dureri lombare sau de spate, cauzate de poziția fibromului și de faptul că durerea radiază și spre alte zone;
– nevoia de a merge des la toaletă;
– dureri în timpul contactului sexual;
– probleme de infertilitate- în cazuri mai rare se poate întâmpla ca o femeie să nu poată rămâne însărcinată din cauza faptului că există un fibrom uterin. În cea mai mare parte a cazurilor fibromul permite instalarea sarcinii, însă infertilitatea poate conduce la verificări sub acest aspect, pentru a exclude posibilitatea existenței unei astfel de formațiuni.
Metode de diagnostic fibrom uterin
Un examen imagistic ginecologic poate identifica rapid prezența unui fibrom la nivelul uterului. Aparatura imagistică modernă poate evidenția chiar și formațiuni incipiente, permițând astfel implementarea tratamentului. Medicul specialist este cel mai în măsură să identifice tipurile de fibrom și să ofere un diagnostic corect, urmat de o opțiune de tratament.
Pentru a diagnostica în mod corect fibromul se pot folosi următoarele opțiuni de imagistică:
– ecografia trasvaginală- o sondă care poate oferi o imagine interioară a cavității uterine pentru a observa formațiunile;
– histeroscopia;
– rezonanță magnetică (RMN);
– CT.
Opțiuni de tratament fibrom uterin
Fibromul uterin se poate trata în două moduri și anume prin intervenție chirurgicală și prin folosirea tratamentelor medicamentoase. Tratamentele pe bază de medicamente includ antiinflamatoare, steroizi sau tratamente hormonale, în vreme ce tratamentul chirurgical presupune extirparea formațiunii. În unele situații se poate decide histerectomia, adică extirparea totală a uterului, mai ales în situațiile în care fibromul este foarte dezvoltat și pacientele nu își doresc sau nu mai pot face copii.
Desigur, este nevoie să fie luate în calcul câteva aspecte importante înainte de recomandarea tratamentului, care țin de istoricul pacientei: vârstă, număr de nașteri, avorturi, tipul menstruației (regulată/ neregulată, flux mediu/ flux abundent), alte medicamente sau alte tratamente pe care le ia pacienta și alte boli de care suferă ea sau membrii familiei.
Ai grijă de sănătatea ta și alege să mergi la controalele ginecologice care pot identifica în timp util fibromul uterin. Dacă prezinți simptome specifice sau dacă vrei să faci controalele ginecologice de rutină vino în clinica MediBlue pentru a te bucura de aparatură modernă și medici specialiști care te pot ajuta să ai grijă de sănătatea ta.