Ai observat vreodată că inima pare că o ia ”razna” atunci când intensitatea efortului este mare? Sau, din contră, te confrunți cu puls mărit și palpitații când te plimbi prin parc sau dacă pur și simplu ești așezat pe canapea, la televizor? Rexistența la efort sau, mai degrabă, problemele legate de răspunsul corpului când este solicitat mai mult decât de obicei, pot indica afecțiuni cardiace. În acest articol vei găsi informații care pot să îți fie de folos când vine vorba de gestionarea efortului, dar și de cum poți preveni bolile de inimă.

 

Ce este rezistența la efort?

 

            Rezistența la efort se referă la capacitatea unei persoane de a rezista la efort fizic și la gestionarea oboselii în timpul activităților atletice. Performanța, în acest context, este influențată de mai mulți factori: genetică, antrenament, condiție fizică, nutriție, rezistență mentală. Unele persoane pot să aibă în mod natural abilitatea de a rezista la un efort mai intens. Acest lucru le permite menținerea performanței fizice chiar dacă durata efortului este mai mare. Acești indivizi nu obosesc la fel de repede și ajung mult mai târziu la epuizare, în comparație cu persoanele care nu au această abilitate înnăscută. Pe lângă înzestrările din naștere, majoritatea oamenilor cu rezistență mare la efort se antrenează în mod constant, ceea ce le oferă rezistență musculară și o capacitate de recuperare rapidă.

 

Ce se întâmplă în timpul efortului?

            În timpul efortului fizic, în organism au loc o serie de  modificări, cu scopul de a susține nevoia mai mare de energie și de oxigen. Sistemul cardiovascular, cel respirator, muscular, precum și cel nervos sunt toate implicate în acest proces.

Una dintre cele mai semnificative schimbări în timpul efortului fizic este creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Inima pompează o cantitate mai mare de sânge pentru ca substanțele nutrivite și oxigenul să ajungă în mușchi. Simultan, vasele de sânge se contractă pentru a menține tesniuea arterială. Rezultatul acestor modificări este o respirație mai profundă și mai rapidă, astfel că o cantitate mai mare de oxigen ajunge în organism, în timp ce dioxidul de carbon este eliminat.

Pe de altă parte, pe măsură ce mușchii se contractă și se relaxează, produc căldură, care trebuie disipată pentru a menține o temperatură stabilă a corpului. Aici intervine transpirația, precum și creșterea fluxului de sânge către piele.

Rolul sistemului nervos în timpul efortului fizic este de a coordona contracțiile musculare și de a ajuta ritmul cardiac și tensiunea arterială. În cadrul acestui proces sunt eliberați hormoni care îmbunătățesc performanțele fizice (adrenalina).

 

Care este rolul sportului în gestionarea bolilor de inimă?

             Sportul și, în general, activitatea fizică regulată pot juca un rol crucial în prevenirea bolilor de inimă. Antrenamentele fizice și chiar și mișcarea ușoară, efectuată în mod constant, ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Știai că bolile de inimă sunt printre cele mai frecvente cauze ale deceselor la nivel mondial? Hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, obezitatea și inactivitatea fizică pot contribui la dezvoltarea afecțiunilor cardiace.

          Exercițiile fizice au următoarele beneficii:

 

  • scad tensiunea arterială;
  • reduc nivelul colesterolului și previn acumularea de grăsime în artere;
  • țin sub control greutatea corporală;
  • îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, ceea ce reduce riscul de a dezvolta diabet;
  • promovează sănătatea în general (prin reducerea stresului, stare de spirit mai bună, somn mai odihnitor).

În general, sportul și activitatea fizică regulată pot fi parte a unei strategii eficiente în prevenirea bolilor de inimă, alături de controale cardiologice regulate, de echilibru emoțional, dietă adecvată și odihnă.

 

Cum este posibilă creșterea rezistenței la efort?

 

Îmbunătățirea rezistenței la efort se face în mod treptat și aceasta implică o conexiune bună între minte și corp. În primul rând, intensitatea trebuie sporită gradual, de la exerciții mai puțin solicitante, la cele mai dificile. Acest proces permite corpului să se adapteze și să se formeze în așa fel încât să poată susține activitatea. O strategie adoptată de majoritatea persoanelor care doresc să își îmbunătățească condiția fizică implică antrenamentele pe intervale, adică alternarea între efort intens și perioade de repaus. Nu în ultimul rând, antrenamentul de forță poate îmbunătăți rezistența musculară.

 

Nutriția adecvată este o condiție obligatorie pentru îmbunătățirea performanețlor fizice. Alimentația susține organismul și ajută la dezvoltarea masei musculare, ceea ce permite gestionarea efortului intens. O dietă echilibrată care include carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase poate îmbunătăți rezistența și performanța fizică generală. De asemenea, odihna și recuperarea după efort permit organismului să se refacă și să fie capabil să reia antrenamentul la momentul potrivit.

 

Monitorizarea activității inimii

            Atât sportivii, cât și persoanele cu risc ridicat de a dezvolta afecțiuni cardiace, trebuie să efectueze regulat examenele specifice pentru monitorizarea activității inimii. Aceste controale se fac anual sau mai des, în funcție de recomandările medicului. Prin monitorizarea de tip  holter EKG 24 h, se evaluează activitatea cardiacă pentru o perioadă continuă de 24 de ore. Astfel, se pot depista cu ușurință tulburările inimii sau aritmiile, cum ar fi apariția palpitațiilor/extrasistolelor chiar și în lipsa efortului, dar și a episoadelor cu puls scăzut sau cele de fibrilație atrială paroxistică.

 

Efortul fizic este un proces complex care implică mai multe sisteme din organism. Modul în care răspunde corpul la acest tip de efort poate fi un indiciu al unor condiții medicale ce necesită diagnosticare și tratament. În cadrul clinicii MediBlue beneficiezi de experiența unor specialiști în cardiologie, care te vor ajuta să îți recuperezi sănătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This field is required.

This field is required.