Perioada sarcinii este cu siguranță una dintre cele mai deosebite de-a lungul vieții unei femei, însă este în același timp și una dintre cele mai provocatoare pentru viitoarea mamă. Pentru ca bebelușul din uter să se dezvolte armonios și sănătos pe tot parcursul sarcinii, este nevoie ca însăși mama să fie sănătoasă. Pentru a avea certitudinea acestui fapt, medicul specialist poate recomanda realizarea unor analize pe durata celor 9 luni de sarcină, iar una dintre cele mai cunoscute investigații este profilul TORCH. Profilul TORCH este unul dintre cele mai eficiente paneluri de analize pentru depistarea infecțiilor, iar investigațiile sunt non-invazive, fără disconfort pentru viitoarea mămică.
Ce este profilul TORCH?
Profilul sau penelul TORCH reprezintă un ansamblu de investigații recomandate de către medicul ginecolog, un test de screening care identifică anticorpii pentru anumite tipuri de boli infecțioase ce ar putea fi transmise de către mamă fătului prin sânge sau la angajarea bebelușului în canalul de naștere, în timpul expulziei. Ceea ce numim profil TORCH reprezintă un întreg panel de anticorpi, iar numele este de fapt un acronim ale cărui litere provin de la investigațiile făcute: T- toxoplasmoza, O- other, (alte tipuri de investigații), R-rubeolă, C- citomegaloviroza, H- HSV (Herpes Simpex).
Cum se realizează profilul TORCH?
Profilul TORCH se realizează pe baza unor analize de sânge, ce se prelucrează în scopul identificării tipurilor de anticorpi specifici bolilor infecțioase care se pot transmite de la mamă la făt.
Recoltarea se face ca orice analiză de sânge uzuală, a jeun (pe nemâncate). Pacienta trebuie să stea relaxată, analiza se recoltează, iar prelucrarea și obținerea rezultatelor panelului TORCH durează câteva zile. În cazul unor rezultate anormale, medicul va solicita evaluări sau investigații suplimentare.
Când și cui se recomandă profilul TORCH?
Profilul TORCH se recomandă femeilor însărcinate, însă nu în toate cazurile de sarcină este necesară realizarea analizelor. Medicul specialist este cel care decide dacă panelul trebuie să fie sau nu efectuat, luând în calcul istoricul pacientei (inclusiv cel extins, al membrilor familiei). Istoricul sarcinilor este important, mai ales dacă acestea prezintă probleme sau pacienta are la activ mai multe sarcini pierdute. De asemenea, dacă pacienta prezintă infecții sau simptome specifice bolilor identificate de profilul TORCH.
Infecții depistate de profilul TORCH
Deși pare că profilul TORCH este aplicat pe un număr restrâns de boli, în realitate acestea sunt semnificative și foarte importante în contextul sarcinii. Infecțiile depistate de către profilul TORCH sunt:
· Toxoplasmoza
Toxoplasmoza este o boală infecțioasă ce se poate transmite de la mamă la făt și care are la bază infecția cu parazitul Toxoplasma Gondii. Toxoplasma este o infecție care apare ca urmare a consumului de apă și alimente contaminate cu acest parazit. În cazul în care mama dobândește infecția, ea o poate transmite fătului, iar acest lucru poate afecta dezvoltarea neuronală în uter a bebelușului.
· Herpes Simpex
Infecția cu HSV, indiferent de tipul acestuia- HSV 1 sau HSV 2, este un virus care poate produce o serie de leziuni la nivelul pielii și mucoaselor (herpes neonatal), iar uneori chiar și la nivelul organelor genitale.
· Alte infecții
Sub numele de altele se reunesc o serie de alte infecții care pot afecta fătul și pentru care ar trebui ca mama să își testeze anticorpii. Aceste boli infecțioase sunt:
HIV- infecția cu HIV este o boală cu transmitere sexuală preponderent, însă ea apare de asemenea și în contextul folosirii în comun a acelor de seringă. Este nevoie de testarea mamei cu privire la infecția HIV deoarece aceasta se poate transmite bebelușului.
- Varicela
Virusul varicelo-zosterian este foarte răspândit, varicela fiind una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Este nevoie ca mama să testeze anticorpii, pentru a evita transmiterea bolii la făt.
- Sifilis
Ca și în cazul HIV, sifilisul este o infecție transmisibilă prin contact sexual, iar bebelușul se poate infecta în timpul angajării în canalul de naștere.
· Rubeola
Rubeola poate fi deosebit de periculoasă pentru făt mai ales în primele luni după concepție, în perioada uterină. Rubeola se transmite prin picături respiratorii expectorate ce conțin virusul și are o perioadă de incubație mare, de circa 14-20 zile.
· Citomegalovirus
Citomegalovirusul poate fi problematic în cazul femeilor însărcinate, din cauza riscului mare de transmitere congenitală a virusului. Dintre complicațiile produse de citomegalovirus în cazul fătului pot fi menționate: pierderea auzului, probleme neurologice sau retard de creștere.
Este foarte important ca în timpul sarcinii să faci, ca recomandare a medicului cu specializarea ginecologie, acele analize de sânge care să identifice potențialele probleme ce pot afecta mama sau bebelușul. Profilul TORCH este cea mai eficientă analiză pe care o poți face în sarcină pentru a identifica anticorpi specifici pentru infecții ce pot afecta și fătul.
Alege clinica MediBlue pentru a realiza analizele și investigațiile specifice perioadei de sarcină, dar și pe cele specifice îngrijirii post natale. Te așteaptă o echipă de medici specialiști pregătiți pentru a-ți acorda toată atenția, pentru ca tu să te bucuri de minunata perioadă a sarcinii fără grija infecțiilor ce pot fi transmise bebelușului tău.