Afecțiunile cardiace sunt unele dintre cele mai comune probleme ce afectează populația lumii, iar contrar așteptărilor acestea pot să apară oricând pe parcursul vieții și nu doar la vârsta adultă sau chiar în cazul vârstnicilor. În ciuda faptului că a crescut speranța de viață, în România mai mult de jumătate din decesele anuale au cauze relaționate de bolile cardiace, iar România ocupă, din păcate, primul loc în Europa ca mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, există metode de diagnosticare corectă a afecțiunilor cardiovasculare, iar unul dintre instrumentele de bază este holterul EKG.

Ce reprezintă monitorizarea prin dispozitivul Holter?

Dispozitivul Holter, de la care vine de altfel și numele procedurii, este un dispozitiv care permite măsurarea tensiunii arteriale în regim ambulatoriu, pentru o durată de 24 de ore. Acest lucru presupune ca pacientul să fie monitorizat permanent în tot acest timp, sub aspectul ritmului cardiac.

Aparatul este prevăzut cu electrozi care se montează pe pieptul pacientului (în zona toracică), iar în cazul în care medicul specialist cardiologie consideră necesar, aparatul poate continua monitorizarea și pentru perioade mai mari de timp.

Ce măsoară holterul EKG?

Holterul EKG este un instrument deosebit de important, care măsoară nivelul tensiunii arteriale, iar din acest motiv aparatul mai este numit și holter TA sau holter EKG TA. Holterul EKG este folosit pentru a observa eventuale creșteri sau scăderi ale ritmului cardiac sau eventuale anomalii și aritmii. Pe scurt, un holter EKG este un instrument menită să acopere zona de activitate cardiacă, urmărind eventuale tulburări de ritm cardiac.

Care sunt indicațiile pentru monitorizarea prin Holter EKG?

Este important de menționat faptul că un holter EKG și monitorizarea cu ajutorul acestuia sunt recomandate doar în cazul pacienților la care se constantă o tulburare de ritm cardiac. Aceste tulburări sunt în general descoperite în timpul controalelor de rutină sau în cazul specific în care pacientul se simte rău.

În cabinetul medical un pacient poate fi supus unor teste care monitorizează ritmul cardiac, iar dacă acestea arată eventuale anomalii cardiace medicul poate face recomandarea de urmărire în regim ambulatoriu. Spre exemplu, tulburările de ritm cardiac pot însemna o afecțiune per se, însă în același timp ele pot fi generate și de teama generată de control, de o stare de agitație nervoasă sau pur și simplu de efort fizic. În general medicul permite pacientului să se liniștească și să se relaxeze înainte de a începe măsurătorile, tocmai pentru a evita situația unor probleme aparent nejustificate. Dacă însă la controale diferite sau în cadrul aceluiași control apar probleme de tipul tulburărilor cardiace, medicul poate recomanda monitorizarea cu un holter EKG.

În consecință, holterul EKG se folosește pentru a observa gradul de severitate al unei tulburări, iar problemele în cazul cărora este recomandată o astfel de monitorizare includ:

  • Pacienți care prezintă aritmii și a căror ritm cardiac nu se reglează cu ușurință;
  • Pacienți care suferă de palpitații;
  • Pacienții care au trecut prin episoade de pierdere a conștiinței;
  • Pacienți care suferă de ischemie sau cardiopatie ischemică;
  • Pacienți la care se observă tulburări cardiace, dar care nu prezintă simptome fizice (palpitații, pierdere a conștiinței, vertij etc.)

Cum se realizează monitorizarea cu holterul EKG?

Monitorizarea tulburărilor cardiace cu ajutorul unui holter EKG presupune o procedură non-invazivă, nedureroasă și nederanjantă. Practic pacientul nu simte disconfort, deși trebuie să poarte electrozii și unitatea de înregistrare pentru circa 24 de ore. Pacientului i se montează electrozii, care sunt conectați la o unitate de măsurat, la un aparat de dimensiuni mici, care se montează la nivelul taliei sau gâtului. În general se preferă ca monitorizarea să fie efectuată în perioade de timp în care pacientul nu este supus la stres sau la efort fizic, pentru ca măsurarea să se facă în condiții cât mai bune, neafectate de alți stimuli. Pacientul își urmează apoi activitățile zilnice, iar după numărul de ore setate pentru monitorizare se face analiza și stabilirea rezultatului.

Cum ne pregătim pentru monitorizarea cu ajutorul holterului EKG?

Nu sunt necesare pregătiri speciale pentru monitorizarea cu ajutorul holterului EKG, însă ceea ce este foarte important este ca pacientul să nu renunțe pe durata procesului la medicația sa stabilită deja. Pregătirea corpului pacientului este de asemenea important, deoarece este nevoie de o înregistrare cât mai clară a datelor. De aceea este nevoie ca pielea să fie lipsită de pilozitate (se rade suprafața de piele pe care se montează electrozii) și pe suprafața acesteia se recomandă să nu se aplice produse cosmetice sau dermato-cosmetice de îngrijire. De asemenea, este nevoie ca pe parcursul monitorizării pacientul să poarte haine mulate sau mai lipite de corp, care să asigure pe cât posibil menținerea electrozilor la nivelul pielii.  

Vino în clinica MediBlue pentru a face verificările necesare în cazul ritmului tău cardiac. Te așteptăm cu aparatură performantă și cu medici pregătiți să îți vină în ajutor pentru identificarea problemelor tale de sănătate cardiacă, dar și pentru tratarea acestora.