Igiena orală este unul dintre cele mai importante lucruri la care ar trebui să fii atent de-a lungul vieții, deoarece de aceasta poate depinde, de multe ori, sănătatea întregului organism. Pe lângă faptul că dinții sunt părți ale cavității bucale care nu se regenerează (căderea dinților de lapte aduce cu sine apariția dinților permanenți și finali), ei sunt suportul pentru o multitudine de procese, de la masticație la vorbire. Pentru că dinții sunt atât de importanți pentru organismul uman este necesar ca la fiecare 6 luni să mergi la un control medical stomatologic, iar despre importanța acestui control discutăm în cele ce urmează.
Ce este un control medical periodic?
Un consult medical periodic presupune o vizită recurentă în cabinetul medicului stomatolog, pentru ca acesta să păstreze un istoric la afecțiunilor și soluțiilor adoptate pentru dantura ta. Spre exemplu, dacă un medic stomatolog intervine la nivelul dinților pentru un implant sau pentru un periaj dentar, acestea sunt lucruri care ar trebui să fie consemnate în fișa ta ca pacient, astfel încât orice altă intervenție ulterioară să se facă în baza intervențiilor precedente.
Ce este un control stomatologic?
Un control stomatologic este mai înainte de orice o măsură preventivă foarte importantă în care pot fi identificate principalele probleme dentare care afectează sănătatea orală. Un control stomatologic urmărește existența unor probleme dentare, în principal, însă în timpul acestuia pot fi identificate și alte situații deficitare care țin de igiena orală.
Medicul stomatolog vizualizează cavitatea bucală, fiind atent la următoarele probleme care pot afecta dinții și sănătatea orală:
- Carii incipiente – mai dificil de detectat cu ochiul liber, pentru care medicul folosește instrumentar specific;
- Demineralizări ale dinților- cauzate de afecțiuni precum reflux gastric sau consum de alimente cu aciditate mare;
- Tartru/ placă bacteriană și pete dentare- cauzate de consumul de cafea și tutun;
- Fisuri sau microfisuri la nivel dentar;
- Gingivită sau retracție gingivală (cauzate de episoade de bruxism sau de alte probleme ce țin de igiena dentară);
- Carii profunde;
- Implanturi;
- Albire profesională a dinților, detartraj cu ultrasunete, airflow etc.
Cum decurge un control stomatologic?
Controlul stomatologic presupune mai înainte de orice o discuție cu medicul stomatolog, discuția în care acesta poate pune întrebări cu privire la problemele întâmpinate și eventual despre istoricul medical. Medicul va pune de asemenea și întrebări cu privire la eventuale alergii la medicamente, pentru a putea administra în mod corect eventuale produse medicale și tratamente.
Controlul stomatologic propriu-zis presupune examinarea de către medicul stomatolog a cavității bucale, pentru a putea observa problemele apărute de la ultimul control. Medicul folosește instrumentar specific pentru un cabinet stomatologic, iar în cazul în care în cabinet sunt performate și lucrări de chirurgie, el poate folosi și microscopul pentru o vizualizare mai detaliată a cavității bucale.
Pentru cazurile în care este necesară intervenția la nivelul gingiilor medicul poate performa și o radiografie, cu ajutorul căreia să poată vedea structura osoasă, dar și dispunerea dinților în arcada gingivală.
Când să mergi la medicul stomatolog?
În mod normal educația igienei orale începe încă din copilărie, o dată cu periajul dentar. Ulterior, copiii trebuie învățați să meargă la medicul stomatolog pentru monitorizare constantă, mai ales după creșterea dinților definitivi. Pe parcursul trecerii spre viața de adult este necesar să mergi la medic ori de câte ori întâmpini o problemă, dar și ca măsură preventivă. Dacă ai nevoie de un periaj dentar, dacă observi apariția cariilor sau te confrunți cu halenă (respirație urât mirositoare), tartru sau placă bacteriană, atunci este necesar să mergi la medic pentru tratament dentar.
Prevenția afecțiunilor dentare
Cel mai simplu mod de a preveni apariția problemelor dentare este menținerea igienei orale. Curățarea frecventă a dinților cu o pastă de dinți adecvată, folosirea aței dentare și schimbarea frecventă a capetelor pentru periuță sau chiar a periuțelor reprezintă reguli de bază pentru igiena orală.
De asemenea, controalele periodice la medicul stomatolog pot preveni cariile și alte afecțiuni dentare precum parodontoza, gingivita sau alte afecțiuni orale. Este nevoie să nu aștepți ca afecțiunile să se dezvolte treptat și să nu mai poată fi reparate ulterior, ci să te prezinți la medic încă de la primele semne și simptome. Durerea poate fi un prim semn că dinții au de suferit, însă o vizită în cabinetul medicului te poate scuti de dezvoltarea cariilor și de necesitatea de a plăti mai mult pe viitor pentru rezolvarea problemelor.
Medicul stomatolog este specialistul care te poate ajuta să ai grijă de dantura ta, oferindu-ți tratamentul de care ai nevoie și performând intervențiile necesare pentru remedierea problemelor și salvarea dinților. Controlul medical ajută la păstrarea unei danturi sănătoase și rezistente, care să îți permită să te bucuri de un organism sănătos. Cariile pot influența procesul de masticație și implicit digestia, iar durerea dentară te poate afecta la nivelul stării de bine.
Ai grijă de dantura ta și stabilește o programare în clinica MediBlue pentru a beneficia de servicii stomatologice care să te ajute să te bucuri de un zâmbet sănătos. Nu lăsa problemele gingivale să îți afecteze starea de bine, ci ai grijă de dantura ta, pentru ca aceasta să fie pe deplin protejată.