Hormonii sunt substanțe chimice au un rol important în coordonarea unor funcții ale organismului. De fapt, hormonii sunt transmițători de mesaje către organe, mușchi și alte țesuturi, prin sânge. Hormonii tiroidieni, căci despre aceștia este vorba în articolul de față, reprezintă o combinație între tiroxină și triiodotironină – cei doi hormoni principali eliberați de glanda tiroidă.
Aceasta este o glandă de dimensiuni mici, asemănătoare cu un fluture ca formă, aflată în gât (mai exact, în fața traheei). Funcționarea normală a glandei tiroide este esențială pentru un organism sănătos.
Ce este glanda tiroidă?
Glanda tiroidă produce doi hormoni care sunt secretați în sânge: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Aceste substanțe chimice sunt necesare pentru ca celulele din corp să primească energia de care au nevoie pentru a funcționa normal.
Tulburările tiroidiene apar de obicei când cantitatea de hormoni eliberată de glandă este prea mare sau, din contră, prea mică. Simptomele acestor afecțiuni pot să includă:
- senzație de leșin
- creșterea în greutate
- ritm cardiac mai lent
- sensibilitate la frig
- sensibilitate la căldură
Controlul sintezei și eliberării de hormoni tiroidieni
Sinteza hormonilor tiroidieni este controlată de axul hipotalamic-hipofiză-tiroidiană (HPT). Stimularea inițială vine din hipotalamus, sub formă de hormon de eliberare TRH. TRH dă un semnal către glanda hipofiză pentru a elibera hormonul de stimulare a tiroidei sau TSH. La rândul său, TSH stimulează tiroida să producă în principal T4, cu cantități mai mici de T3. Comunicarea continuă între țesuturile periferice, glanda tiroidă și pituitară menține concentrațiile libere de T4 în intervalul adecvat din punct de vedere fiziologic.
Hormonii produși de glanda tiroidă
Glanda tiroidă produce hormoni care controlează metabolismul. Sunt necesare cantități adecvate de iod (un element chimic, parte esențială din dietă) pentru ca glanda să poată produce acești hormoni. Majoritatea cantității de T4 este transformată în T3, care este forma activă a hormonului. Acești hormoni ajung apoi în țesuturi și în organe.
Pentru ca organismul să funcționeze normal, circuitul este următorul:
- hipotalamusul dă un semnal glandei pituitare pentru a produce TSH (hormon de stimulare a tiroidei)
- TSH semnalează tiroidei să producă T3 și T4
- Nivelul hormonilor din corp se reglează și, la rândul lor, reglează secreția de TSH
Cantitatea de hormoni pe care o produce tiroida este, de obicei, strict reglată. În afară de tiroxină (T4) și triiodotironină (T3), tiroida eliberează în sânge și calcitonina. Un hormon secretat de o populație mai redusă de celule (celule C), calcitonina are un rol activ în reglarea nivelurilor de calciu și fosfat din sânge.
Rolul hormonilor tiroidieni
Producerea unei cantități optime de hormoni tiroidieni este un factor cheie pentru ca organismul să funcționeze normal. Acest lucru se datorează faptului că hormonii eliberați de glanda tiroidă au multiple roluri esențiale pentru sănătate:
- afectează rata metabolică a organismului
- reglează multe dintre funcțiile corpului (respirație, ritm cardiac, temperatura corpului, digestia, arderea calorică)
Disfuncții ale producerii hormonilor tiroidieni
Un nivel inadecvat de hormoni tiroidieni în corp poate să conducă la o serie de afecțiuni endocrinologice. Cele mai comune probleme ale glandei tiroide sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul.
Hipotiroidismul, afecțiune caracterizată de o tiroidă subactivă, este mai frecvent decât hipertiroidismul (excesul de hormoni tiroidieni). Ambele probleme ale glandei tiroide pot să aibă simptomatologii și cauze variate. Tratamentele sunt stabilite împreună cu medicul specialist, în funcție de tipul de afecțiune și, bineînțeles, ținând cont de gravitatea acesteia. În cele mai multe cazuri, atât tratamentul, cât și monitorizarea, se întind pe perioade lungi de timp.
Boala tiroidiană este una frecventă, însă este demonstrat faptul că persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la dezvoltarea acesteia, în comparație cu bărbații.
Factorii de risc care favorizează boala tiroidiană includ:
- istoric familial de boală
- prezența unei afecțiuni medicale precum anemia pernicioasă, diabet de tip 1, insuficiență suprarenală primară, lupus, artrită reumatoidă, sindromul Sjögren, sindromul Turner
- administrarea de tratamente pe bază de iod
- vârsta peste 60 de ani (mai ales în cazul femeilor)
- tratament administrat în trecut pentru cancer tiroidian
De asemenea, în cazul în care un pacient prezintă o altă afecțiune medicală ce vizează și modul în care funcționează glanda tiroidă, poate dezvolta și boala tiroidiană. Aceste afecțiuni sunt:
- tiroidita: umflarea glandei tiroide și, în consecință, producerea unei cantități prea mici de hormoni
- tiroidita Hashimoto: afecțiune autoimună în care celulele corpului atacă tiroida
- tiroidita postpartum: de obicei aceasta este o afecțiune temporară, ce apare după naștere
- deficit de iod: iodul este folosit de tiroidă pentru a produce hormoni – deficiența de iod este o problemă comună
- glandă tiroidă nefuncțională: această afecțiune apare de la naștere
- boala Graves: glanda tiroidă produce prea mulți hormoni
- noduli: hipertiroidismul poate fi cauzat de noduli care sunt hiperactivi în tiroidă
- iod în exces: tiroida produce mai mulți hormoni decât are nevoie
Pentru a preveni problemele glandei tiroide, este important să te prezinți din timp la medic, ori de câte ori observi schimbări în organimul tău. Unele afecțiuni ale glandei pot să necesite tratament pe viață, iar acesta poate interfera cu activitățile tale zilnice. În cadrul clinicii MediBlue beneficiezi de sprijinul unei echipe performante, alături de care vei reuși să treci cu bine peste problemele de sănătate.