Modul în care circulă sângele în organismul uman are o influență semnificativă asupra starii noaste de sănătate. Una dintre problemele cele mai cunoscute legate de circulația sângelui o reprezintă varicele sau venele varicoase. Venele varicoase sunt în general localizate la nivelul membrelor inferioare, fiind foarte vizibile sub piele și adesea simțindu-se ca niște zone goale. Tratamentul eficient pentru vene varicoase este scleroterapia, o intervenție minim invazivă, dar cu rezultate foarte bune.

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este o procedură medicală de tratare a venelor prin injectarea în interiorul acestora a unui lichid special, în vederea închiderii lor. Procedura este foarte utilă pentru tratarea venelor păianjen, fără a implica însă chirurgia tradițională. Foarte important este și faptul că procedura se realizează în regim ambulatoriu, în cabinetul medicului specialist dermatologie, fără a necesita internare, pacientul putând merge acasă în aceeași zi. Cu alte cuvinte, scleroterapia este o procedură folosită pentru tratarea vaselor de sânge și a malformațiilor sistemului limfatic.

Ce afecțiuni tratează scleroterapia?

Scleroterapia este o procedură deosebit de utilă,  mai ales dată fiind incidența crescândă a cazurilor de insuficiență venoasă cronică. Scleroterapia tratează problemele care apar la nivelul vaselor de sânge, cum ar fi cazul varicelor.

Varicele sunt, așa cum am arătat anterior, vase de sânge sau vene care se umflă sau se îngustează, devenind astfel foarte vizibile sub piele. Circulația în aceste vase de sânge este deficitară, cauzând disconfort local și un aspect inestetic. Dincolo de varice, mai există și alte probleme pe care scleroterapia le poate remedia, cum ar fi:

Hemoroizii– reprezintă vase de sânge de la nivelul rectului și anusului, care se deformează și se umflă, uneori cauzând din cauza îngustării canalului chiar ieșirea acestora în exterior. În acest caz hemoroizii devin dureroși și inestetici, putând fi însoțiți de mâncărime sau sângerare. Scleroterapia poate remedia această problemă, fiind o metodă preferată de multe ori chirurgiei tradiționale.

Hidrocel– este o afecțiune comună în rândul băieților și bărbaților și reprezintă o acumulare de lichid la nivelul testiculelor. Scleroterapia poate fi utilizată chiar și în această situație, ajutând la eliminarea acestui lichid.

Vene reticulare– un hibrid între venele de tip ”pânză de păianjen” și varice, asupra cărora de asemenea se poate interveni prin scleroterapie.

Cum se realizează procedura de scleroterapie?

Primul pas este acela de a te prezenta la medicul specialist, care în primă fază va efectua un consult sau o examinare fizică. Examinarea constă în observarea aspectelor venelor și a gradului de afectare a acestora. Procedura în sine are o durată destul de mică, de circa 15-20 de minute și constă în injectarea în venă a unor agenți sclerozanți. Aceștia au rolul de a forța curgerea sângelui spre vasele sănătoase, în vreme ce, ca urmare a tratamentului, vene afectate se vor transforma într-un țesut cicatriceal, în timp. Procedura este minim invazivă, fără disconfort local ridicat.

Care sunt beneficiile procedurii?

Cel mai important avantaj al scleroterapiei este faptul că sunt reduse foarte multe efectele venelor ”pânză de păianjen” și a varicelor, prin eliminarea acestora. În plus, procedura este avantajoasă deoarece nu necesită anestezie, este nedureroasă, nu necesită operații și chirurgie, este non-invazivă, este sigură și, foarte important, se realizează în ambulatoriu, adică poți pleca acasă chiar în ziua realizării procedurii.

Care sunt indicațiile de dinaintea procedurii?

Îmainte de procedură este recomandat să nu folosești produse cosmetice cu acțiune locală, cum ar fi cremele sau loțiunile, deoarece acestea pot interfera cu procedura în sine. De asemenea, nu se recomandă eliminarea părului nici cu ajutorul lamei nici cu ajutorul epilatorului, deoarece în ambele cazuri pot apărea iritații ca urmare a traumatizării locale a pielii. Pentru că procedura implică folosirea unui bandaj special, este recomandat să adopți o ținută cât mai lejeră, care să nu comprime zonele injectate în exces.

Înainte de procedură ar putea fi necesar un examen ecografic Doppler pentru ca medicul să vadă exact cum arată venele, care dintre acestea sunt diltate sau care dintre vene sunt cu reflux.

Care sunt indicațiile post procedură?

Scleroterapia este o procedură care se poate realiza în cabinetul medicului, în regim ambulatoriu. După efectuarea procedurii va trebui să rămâi o perioadă de timp în cabinet pentru ca medicul să poată observa eventuale reacții adverse ca urmare a procedurii. După procedură medicul va bandaja zonele injectate, folosind în acest sens un bandaj compresiv, care se va menține pentru circa trei zile, urmând ca în următoarele 3 săptămâni să porți ciorapi compresivi.

După procedură pot apărea mici iritații sau zone care prezintă roșeață, ori chiar mici vânătăi. Se recomandă ca după procedură pacientul să nu facă efort fizic extrem (alergare, ridicare greutăți), ci să menții activități ușoare de mers pe jos sau plimbări, deoarece acestea vor ajuta circulația sângelui în zonele problematice și vor elimina riscul apariției cheagurilor de sânge. Vino în clinica MediBlue dacă suferi de varice și dacă vrei să beneficiezi de un consult specializat. Medicii noștri specialiști își stau la dispoziție cu proceduri de scleroterapie care să te ajute să elimini problemele venelor ”pânză de păianjen” sau a altor tipuri de probleme cauzate de circulația deficitară a sângelui.