Picioarele umflate, sau edemul periferic, pot fi o preocupare frecventă pentru multe persoane, iar uneori pot semnala probleme grave de sănătate, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Ce sunt picioarele umflate?

Picioarele umflate, sau edemul periferic, reprezintă acumularea de lichid în țesuturile din jurul gleznelor și picioarelor, ceea ce poate determina umflarea și senzația de greutate sau plenitudine. Acest lucru poate fi vizibil și poate fi însoțit de senzația de tensiune sau disconfort.

Cauzele umflării picioarelor

Există mai multe cauze posibile ale umflării picioarelor, inclusiv:

 • Retenția de lichide cauzată de insuficiența cardiacă sau insuficiența renală acută
 • Prezența unor condiții medicale precum hipertensiunea arterială sau boala venoasă cronică
 • Ortostatismul prelungit sau statul în picioare pentru perioade îndelungate de timp
 • Consumul excesiv de sare în dietă, care poate contribui la retenția de lichide

Mecanismele picioarelor umflate în insuficiența cardiacă

În insuficiența cardiacă, inima nu pompează suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului, ceea ce poate duce la acumularea de lichid în diferite părți ale corpului, inclusiv în picioare și glezne. Acest lichid în exces poate fi rezultatul creșterii presiunii în vasele de sânge din plămâni și din întregul corp.

Alte semne și simptome ale insuficienței cardiace

Pe lângă picioarele umflate, insuficiența cardiacă poate fi asociată cu o serie de alte simptome, cum ar fi:

 • Dispnee sau dificultăți de respirație, în special la efort sau în poziția culcat
 • Fatigabilitate excesivă sau slăbiciune generală
 • Palpitații sau ritm cardiac neregulat
 • Durere sau disconfort în zona toracică

Diagnostic și tratament

Diagnosticul insuficienței cardiace poate fi stabilit pe baza istoricului medical, examinării fizice și a testelor suplimentare, cum ar fi electrocardiograma (ECG), ecocardiografia și analizele de sânge. Tratamentul poate include:

 • Medicamente pentru a controla tensiunea arterială, pentru a reduce retenția de lichide și pentru a sprijini funcția cardiacă
 • Modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de sare, menținerea unei greutăți sănătoase și exercițiile fizice regulate
 • Intervenții chirurgicale sau proceduri, cum ar fi implantarea unui stimulator cardiac sau a unui dispozitiv de asistare ventriculară

Contactați-ne pentru evaluare și tratament

Dacă experimentați picioare umflate sau alte simptome ale insuficienței cardiace, nu ezitați să ne contactați. Echipa noastră de chirurgi specializați vă poate oferi evaluarea și tratamentul adecvat pentru a vă ajuta să vă recăpătați sănătatea cardiacă.


Acest articol de blog este destinat scopurilor informative și nu trebuie să înlocuiască sfaturile medicale profesionale. Pentru evaluare și tratament adecvat, vă recomandăm să consultați un medic specialist în chirurgie cardiovasculară sau cardiologie.