Perioada sarcinii este una plină de momente frumoase, dar și de provocări și de schimbări pe care nu le vei uita niciodată. Fiecare trimestru de sarcină vine cu noi schimbări, atât la nivel fizic, cât și pe plan emoțional. Tocmai din aceste motive, este important să ai alături persoanele dragi pentru suport emoțional, dar și un medic specialist obstetrică-ginecologie care să monitorizeze evoluția sarcinii, ca parte a suportului medical. Din acest articol vei afla informații esențiale legate de investigațiile medicale necesare atunci când ești însărcinată, pentru ca tu și bebelușul tău să vă simțiți protejați și în siguranță.
Sarcina pe trimestre
Există trei etape de sarcină principale, denumite în limbaj medical trimestre. Fiecare trimestru durează între 12 și 14 săptămâni, cu diverse caracteristici și cu diferite schimbări care apar ca parte a dezvoltării bebelușului. Desigur că modificările fizice și psihice pot varia de la o femeie la alta, însă există câteva puncte comune la fiecare sarcină.
Trimestrul I are ca punct de pornire concepția, când ovulul fertilizat se implantează în mucoasa uterului, și se întinde până în săptămâna 12 de sarcină. În această perioadă, embrionul începe să evolueze și spre final va avea forma unui făt de dimensiuni mai mici. Organele și sistemele principale ale bebelușului încep să se formeze în acest timp. Pentru foarte multe femei, trimestrul I de sarcină este plin de provocări din cauza simptomelor precum greața, oboseala excesivă și sensibilitatea crescută a sânilor.
Chiar dacă aceste simptome pot să persiste pe toată durata sarcinii, cele mai multe se vor ameliora odată cu trimestrul II. Între săptămânile 13 și 28 de sarcină organele bebelușului continuă să se dezvolte, iar mama simte primele mișcări în burtică. Arsurile la stomac și constipația apar și acestea, în timp ce burta este în creștere și unele femei vor trebui să schimbe garderoba în această perioadă.
Disconfortul fizic este principala problemă cu care se confruntă femeile în trimestrul III de sarcină (săptămânile 29-40). Acest lucru este din cauza faptului că burtica este tot mai mare și mobilitatea are de suferit, iar corpul se adaptează permanent la schimbările din interior. Bebelușul crește semnificativ în greutate în ultimul trimestru, iar organele mamei resimt presiunea – la fel ca vezica, motiv pentru care vei avea constant senzația că trebuie să urinezi. Durerile de spate și insomniile, simptome pe care le ai deja din al doilea trimestru, nu vor dispărea până la naștere. Vestea bună este că bebelușul se poziționează deja cu capul în jos pentru a se pregăti de venirea pe lume, iar ziua mult așteptată este tot mai aproape.
Investigațiile medicale din fiecare trimestru de sarcină
Pe tot parcursul sarcinii, femeia însărcinată trebuie să se prezinte în cabinetul unui medic obstetrician pentru a monitoriza evoluția fătului, dar și starea ei de sănătate. Specialistul va recomanda o serie de analize sarcină pentru fiecare trimestru.
Trimestrul I:
- ecografie pentru confirmarea sarcinii;
- morfologia de trimestru I pentru depistarea anomaliilor de structură;
- analize de sânge pentru a verifica dacă există afecțiuni genetice, testarea RH-ului, dar și pentru a identifica posibile infecții în corp;
- testarea translucidității bucale (între săptămânile 11 și 14 de sarcină) – o ecografie ce face parte din screeningul prenatal, cu rolul de a depista cât mai repede riscul crescut de sindrom Down sau de anomalii cromozomiale;
- HLG;
- sumar de urină;
- probe hepatice.
Trimestrul II:
- analize de sânge (test triplu sau cvadruplu pentru identificarea anomaliilor cromozomiale la făt);
- morfologia de trimestru II;
- screening pentru diabet gestațional;
- se pot repeta analize din trimestrul I, dacă medicul consideră necesar (HLG, sumar de urină, probe hepatice).
Trimestrul III:
- morfologia de trimestru III (săptămânile 32-34);
- ecografie fetală cu biometrie pentru a evalua greutatea, înălțimea fătului; ● examen Doppler;
- examen de urină;
- examen bacteriologic de secreție urinară;
- repetarea unor analize dacă este cazul.
Efectuarea investigațiilor medicale reprezintă atât o modalitate de prevenție a complicațiilor, cât și o metodă de screening eficientă. Prin intermediul acestor teste realizate la timp, specialistul poate identifica posibile afecțiuni (atât la mamă, cât și la făt), iar tratamentul precoce poate să aibă rezultate mai bune decât atunci când este administrat prea târziu.
În primul rând, testele de sarcină și ecografiile pot confirma prezența unei sarcini viabile și pot identifica orice probleme potențiale, cum ar fi sarcina extrauterina sau avortul spontan – probleme frecvente în rândul femeilor, care necesită asistență medicală imediată.
În ceea ce privește testele de sânge, acestea reprezintă metode sigure pentru depistarea unor infecții sau afecțiuni genetice care pot să aibă un impact negativ asupra sarcinii, dar și asupra femeii.
Prin intermediul testelor genetice, părinții pot să afle înainte de nașterea copilului dacă acesta prezintă anomalii structurale sau cromozomiale. Detectarea precoce a unor astfel de probleme de sănătate permite informarea cu privire la îngrijirea prenatală sau cu privire la intervenții specifice. De asemenea, se pot lua decizii importante cu privire la modul de îngrijire a copilului, oferindu-se astfel șansa unei pregătiri mult mai bune.
Investigațiile medicale prenatale sunt importante pentru monitorizarea dezvoltării bebelușului, dar și pentru evaluarea stării de sănătate a mamei. Clinica MediBlue este un loc în care vei descoperi medici specialiști alături de care vei putea să afli răspunsuri la orice posibile întrebări, asigurându-te că beneficiezi de asistența medicală de care ai nevoie în timpul sarcinii.