Alegerea momentului în care să te bucuri de sarcină este în prezent o opțiune, datorită multitudinii de metode contraceptive disponibile pe piață. În vreme ce unele femei aleg pastilele contraceptive, prezervativul sau contraceptivele de urgență (pastila de a doua zi), există și metode mai avansate, mai utile și eficiente care pot asigura același rezultat. Steriletul este una dintre metodele de contracepție moderne, fiind un dispozitiv montat intrauterin, care te scapă grija pilulei zilnice.
Ce este steriletul?
Steriletul este un dispozitiv medical de dimensiuni reduse (3-4 cm, în funcție de model), care prezintă în general forma literei T, sau forma trompelor uterine. Steriletul este montat de către medic, ulterior unui examen medical, iar procedura durează circa 5-10 minute, cu dezinfectarea prealabilă a zonei și toaletare locală.
Pentru ce se utilizează steriletul?
Steriletul este folosit ca metodă contraceptivă, având o eficiență deosebit de mare, de circa 99%. Steriletul este un dispozitiv care, o dată montat, își produce efectele imediat. În cazul steriletului cu eliberare de hormoni acesta trebuie înlocuit la fiecare câțiva ani, în funcție de recomandarea producătorului și a medicului, în vreme ce steriletul din cupru are o perioadă de purtare mai îndelungată.
Tipuri de sterilet și detalii despre acestea
Steriletul este realizat din material plastic în cele mai multe dintre cazuri, însă există și anumite tipuri de sterilet realizate din cupru sau cu fire de aur. De asemenea, chiar și forma poate diferi, unele tipuri de sterilet fiind sub formă de inel, sferă sau sub formă de Y. Steriletul poate fi clasificat ca sterilet cu eliberare de hormoni (cazul tipurilor de sterilet din plastic) sau sterilet fără hormoni (cum ar fi cazul modelelor de sterilet din cupru).
Steriletul hormonal
Steriletul hormonal eliberează treptat o cantitate de progestin, un compus asemănător progesteronului, care are rolul de a bloca spermatozoizii în drumul lor spre uter. Pregătirea uterului pentru sarcină presupune îngroșarea treptată a mucoasei cervicale, însă hormonul are rolul de a o păstra subțire, adică de a limita condițiile favorabile implantării.
Steriletul hormonal este eficient, însă efectul său este pe o durată limitată. Unele tipuri de sterilet pot acționa între 3-5 ani, în vreme ce altele pot avea efect până la 5-7 ani. În același timp însă, deși funcționează foarte bine ca metodă contraceptivă, steriletul poate avea unele efecte adverse asupra organismul, precum:
– cefalee (dureri de cap, în general moderate);
– dureri în zona abdominală, asemănătoare celor de la menstruație;
– ușoare sângerări în perioadele intermenstruale;
– disconfort sau durere în timpul contactului sexual;
-disconfort sau durere la nivelul sânilor, precum în perioadele premenstruale.
Steriletul nehormonal- sterilet cupru sau cu fir de aur
Steriletul din cupru este o opțiune contraceptivă eficientă, care nu funcționează pe principiul eliberării de hormoni, ci pe eliberarea treptată de cupru, care funcționează ca o barieră împotriva spermatozoizilor. În unele cazuri steriletul din cupru poate determina apariția sângerărilor sau a unor mentruații mai abundente, astfel că este important să discuți cu medicul despre aceste situații.
Cui îi este recomandată montarea steriletului?
Steriletul este o metodă contraceptivă care se adresează femeilor adulte, care au trecut deja printr-o sarcină. Chiar dacă steriletul poate fi scos, dacă femeia își dorește să rămână însărcinată, este recomandat ca intervenția de montare să fie făcută mai târziu, după nașterea a cel puțin un copil.
Este important de reținut faptul că steriletul nu este o opțiune pentru fiecare femeie, deoarece reacțiile pot diferite. Este nevoie ca înainte de montarea steriletului să fie realizate unele analize, pentru a confirma starea de sănătate a pacientei. Printre acestea se numără analizele de sânge, analize secreție vaginală, examen Papanicolau și cultură col. Medicul va urmări de asemenea ca pacienta să nu aibă răni la nivelul colului uterin, infecții pelvine sau alte tipuri de semne care pot indica afecțiuni de natură canceroasă.
Steriletul este o metodă foarte bună de contracepție, însă trebuie să știi că acesta nu te poate proteja de boli cu transmitere sexuală. Din acest motiv, indiferent de tipul de sterilet ales, dacă ai o viață sexuală activă sau mai mulți parteneri sexuali, este important să folosești și o altă metodă de protecție, în speță prezervativul.
Cum se face montarea și extragerea steriletului?
Montarea steriletului se face numai în cabinetul medicului ginecolog, după consult și după interpretarea rezultatelor la analizele solicitate. În general procedura de montare a steriletului se face în circa 10 minute, sub anestezie generală, timp în care pacienta nu simte nimic. Cu ajutorul unui specul și a unui dispozitiv special, este montat steriletul în uter. În cazul steriletului din cupru firele acestuia rămân în afara uterului, pentru ca medicul să poată verifica poziționarea dispozitivului medical. Firele sunt scurtate ulterior, astfel că nu trebuie să îți faci griji cu privire la disconfort, nici în cazul tău, nici în cazul partenerului.
După montarea steriletul poate apărea un ușor disconfort și o durere locală și pot apărea sângerări neînsemnate cantitativ, de tipul spottingului de la implantarea sarcinii. În timp însă, în circa 3-4 luni disconfortul va dispărea, iar menstruația se va regla, în timp ce te bucuri de protecție împotriva sarcinii.
Steriletul cu hormoni poate fi purtat pentru o perioadă de până la 5-7 ani, în vreme ce steriletul cu fir de cupru poate fi purtat circa 10 ani. Steriletul se achiziționează din farmacie, pe baza recomandării medicului specialist și în unele cazuri poate funcționa și ca soluție de contracepție de urgență, prin montare la maxim 5 zile de la actul sexual. Steriletul este util pentru că, o dată instalat, te scutește de grija pilulelor contraceptive autoadministrate zilnic și are o eficiență ridicată, de 99%. Totuși, există situații în care steriletul poate fi respins de către organism, cum ar fi dimensiunile uterului, vârsta pacientei sau numărul de sarcini anterioare montării steriletului.
Vino în clinica MediBlue pentru montare sterilet și pentru analizele specifice premergătoare intervenției. Bucură-te de protecție și de confort în condiții perfecte de igienă și siguranță într-o clinică dotată modern și cu o echipă de medici specialiști mereu aproape de tine.