Perioada sarcinii, deși frumoasă și plină de provocări deosebite, este și o sursă constantă de griji pentru viitoarea mamă, deoarece simbioza este directă. Practic, în perioada celor nouă luni de sarcină tot ceea ce face, consumă sau experimentează mama se transferă într-o oarecare măsură la făt, astfel că grija față de aceste aspecte ar trebui să fie maximă. Unul dintre pericolele la care poate fi expus fătul este infecția cu citomegalovirus. Acest virus este destul de problematic și este nevoie de analize și monitorizare medicală, dar și de tratament eficient.

Ce este citomegalovirusul?

Citomegalovirusul este un virus herpetic, aflat în organismul uman în permanență, dar într-o stare inactivă. Activarea se face atunci când sistemul imunitar al persoanei este slăbit, pentru că practic organismul nu poate lupta cu infecția. De asemenea, dacă o persoană a primit tratament, iar virusul a devenit latent, acesta se poate reactiva dacă sistemul imunitar este compromis.

Având în vedere discuția despre imunitate este lesne de înțeles de ce femeile însărcinate sunt o categorie expusă la pericolele pe care le aduce acest virus. Organismul femeii însărcinate este sensibil, marcat de o multitudine de schimbări hormonale, iar acest lucru înseamnă că și citomegalovirusul se poate activa ușor, transmițându-se ulterior la făt.

Cum se transmite citomegalovirusul?

Citomegalovirusul se transmite în general prin fluide corporale, spermă, salivă, transplanturi sau sânge. În cazurile persoanelor care sunt infectate în absența sarcinii vorbim despre o transmitere fie prin contact sexual cu persoana infectată, fie prin atingerea zonelor conjunctive (ochi, nas, gură) după contactul cu o persoană infectată. În cazul femeilor însărcinate, acestea pot transmite citomegalovirusul prin următoarele moduri la făt:

– prin laptele matern (dacă pacienta suferă de citomegalovirus și virusul este activ);

– transplacentar- prin intermediul placentei care permite trecerea substanțelor din corp spre făt;

– în timpul nașterii, la angajarea fătului în canalul de naștere sau prin cezariană, la contactul cu fluide corporale ale mamei.

Care este impactul infecției cu citomegalovirus asupra sarcinii?

Sacă virusul se activează în timpul sarcinii, riscul de transmitere la făt este destul de mare. În general bebelușii care se nasc purtătorii ai infecției pot suferi de microcefalie, defect de auz (surditate), restricții de creștere, icter sau ascită, simptome care de cele mai multe ori pot fi identificate imediat după naștere, ca urmare a analizelor și controalelor medicale, dublate de teste de sânge.

Problema cea mai acută de fapt în cazul citomegalovirusului este aceea că o femeie care a suferit din cauza infecției în trecut se poate lovi de o reactivare a acestuia. Dacă reactivarea are loc atunci când pacienta este însărcinată, există posibilitatea pierderii sarcinii din cauza infecției cu citomegalovirus.

Care sunt simptomele cu citomegalovirus în sarcină?

Pacientele însărcinate care suferă de infecția cu citomegalovirus pot prezenta unele simptome, însă de cele mai multe ori acestea sunt recesive. Totuși, există și câteva semne care indică faptul că organismul și sistemul imunitar sunt afectate, iar dintre acestea putem menționa:

– durere musculară;

– febră;

– oboseală;

– dureri de cap sau gât;

– simptome similare unei stări de gripă și răceală;

– apariția unor pete pigmentare.

Diagnosticarea citomegalovirusului

Pentru a afla dacă o persoană este sau nu infectată cu acest hipervirus, este nevoie de analize de sânge care pot confirma prezența anticorpilor. Anticorpii sunt produși de către organism pentru a putea lupta împotriva infecției.

În cazul femeilor însărcinare, pentru evaluarea riscurilor de transmitere a citomegalovirusului la făt, medicul specialist obstetrică-ginecologie poate recomanda efectuarea unei amniocenteze, care, așa cum îi spune și numele, este o analiză care se face pe baza lichidului placentar. În cazul în care este nevoie să se urmărească transmiterea la făt ca urmare a infectării pacientei spre apropierea termenului de naștere, medicul va solicita realizarea analizelor specifice bebelușului, încă din primele zile de viață în afara uterului.

Prevenția împotriva citomegalovirusului

În mod normal, cel mai important aspect care ține de prevenție este respectarea unor reguli de igienă personală. Curățarea corectă a tegumentelor, spălarea mâinilor și dezinfectarea fac parte din ritualul de igienă necesar pentru a limita transmiterea citomegalovirusului. De asemenea, este important ca pacienții să fie atenți la stilul de viață, evitând perioadele stresante și situațiile care le pot compromite sistemul imunitar.

Tratamentul infecției cu citomegalovirus

În unele situații, oricât de multe și vaste ar fi măsurile de prevenție, acestea nu par să aibă efect, mai ales în cazul persoanelor cu sistem imunitar depreciat, ca urmare a aplicării unor tratamente puternice. Tratamentul pentru citomegalovirus implică folosirea unor medicamente antivirale, care au ca efect încetinirea răspândirii virusului. De asemenea, mai pot fi recomandate medicamentele analgezice, menite să ușureze simptomele infecției, să scadă febra și să amelioreze durerile. În cazul în care simptomele sunt mai grave și sunt afectate organele, medicul poate recomandat spitalizarea pacientului și menținerea acestuia sub urmărire medicală.

Deși citomegalovirusul este prezent în corp pe întreaga durată a vieții, dezechilibrele pot cauza activarea acestuia. Dacă vrei să realizezi analizele pentru identificarea anticorpilor, în sarcină sau în absența acesteia, atunci vino în clinica MediBlue pentru a te bucura de servicii medicale de specialitate care pun accentul pe starea ta de bine și pe sănătatea ta.