Statisticile privind decesele cauzate de cancer de col uterin nu sunt deloc îmbucurătoare în  România. Conform Centrului de Informații pentru HPV și Cancer, 3380 de femei sunt  diagnosticate anual cu această afecțiune, în timp de 1805 mor din cauza bolii. Cancerul de col  uterin se situează pe locul 3 în România din punct de vedere al frecvenței. Unul dintre factorii care  poate duce la apariția acestei condiții medicale este virusul HPV (Human Papillomavirus), despre  care vom oferi informații în cuprinsul acestui material.  

Ce este HPV? 

HPV este un grup format din peste 200 de virusuri înrudite, dintre care unele se răspândesc  prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Tipurile de HPV cu transmitere sexuală se împart în  două grupe, și anume cu risc scăzut și cu risc ridicat. Dacă HPV-urile cu risc scăzut nu provoacă  boli de obicei, pot să apară uneori veruci în jurul organelor genitale, anusului, gurii sau gâtului. De  cealaltă parte, HPV-urile cu risc ridicat pot provoca diferite tipuri de cancer. Există aproximativ  14 tipuri de HPV cu risc ridicat, inclusiv HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 și  68.  

Reprezintă HPV o formă de cancer? 

HPV poate să apară la orice persoană, indiferent de sex, orientare sexuală, vârstă și de alte  caracteristici. Foarte multe persoane intră în panică atunci când sunt diagnosticate cu HPV,  deoarece se tem că ar putea avea cancer. 

De fapt, virusul HPV nu este o formă de cancer, însă, netratat, poate să ducă la dezvoltarea  bolii. În timp ce majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu prezintă niciun simptom sau  probleme de sănătate, virusul fiind unul comun, unele tulpini ale sale pot provoca modificări în  celulele colului uterin, anusului, penisului sau gâtului. Astfel, în timp, poate să apară cancerul. 

Cu toate acestea, este important de știut că nu toate infecțiile cu Human Papillomavirus  duc la cancer. Mai mult, majoritatea tipurilor de cancer pot fi prevenite dacă infecția este depistată  în timp util, prin controale ginecologice și teste recurente.  

Care este metoda de recoltare? 

Testele de screening sunt folosite pentru a depista infecția, chiar și în cazurile în care  pacientul este asimptomatic. În cazul femeilor, infecția HPV se poate diagnostica în timpul unui  control ginecologic de rutină. 

Testele de depistare a cancerului de col uterin includ:

  • testul HPV care verifică celulele cervicale pentru HPV cu risc ridicat 
  • testul Babeș Papanicolau care verifică modificări ale celulelor cervicale ce pot fi cauzate  de HPV cu risc ridicat 
  • testul HPV/Pap  

Testul HPV presupune introducerea unui speculum în vagin, astfel încât medicul să poată  observa colul uterin și apoi să recolteze o probă de celule cu o perie de dimensiuni mici. Procedura  durează doar câteva secunde și provoacă un ușor disconfort, dar nu durere. Dacă se face testul  Babeș Papanicolau în același timp, proba va fi folosită pentru ambele examene medicale. 

Care sunt rezultatele testului? 

Rezultatele testului HPV pot fi pozitive sau negative. Un rezultat pozitiv al testului indică  faptul că în eșantionul de celule cervicale au fost găsite dovezi ale unei infecții cu o tulpină cu risc  ridicat de HPV. Dacă a fost efectuată genotipare HPV, rezultatele pot indica tulpina individuală  de HPV detectată. De cealaltă parte, un rezultat negativ al testului HPV înseamnă că nu sunt dovezi  ale unei infecții. 

Care sunt cele mai periculoase tulpini HPV? 

În prezent, cancerul de col uterin este singurul cancer cauzat de HPV pentru care sunt  disponibile teste de screening. Genotiparea HPV are ca scop, de obicei, depistarea tulpinilor HPV  16 și 18, tulpini asociate cu cel mai mare risc de cancer, dar uneori include și testarea altor tipuri  de HPV cu risc ridicat. O infecție Human Papillomavirus poate recidiva după mulți ani, astfel că  sunt necesare controalele ginecologice de rutină.  

Tratament și vaccin 

Infecția cu HPV în sine nu poate fi tratată, însă există tratamente pentru modificările  celulelor precanceroase cauzate de infecția cu risc ridicat. Cele mai multe femei care prezintă  modificări celulare de acest tip sunt tratate prin procedura de excizie electrochirurgicală în buclă  (LEEP), care este o metodă de îndepărtare a țesutului anormal. 

În ceea ce privește leziunile precanceroase vaginale, vulvare, peniane și anale, precum și  verucile genitale, metodele de tratament sunt multiple: medicamente topice, excizie chirurgicală,  criochirurgie și terapie cu laser. 

Vaccinul împotriva HPV este cea mai sigură metodă de prevenire a infectării. Pentru ca  anticorpii să se formeze, se recomandă vaccinarea de rutină la vârsta de 11-12 ani, în unele cazuri  chiar mai devreme (9 ani). În cazul în care nu s-a efectuat acest vaccin în copilărie sau la pubertate,  s-a dovedit că acesta poate asigura protecție suplimentară dacă este administrat până la 26-27 de  ani. 

În cadrul clinicii MediBlue pacienții beneficiază de consiliere pentru a înțelege mai bine  cum să gestioneze infecția cu HPV, dar și cum o pot preveni. De asemenea, tratamentele au o rată  mare de succes, mai ales în cazul persoanelor care efectuează controalele de rutină.