Organismul uman este un tot unitar care funcționează datorită conlucrării corecte a fiecărui organ în parte. În mod normal, există un echilibru la nivelul organismului, însă acesta este destabilizat atunci când apar anumite probleme, cum ar fi infecțiile virale sau bacteriene. Una dintre infecțiile bacteriene care pot afecta organismul uman este Escherichia Coli, o infecție destul de comună, dar care poate afecta diverse zone ale corpului, cu simptome destul de evidente.

Escherichia Coli, cunoscută și sub numele de E.coli, este o bacterie care se găsește în intestinul gros al oamenilor și animalelor și care are un rol în procesele de digestie. Există așadar mai multe tulpini de E.coli și nu toate acestea sunt problematice, însă în cazul unor dezechilibre bacteria în sine poate produce anumite patologii. Cele mai multe dintre tulpini sunt inofensive, însă celelalte pot produce afecțiuni precum: toxiinfecții alimentare, probleme digestive și infecții la nivelul tractului urinar.

Care sunt cauzele apariției E.coli?

Principalul motiv pentru care apar infecțiile cu Escherichia Coli se datorează consumului de alimente contaminate cu anumite tulpini de E.coli. Alimentele contaminate includ carnea insuficient preparată termic sau alimentele incorect gătite, dar și fructele sau legumele care nu sunt curățate și spălate suficient. De asemenea, gama de lactate nepasteurizate (laptele nepasteurizat) pot fi o sursă de infectare, deoarece bacteria se poate dezvolta ușor în acest mediu, iar efectele se văd la nivel de tract gastrointestinal.

O altă cauză poate fi folosirea apei contaminate, cum ar fi în cazul înotului și folosirea în comun a apei din bazine. Alte cauze țin de igiena deficitară și de contactul cu persoane purtătoare ale acestei bacterii, dar și de lipsa igienei la nivelul spațiilor de gătit. Spațiile de gătit ar trebui să fie mereu curate și igienizate, deoarece unele alimente pot dezvolta foarte multe bacterii, ce se pot transmite organismului uman (exemplu- carnea crudă).

Care sunt factorii de risc pentru apariția E.coli?

Factorii de risc implică igiena defectuoasă, contactul cu persoane care sunt infectate cu bacteria E.coli sau contactul cu instrumentar medical nesterilizat. De asemenea, un sistem imunitar slăbit poate fi afectat mai ușor de această bacterie, așadar este importantă grija cu privire la aportul de vitamine și substanțe nutritive de care are nevoie organismul pentru a face față provocărilor ridicate de bacterii cum ar fi E.coli.

Cum se manifestă infecția cu Escherichia Coli?

E-coli este o bacterie care produce o panoplie de simptome, în funcție de zona afectată. De multe ori simptomele pot indica alte afecțiuni, iar din acest motiv este important consultul medical și analizele care pot să confirme prezența bacteriei în organism.

În funcție de problemele pe care le produce E.coli, simptomele pot fi următoarele:

•  Infecții intestinale: dureri de burtă severe sau moderate, crampe abdominale, diaree acută sau moderată, scaune cu sânge, febră, greață și vărsături, senzație de vertij, amețeală;

•  Infecții respiratorii: respirație sacadată, febră, tuse, sau complicații ale acestor simptome, cum ar fi pneumonia;

•  Infecții urinare: o infecție urinară cauzată de E.coli se identifică prin senzația imperioasă de a urina, dureri în timpul ruinării, durere la contact sexual, urină cu caracteristici modificate (miros, culoare etc.), usturime la urinare etc.

În general cel mai frecvent simptom este durerea, indiferent de tipul infecției cu E.coli. Apariția durerii este uneori moderată, însă în unele cazuri acesta poate suferi un crescendo, ajungând să devină din ce în ce mai acută, situație care de cele mai multe ori îi determină pe pacienți să meargă la medic.

Prevenție și tratament E.coli

Prevenția împotriva E.coli face referire la respectarea în primul rând a condițiilor de igienă și la igienizarea lucrurilor de folosință comună. Este nevoie de curățarea temeinică a ustensilelor de bucătărie, mai ales a tocătoarelor sau a dispozitivelor cu care intră în contact alimente precum: carnea crudă, ouăle sau lactatele.

Se recomandă, de asemenea, precauție în ceea ce privește contactul cu animalele, deoarece și acestea pot fi purtătoare ale bacteriei. Este nevoie de curățarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau igienizarea acestora cu produse speciale.

În cazul consumului de alimente acestea ar trebui pe cât posibil să fie bine preparate din punct de vedere termic și de asemenea ar trebui să ai în vedere și folosirea unei surse sigure de apă, astfel încât să nu existe riscuri de contaminare.

Tratamentul E.coli implică, din cauza faptului că vorbim despre o bacterie, administrarea unui antibiotic potrivit. Este foarte important ca antibioticul să fie prescris de către medic, în funcție de analizele specifice, în funcție de tipul afecțiunii pe care o cauzează.

Pentru a ameliora disconfortul creat de infecție medicul poate recomanda și un antiinflamator sau un antitermice, dar și probiotice care să protejeze sistemul imunitar. Este recomandat consumul de lichide, deoarece acest lucru ajută la eliminarea toxinelor prin tractul urinar.

Vino în clinica MediBlue pentru a beneficia de un consult medical gastroenterologie și pentru a realiza analizele specifice infecțiilor produse de către bacteria Escherichia Coli. Alege să beneficiezi de servicii medicale de calitate, într-o clinică medicală care pune accent pe confortul și siguranța ta.