Felul în care lucrează organismul uman se datorează în mare parte și hormonilor, iar hormonii sunt secretați de către glandele endocrine. Hormonii sunt deosebit de importanți, deoarece ei stau la baza multor procese care se desfășoară în corpul nostru. Creșterea, sarcina, dezvoltarea ritmurilor circadiene, ciclurile menstruale, acestea sunt doar câteva dintre aspectele în care sunt implicați hormonii.

Ce este endocrinologia?

Endocrinologia este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul hormonilor, dar și al glandelor care îi produc. De asemenea, tot endocrinologia se ocupă de studierea proceselor determinate de hormoni, cum ar fi dezechilibrele sau bolile.

Când trebuie să te prezinți la un control endocrinologic?

Atunci când apare un dezechilibru la nivel hormonal, primul pas pe care trebuie să îl faci este să mergi la un medic specialist endocrinologie. Unele simptome s-ar putea să nu te conducă cu gândul la o problemă endocrinologică, însă poți merge în primă instanță la medicul de familie.  Acesta te va putea direcționa spre un medic endocrinolog, dacă simptomele tale vor ridica suspiciunea de dezechilibru hormonal.

Dezechilibrele hormonale sunt de cele mai multe ori răspunsul unor boli care afectează glandele endocrine, adică exact glandele care produc acei hormoni. Glandele care produc hormoni și care pot așadar să sufere dezechilibre sunt:

– tiroida și paratiroida (care produc afecțiuni tiroidiene);

– glandele suprarenale;

– pancreas;

– ovare;

– hipofiză;

– hipotalamus;

– glanda pineală;

– glanda pituitară.

Care sunt cele mai frecvente boli endocrinologice?

Dincolo de dezechilibrele hormonale ”minore”, care pot fi tratate relativ ușor, există și o serie de afecțiuni care au o răspândire foarte mare. Iată care sunt acestea:

Hipertiroidism, respectiv hipotiroidism

Glanda tiroidă sau glanda fluture este cea care controlează aproape toate procesele organismului. Modul de funcționare al celulelor, mușchilor, țesuturilor, este controlat de către tiroidă. Tiroida funcționează cu ajutorul unei cantități echilibrate de iod din organism. Dezechilibrele la nivelul tiroidei se manifestă prin producția de hormoni în exces, situație care se numește hipertiroidism și producția deosebit de mică de hormoni, caz în care pacientul suferă de hipotiroidism.

Osteoporoza

Această afecțiune se manifestă prin sensibilitatea crescută a oaselor la demineralizare, situație în care crește predispoziția pacientului de a suferi fracturi sau leziuni.

Sindrom Cushing

În cazul sindromului Cushing se observă secreția crescută de hormoni numiți cortizol. Ca manifestări specifice bolii pot fi menționate: obezitatea, hipertensiunea arterială și uneori diabet zaharat.

Boala Addison

La polul opus sindromului Cushing, boala Addison presupune secretarea unui nivel foarte redus de cortizol și aldosteron.

Sindromul ovarelor polichistice

În cazul sindromului ovarului polichistice sunt observate mici chisturi care apar la nivel organelor și care influențează foarte mult modul de comportare al organismului. Sindromul ovarelor polichistice poate conduce la infertilitate, iar dintre manifestările cele mai frecvente pot fi enumerate: acneea, pilozitatea excesivă pe corp și față, creștere în greutate, sau modificări în comportamentul alimentar.

Diabetul

La baza apariției formelor de diabet stă pancreasul, unui dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Hormonul pe care îl produce pancreasul poartă denumirea de insulină, iar aceasta are rolul de a transporta glucoza la nivelul celulelor, pentru a fi transformată în energie.

În diabet există un dezechilibru în ceea ce privește producția de hormoni, iar diabetul poate fi de mai multe tipuri. 

De ce este important controlul endocrinologic periodic?

Glandele endocrine trebuie să mențină un echilibru perfect astfel încât starea de bine a organismului să nu fie afectată. Atunci când însă se produce un dezechilibru, este imperios necesar să mergi la medic, deoarece organismul va funcționa defectuos.

Este important să mergi la un control endocrinologic periodic deoarece făcând acest lucru în mod regulat vei putea ști din timp dacă apar anumite modificări la nivelul organismului tău. În vreme ce unele dezechilibre hormonale sunt vizibile cu ochiul liber, altele sunt recesive și se pot observa mai târziu în timp.

Medicul endocrinolog este cel care poate pune un diagnostic corect, iar acesta poate solicita anumite teste care să confirme unele bănuieli. Astfel, medicul va realiza, în primă fază, un examen fizic, în cadrul căruia va analiza nivelul pilozității, aspectul pielii, aspectul corpului ca întreg și va verifica eventuale disfuncții.

De asemenea, medicul va măsura valorile tensiunii arteriale, va lua pulsul și va lua în calcul și istoricul familial, înainte de a recomanda alte teste prin care să se confirme un anumit diagnostic.

La nevoie, medicul poate recomanda realizarea unor teste de sânge și urină, prin care să se facă determinarea cantitativă a hormonilor, dar și anumite teste de imagistică (ecografie) prin care să se observe anumite afecțiuni la nivelul glandelor endocrine.

Cele mai cunoscute simptome ale afecțiunilor endocrinologice sunt:

 – modificările (relativ bruște) de comportament;

– modificări la nivel corporal (creștere sau scădere în greutate);

– gușă;

– pilozitate în exces;

– transpirație abundentă;

– sensibilitate extremă la modificări de temperatură;

– căderea părului.

Atunci când te prezinți din timp la medicul endocrinolog poți depista din timp anumite boli cu specific endocrinologic și le poți trata sau ține sub control cu o mai mare ușurință. De asemenea, mergând la controalele periodice, poți observa care sunt reacțiile organismului la anumite medicamente, dacă există reacții adverse, sau cum pot fi ajustate dozele de tratament, astfel încât rezultatele să fie optime.

Alege să îți urmărești starea de sănătate și să te prezinți la medic de îndată ce constați schimbări la nivelul modului de funcționare a organismului tău. Este important să discuți cu un medic cu specializare endocrinologie pentru a monitoriza îndeaproape disfuncțiile de la nivelul glandelor, deoarece hormonii sunt cei care controlează cea mai mare parte a acțiunilor noastre zilnice.

Vino în clinica MediBlue și alege controale periodice, dar și pachete de analize care să te ajute să ai grijă de sănătatea corpului tău.