Sistemul urinar, cunoscut și sub numele de tract urinar (rinichi, uretră, vezică urinară), este special conceput pentru eliminarea toxinelor și pentru protejarea, în consecință a organismului, având ramificații în controlul tensiunii arteriale și în controlul fluidelor. Uneori pot apărea însă și dezechilibre, sub forma infecțiilor urinare, care afectează starea de bine și funcționarea corectă a aparatului urinar.
Ce este infecția urinară?
Infecția urinară este o infecți a tractului urinar și are la bază contaminarea zonei cu bacterii. Bacteriile pot pătrunde în urină fie din exterior, fie din interior, ca urmare a contaminării sangvine. Infecțiile urinare pot apărea oricând pe parcursul vieții, uneori chiar și în episoade recurente.
Tipuri de infecții urinare
Infecțiile urinare pot fi de mai multe tipuri, în funcție de recurența infecției. În cazul în care infecția este unică, izolată, fără alte episoade în prealabil, putem vorbi despre o infecție urinară primară. În situația în care infecția urinară este prelungită, aceasta este considerată a fi nerezolvată sau netratată corespunzător, în vreme ce o infecție urinară care reapare, din diferite motive, poartă numele de infecție recurentă.
De asemenea, infecțiile urinare sunt clasificate după natura bacteriilor care le produc, astfel:
– cistita- o afecțiune specific feminină, cauzată de bacteria E-coli;
– prostatita- o afecțiune specific masculină, la nivelul prostatei;
– pielonefrită- sau infecție renală, este o afecțiune ce implică inflamații la nivelul rinichilor, ca urmare a unor infecții urinare netrate;
– uretrită- o afecțiune la nivelul uretrei, care poate afecta deopotrivă bărbații și femeile.
Care sunt cauzele apariției infecțiilor bacteriene?
Infecțiile urinare au de cele mai multe ori cauze bacteriene, în sensul că anumiți microbi sau bacterii ajung în sistemul urinar. Există și situații în care infecțiile urinare pot avea alte cauze cum ar fi apariția unor tumori, a unor malformații congenitale sau a unor corpuri străine la nivelul tractului urinar.
Este important de știut și faptul că sistemul imunitar joacă un rol important în protecția împotriva infecțiilor urinare. Dacă sistemul imunitar este slăbit, este destul de probabil ca agenții patogeni să se infiltreze mai ușor. Se recomandă adoptarea unei diete bogate în fructe și legume, deoarece acestea asigură aportul de vitamine necesar pentru susținerea sistemului imunitar. De asemenea, se recomandă evitarea abuzului de medicamente, în special antibiotice, deoarece acestea afectează bariera naturală de protecție a organismului (se recomandă în schimb, dacă este absolut necesară urmarea unui tratament cu antibiotice, să se includă și o protecție cu probiotice).
Folosirea toaletelor publice este de asemenea una dintre cauzele de apariție a infecțiilor urinare tocmai pentru că sunt folosite de multe persoane, crescând astfel riscul dezvoltării agenților patogeni. Microbii pot fi luați și de pe suprafețe, îndeosebi de pe mânere de uși și alte lucruri folosite în comun.
Nu în ultimul rând, folosirea lenjeriei prea strâmte, a costumului de baie fără ca acesta să fi fost spălat, spălăturile vaginale interne, sexul anal și igiena deficitară pot cauza infecții urinare (spre exemplu migrarea microbilor dinspre anus spre vagin).
Simptome infecție urinară
Infecția urinară are câteva simptome specifice după care poate fi recunoscută cu ușurință:
– senzația imperioasă de a merge la toaletă;
– durere sau usturime în timpul urinării;
– durere sau usturime în timpul contactului sexual;
– dureri lombare și dureri pelvine;
– urină urât mirositoare;
– febră și frisoane;
– urină cu sânge;
– urină tulbure.
Factori de risc infecție urinară
Infecțiile urinare au diferite cauze, iar câteva dintre acestea sunt și factori de risc pentru apariția afecțiunii. Spre exemplu, în cazul femeilor un prim factor de risc este apropierea organelor genitale feminine de anus, lucru care favorizează migrația microbilor. În același timp, igiena intimă deficitară favorizează apariția infecțiilor urinare, dar și folosirea mijloacelor contraceptive și a tratamentelor cu antibiotice. În timpul sarcinii, menopauzei sau a tratamentelor, sistemul imunitar este slăbit, așadar acesta poate fi un alt factor de risc.
Unii factori de risc vizează atât femeile, cât și bărbații, deoarece ambele sexe sunt predispuse la apariția infecțiilor urinare. În general infecțiile urinare apar cu precădere după începerea vieții sexuale (fără a fi neapărat o regulă).
Tratament și prevenție infecții urinare
Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul specialist va recomanda efectuarea unor analize specifice, care să testeze prezența microbilor și bacteriilor în urină. Un sumar de urină, o urocultură și o antibiogramă sunt suficiente pentru a identifica agentul patogen și medicamentul la care este specific acesta. În funcție de rezultate medicul poate decide tratamentul pe bază de antibiotic, însoțit sau nu și de alte medicamente care să ușureze disconfortul creat de către afecțiune.
Infecțiile urinare trebuie tratate în mod corect, pentru a nu le permite acestora să se transforme în infecții recurente. În plus, infecțiile repetate pot duce la probleme de fertilitate, astfel că este nevoie să consulți un medic încă de la primele semne.
Alege să te bucuri de cele mai bune servicii medicale pe care ți le oferă clinica MediBlue. Te așteptăm cu medici specialiști pe orice specialitate, inclusiv urologie și ginecologie și cu aparatură modernă prin care să îți poți menține sănătatea sub control.