Ficatul este cea mai mare glandă și cel mai mare organ solid din organism, fiind poziționat chiar sub plămâni, în partea dreaptă a abdomenului. Acesta este format din patru lobi, la rândul lor alcătuiți din mii de lobuli (sau lobi mici).
Buna funcționare și sănătatea ficatului este în strânsă legătură cu un stil de viață echilibrat, fără excese. Din acest articol vei afla mai multe informații despre afecțiunile hepatice, dar și care sunt investigațiile recomandate pentru monitorizarea ficatului, pentru a putea evita problemele de sănătate cu care se poate confrunta acest organ.
Funcțiile ficatului în organism
Rolurile ficatului în buna funcționare a organismului sunt multiple și includ:
- reglarea nivelurilor chimice din sânge;
- eliminarea toxinelor din sânge;
- menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge;
- reglarea coagulării sângelui;
- producția de albumină;
- reglarea aminoacizilor;
- eliminarea bacteriilor din sânge și crearea de rezistență la infecții;
- stocarea de vitamine și minerale;
- procesarea glucozei.
Afecțiunile hepatice
Atunci când ficatul nu funcționează corect, întregul corp poate fi afectat, iar acest lucru se răsfrânge la nivelul întregii stări generale a pacientului. Principalele cauze ale afecțiunilor hepatice sunt reprezentate de infecții, probleme ale sistemului imunitar, cancer și tumori, dar și de anumite condiții medicale moștenite genetic.
Afecțiunile cauzate de infecții au cel mai adesea la bază visurul hepatic și includ:
- hepatita A
- hepatita B
- hepatita C
Afecțiunile cauzatoare de probleme ale sistemului imunitar sunt:
- hepatita autoimună;
- colangita biliară;
- colangita sclerozantă primară.
Afecțiuni cauzate de cancer și tumori:
- cancer hepatic;
- cancerul căilor biliare;
- adenom de celule hepatice.
Condiții moștenite genetic:
- hemocromatoza;
- hiperoxaluria;
- boala Wilson.
Există o serie de factori de risc care favorizează apariția afecțiunilor hepatice, cum ar fi:
- consumul excesiv de alcool;
- obezitatea;
- diabet de tip 2;
- tatuaje sau piercing-uri;
- injectarea drogurilor reutilizând acele;
- expunerea la sângele și la fluidele corporale ale altor persoane;
- contractarea de virusuri hepatice prin sex neprotejat;
- expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine;
- istoric familial de boală hepatică.
Simptomele afecțiunilor hepatice
Bolile de ficat nu provoacă întotdeauna simptome, ceea ce poate întârzia depistarea acestora, mai ales dacă pacienții nu efectuează regulat controale de rutină. Totuși, atunci când există semne ale unor probleme medicale, cele mai comune sunt:
- piele și ochi cu un aspect gălbui (icter)
- dureri abdominale și umflături
- umflarea picioarelor și a gleznelor
- piele iritată
- urină de culoare închisă
- culoare palidă a scaunului
- oboseală cronică
- greață sau vărsături
- pierderea poftei de mâncare
- tendința de învinețire
Diagnosticarea bolilor hepatice
Tratamentul pentru ficat depinde de diagnostic, așadar este important să se efectueze analizele necesare pentru stabilirea exactă a cauzei care determină probleme de sănătate. Unele afecțiuni hepatice pot fi remediate prin ajustarea stilului de viață (renunțarea la alcool, dietă echilibrată), în timp ce altele necesită tratament medicamentos sau chiar intervenții chirurgicale.
Investigațiile medicale pentru diagnosticarea bolilor de ficat pot include:
- testul bilirubinei serice – măsoară nivelurile de bilirubină din sânge. În cazul unor valori crescute, pacientul se poate confrunta cu o obstrucție a fluxului biliar sau cu o problemă în procesarea bilei de către ficat.
- testul albuminei serice – măsoară nivelul de albumină (o proteină din sânge). Nivelurile scăzute de albumină pot indica faptul că ficatul nu funcționează corect.
- timpul de protrombină – măsoară durata necesară pentru ca sângele să se coaguleze. Coagularea prelungită poate fi un semn al unor boli hepatice sau a unor deficiențe ale anumitor factori de coagulare.
- testul fosfatazei alcaline serice – măsoară nivelul enzimei fosfatază alcalină din sânge și evaluează funcționarea ficatului. De asemenea, prin intermediul acestei investigații se pot depista leziuni hepatice care pot provoca obstrucție biliară, cum ar fi tumori sau abcese.
- testul dalanin transaminazei (ALT) – măsoară nivelul alanin aminotransferazei, o enzimă găsită cu preponderență în ficat, care este eliberată în fluxul sanguin după lezarea acută a celulelor hepatice. Analiza investighează funcția hepatică și/sau evaluează tratamentul bolii hepatice acute, cum ar fi hepatita.
- testul aspartat transaminazei (AST) – măsoară nivelul de aspartat transaminaze, o enzimă care se găsește în ficat, rinichi, pancreas, inimă, mușchi scheletici și celule roșii din sânge, care este eliberată în fluxul sanguin ca urmare a unor probleme hepatice sau cardiace. Această enzimă este eliberată în sânge după lezarea acută a celulelor hepatice.
- testul gamma-glutamil transpeptidază – măsoară nivelul de gamma-glutamil transpeptidază, enzimă care se produce în ficat, pancreas și tractul biliar. Rolul testării este de a evalua funcția hepatică, pentru a obține date despre bolile hepatice și pentru a detecta ingestia de alcool.
- testul lactic dehidrogenazei – poate identifica leziuni tisulare și poate ajuta la diagnosticarea bolii hepatice. Această analiză se efectuează destul de rar.
- testul 5′-nucleotidazei – măsoară nivelurile de 5’-nucleotidază. În mod normal, această enzimă prezintă valori crescute mai ales în cazul pacienților care prezintă afecțiuni asociate cu colestaza (perturbarea formării sau obstrucția fluxului bilei).
- testul alfa-fetoproteinei – efectuat pentru a prezice riscul de cancer hepatic primar (carcinom hepatocelular) sau pentru a monitoriza eficiența tratamentului în anumite tipuri de cancer, cum ar fi hepatoamele.
- testul anticorpilor mitocondriali.
- testul seric al alfa-1 antitripsină (A1AT) – ajută la identificarea unei forme rare de emfizem la adulți și a unei forme rare de boală hepatică (ciroză) la copii și adulți.
- ecografie abdominală.
Atunci când observi semne ale unor posibile afecțiuni hepatice, programează-te cât mai repede pentru a beneficia de o evaluare medicală. Prevenția este esențială pentru a evita bolile hepatice, iar tratarea acestora imediat ce ele apar poate crește semnificativ șansele de a elimina disconfortul fizic și psihic. În cadrul clinicii MediBlue vei descoperi o echipă medicală gata să te sprijine pentru a depăși cât mai ușor anumite condiții ce pot interfera grav cu calitatea vieții.